XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/02/05/civilek-nelkul-nincs-demokracia/

Témák A-Z

„Civilek nélkül nincs demokrácia!”

2018. február 05. Kulturális hírek

Egy rendezvényen belül két jelentős eseményre került sor február 3-án a Radnóti Miklós Művelődési Központban: XXI. alkalommal rendezték meg a XIII. Kerületi Civil Szervezetek Napját, és a rendkívül gazdag program részeként dr. Tóth József polgármester megnyitotta a kerület 80. születésnapja alkalmából megrendezésre kerülő ünnepi eseménysorozatot is.

 

Az egész napos, nagy múltú Civil Nap résztvevőit és a szép számmal érkező érdeklődőket a Keil Ernő Fúvószenekar műsora fogadta, az együttes vezetője ezúttal örökzöld melódiákat választott a zenekar gazdag repertoárjából. Az eseményt övező hatalmas érdeklődés igazolta a rendezők döntését, hogy immár második alkalommal a korábbi, időközben szűknek bizonyult  József Attila Művelődési központ helyett a RaM-ot választották a rendezvény színhelyéül.

A látogatók 25 kulturális, rendészeti, honvédelmi, egészségügyi, társkereső és hagyományőrző civil szervezet standját tekinthették meg, és 8 szolgáltatást nyújtó civil szervezet, közöttük a Magyar Vöröskereszt kerületi szervezete és a XIII. Kerületi Egészségügyi Szolgálat munkatársaival találkozhattak.

A XXI. XIII. Kerületi Civil Szervezetek Napját dr. Tóth József nyitotta meg, ünnepi beszédében emlékeztetve az egybegyűlteket a kormányzat és a kerületi önkormányzat eltérő álláspontjára a civil szervezetek tevékenységével kapcsolatosan. –Az elmúlt időszakban valamennyien tanúi lehetünk annak, hogy a kormány gyanakodva és bizalmatlanul tekint a civil szervezetekre, és egyre erőteljesebben korlátozni igyekszik a tevékenységüket.  Mi azonban azon az állásponton vagyunk, hogy civilek nélkül nincs demokrácia! Ennek megfelelően az önkormányzat szoros kooperációra és együttműködésre törekszik a kerületben működő civil szerveződésekkel, folyamatosan igyekszünk biztosítani az együtt gondolkodás és a közös cselekvés feltételeit. Figyelemmel kísérjük  a Civil Kerekasztal rendezvényeit, amelynek résztvevői  minden, a kerület lakosságát érintő kérdésről konstruktív és inspiráló eszmecseréket folytatnak. Mint ismeretes, az elmúlt hetekben került sor a Lendületben a XIII. Kerület ciklusprogram félidős értékelésére: a civil szervezetek ezúttal is elmondták véleményüket az elvégzett munkáról, és jó ötleteket adtak a folytatáshoz. Az önkormányzat minden évben Civil-díjjal ismeri el a legtevékenyebb civil szervezetek munkáját, a vándordíj átadására pedig hagyományosan a Civil Napon kerül sor. Eredményeink tehát közös munka gyümölcsei, amelyekre már a világ is felfigyelt: ezt bizonyítják a közelmúltban elnyert UNESCO és FIABCI díjak is.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédében felhívta a figyelmet a kerület közelgő 80. születésnapjára. –Úgy gondolom, hogy az is civil szervezeteink megbecsülését, partneri viszonyunk megerősítését bizonyítja, hogy a születésnapi rendezvénysorozat megnyitására a Civil Nap keretén belül kerül sor.

A HungarIkonok a XIII. kerületben című kiállítással a kerület díszpolgárai előtt tisztelegnek korunk művészei. A kiállítás alapját Kárpáti Tamás sportújságíró egyedülálló gyűjteményének darabjai képezik: Papp László boxkesztyűje, Portisch Lajos bástyája, Szabó István filmrendező csapója és Szepesi György mikrofonja. Az értékes relikviákat neves képzőművészek alkotásai foglalják keretbe, segítve értelmezésüket, hangsúlyozva szimbolikus jelentőségüket.

A polgármester megnyitó szavait követően 12. alkalommal került sor a Civil Vándordíj átadására, amit ebben az évben a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület képviselője vehetett át dr. Tóth Józseftől.

A díj átadását követően dr. Feledy Balázs művészeti író, művészettörténész mutatta be a HungarIkonok a XIII. kerületben kiállítás műtárgyait és alkotóikat, majd civil börzével, a Colosseum színpadon tánccsoportok, énekesek és más előadóművészek műsorával folytatódott a Civil Nap programja. A közönség szavazatai alapján a legjobb standnak járó elismerést az Angyalföld Polgárőr Szervezet kapta.

Az egész napos rendezvény civil szakmai fórummal, majd civil gálával érte el tetőpontját, amelyen amatőr színtársulatok és kórusok bizonyították magas színvonalú felkészültségüket. A  program a Balassi Kórus katona-, és népdalokból, kórusművekből összeállított egyvelegével zárult.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj