XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/02/01/felavattak-tom-lantos-szobrat/

Témák A-Z

Felavatták Tom Lantos szobrát

2018. február 01. - Frissítve Kulturális hírek

Tom Lantos szobra az emberi jogok emlékműve is” – hangsúlyozta avató beszédében a február 1-én, a magyar származású amerikai szenátorról elnevezett sétányon megrendezett eseményen dr. Tóth József polgármester Tom Lantos szobrának felavatásán. Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának egykori képviselője, akinek szobrát Yengibarian Mamikon szobrászművész alkotta meg, éppen az ünnepi esemény napján lett volna  90 éves.

Az ünnepséget megelőzően dr. Tóth József polgármester hivatalában fogadta David Kostelancikot, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivőjét, akit tájékoztatott a kerület fejlődésének jelentősebb állomásairól,  a folyamatban lévő fejlesztésekről, és az önkormányzat tevékenységéről, különös tekintettel a városrész lakosságának jólétét szolgáló kulturális, egészségügyi és szociális munka eredményeire.

 A szoboravató ünnepségen David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője, és a Budapestre akkreditált diplomáciai testület számos más tagja mellett megjelent Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, a kerületi önkormányzat vezetői és képviselő-testületének több tagja, a néhai szenátor özvegye Annette Lantos asszony és lányaik, valamint unokája, jelen voltak  a Tom Lantos Intézet, a kerületben működő gazdasági társaságok, civil szervezetek,Tom Lantos tisztelőinek és a kerület lakosságának reprezentánsai is.

Dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a szobor mindössze 100 méterre van attól a gimnáziumtól, melynek Tom Lantos tanulója volt a múlt század 30-as éveinek végén, a 40-es évek elején, és amely ma is itt működik a sétány végében. Az intézmény több kiváló személyiség, például Gábor Dénes, Hajós Alfréd, Hegedűs Géza, Károlyi Mihály mellett máig őrzi Tom Lantos emlékét és büszke a nemzetközileg ismert híres politikus tanulójára.

– Tom Lantos számára sokat jelentett a XIII. kerület –  mondotta a polgármester.  – Családjában mindenki büszke volt magyar örökségére. Egész életére meghatározó volt Raoul Wallenberggel való találkozása, példamutatása. Vallotta, hogy a rémuralom túlélése részben Wallenberg hősiessége is. Nem véletlenül érte el, hogy Washingtonban, a Capitóliumban, felállították Wallenberg mellszobrát. Tom Lantos világraszóló munkássága mellett örökké hű maradt hazájához és a XIII. kerülethez. Egyetlen holocaust túlélőként 1981-től haláláig volt az Egyesült Államok képviselőházának tagja. Választott politikusként is felbecsülhetetlen munkát végzett az Egyesült Államok és a demokratikus Magyarország kapcsolatának fejlődéséért. Tom Lantos a demokrácia és az esélyegyenlőség hőse volt. Abban hitt, hogy különböző embereknek és különböző pártoknak is lehetnek közös céljaik. Szenvedélyes elkötelezettje volt az emberek egymás közötti párbeszédének – nem a pártbeszédnek! Sokan azt gondolják, hogy a véres múlt messze van. De nem olyan nagyon régen volt mindaz, ami 1944-ben történt. A szabadság és a demokrácia híveinek az a feladatuk, hogy fellépjenek a veszélyt képviselő agresszív vezérelvűséggel szemben. Bevallom őszintén én annak örülök, ami nem „egyeseké”, hanem mindinkább a közösségé. Egy szobor politikai jelentéseket is hordoz. Mi itt a XIII. kerület munkásságával, lakóival, dolgozóival példát kívánunk adni a Tom Lantos által védelmezett értékeknek. Korszerű városfejlesztésünkkel, befogadóképességünkkel, kultúránkkal, szellemiségünkkel, munkákkal kívánunk megfelelni a társadalmi egyenlőtlenségek, az alsó osztályok felemelkedésének, a szabadság illatát megérezve egy szabad, igazságos, demokratikus Magyarország megteremtéséhez. Meggyőződésem, – mondotta végezetül dr. Tóth József polgármester –, hogy tiszteletadásunk, a múlttal való szembenézésünk, a Tom Lantos által képviselt értékek melletti kiállásunk hatása mind eredményesebb lesz. Ezen gondolatok jegyében adom át a városrész lakóinak a Tom Lantos sétányon a Tom Lantos szobrot.

A polgármester avató beszédének elhangzását követően Joseph Biden szenátor, az Amerikai Egyesült Államok volt alelnöke videoüzenetben elevenítette fel egykori mestere és barátja alakját, majd David Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ideiglenes ügyvivője szólt a jelenlévőkhöz.

Ünnepi beszédében Kennedy elnököt idézte, akinek tavaly ünnepelték születése 100. évfordulóját: – „Egy nép nem csak arról ismerszik meg, hogy milyen embereket termel ki magából, hanem arról is, hogy milyen embereket tisztel, milyen emberek emlékét őrzi.” Ma Magyarország és a magyarok, az Egyesült Államok és az amerikaiak együtt tisztelegnek Tom Lantos előtt és együtt emlékeznek rá. Tom Lantos munkásságától jobb lett a világ, és még jobbá válna, ha a vezetőink olyanok lennének, mint ő volt. Gratulálok a kerületnek a Tom Lantos szobor felállítására irányuló kezdeményezéséhez. Remélem, a szobor az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország, valamint a XIII. kerület, Budapest főváros és a budapesti Amerikai Nagykövetség közötti számos kötelék jelképévé válik.

Az ideiglenes ügyvivő szavainak elhangzását követően Tom Lantos unokája, dr. Tomicah Tillemann osztotta meg ünnepi gondolatait az egybegyűltekkel, beszédét a következőkkel zárva: – Remélem, hogy mindazok, akik meglátogatják ezt a teret, és megnézik ezt a szobrot, emlékeznek majd az emberre, de – ami még fontosabb –, újra elkötelezik magukat azon értékek mellett, amelyeknek ő egész életében a bajnoka volt. És mindig emlékeznek majd a leckére, melyet olyan fiatalemberként tanult meg, aki itt vált felnőtté, a Szent István parkban.

Ezt követően dr. Tóth József polgármester és Tom Lantos családtagjai közösen leplezték le a kerület új köztéri szobrát, Yengibarian Mamikon szobrászművész alkotását.

A szobor leleplezése után Tom Lantos özvegye, Annette Lantos idézte fel férje pályafutásának fontosabb állomásait, emberi nagyságát, köszönetet mondva emlékének ápolásáért és megörökítéséért az önkormányzatnak, majd előbb a családtagok, ezt követően pedig  Tom Lantos tisztelői helyezték el a megemlékezés virágait a szobor talapzatánál.

A szoboravatási ünnepséget követően, 15.00 órakor az eseményen résztvevő személyiségek, valamint Tom Lantos családtagjai megkoszorúzták a Szent István park 25. számú épületen, a szenátor egykori lakóhelyén elhelyezett emléktáblát.

A koszorúzáson, amelyen szavalattal és egy magyar nóta előadásával közreműködtek a Berzsenyi Dániel Gimnázium tanulói is, Tom Lantos lánya, Annette Tillemann-Dick emlékezett édesapjára, felelevenítve családi emlékeiket, és a Budapesten töltött napok emlékezetes eseményeit.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj