XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/01/11/bovulhet-az-egynapos-sebeszeti-szolgaltatas/

Témák A-Z

Bővülhet az egynapos sebészeti szolgáltatás

2018. január 11. Lendületben a XIII. Kerület

Több mint 13 ezer egynapos sebészeti műtétet végeztek a XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Szegedi úti szakrendelőjében 2007-től. A műtőt nemrég ismét fejlesztették, korszerűsítették. Az intézmény vezetése úgy véli: a nemrég bejelentett, az egynapos sebészetet fókuszba állító kormányzati koncepció a kerület számára is lehetőséget teremt a szolgáltatás bővítésére.

 Ezzel nem csupán a XIII. kerületiek ellátásának színvonalát emelhetik még magasabb szintre, de tehermentesíthetnek más, jelentős sebészeti várólistákkal rendelkező egészségügyi intézményeket Budapesten, illetve a főváros vonzáskörzetében. Az ilyen műtétek a betegek és az egészségügyi finanszírozó rendszer számára is előnyösebbek a „hotelszolgáltatás” költségeit is magában foglaló kórházi metódusoknál.

A XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat Szegedi úti szakrendelőjében már a kétezres évek közepén rendelkezésre állt az egynapos sebészeti beavatkozásokra alkalmas műtő, illetve az annak működését biztosító személyzeti és technikai struktúra. Az intézmény itthon így az elsők között a legkorszerűbb technológiával koncentrált az orvoslás egyik meghatározó, 21. századi „profiljára”. Csak 2007-től több mint 13 ezer egynapos sebészeti műtétet végeztek itt. Ezek orvosi szakterületei: sebészet, ortopéd sebészet, szemészet, fül-orr-gégészet, urológia, nőgyógyászat.

Dr. Hertzka Péter A XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálat főigazgató főorvosa az elmúlt tíz évben – összhangban az önkormányzat egészségpolitikai elképzeléseivel – kiemelt figyelmet fordított az egynapos sebészet struktúrájának fenntartására és fejlesztésére is. Az operációknak helyet adó műtő eszközeit nem csupán rendszeresen karbantartják, de a nemzetközi technológiai trendekhez igazodó cseréjük is természetes. 2017 végén a legkorszerűbb altatógép, műtőlámpa, műtőasztal váltotta a korábbi, még jól működő, de már nem a legmodernebb eszközöket.

A XIII. kerület egynapos sebészetén rendkívül rövid a várakozási idő. A beteg még a gyakori szürke hályog esetében is 3-4 héten belül túlesik a műtéten.

Dr. Hertzka Péter és csapata – az önkormányzat támogatásával – már a korábbi években jelezte az illetékes állami szervezetek felé: a pozitív tapasztalatok alapján érdemes lenne újabb orvosi szakterületeket bevonni a XIII. kerület egynapos sebészeti ellátásába. Elsőként is a baleseti sebészetet és a kézsebészetet, amelyek esetében a páciensnek nem kellene kényszerűen kórházba mennie, hogy kivegyék a korábban elvégzett traumatológiai beavatkozások során használt szögeket, lemezeket, drótokat, hanem „helyben” történhetne a korábbi műtétekkel megkezdett végleges helyreállítás.

A bővítésnek korábban főként bürokratikus akadályai voltak. Az intézmény vezetése azonban most úgy véli: a nemrég bejelentett, az egynapos sebészetet fókuszba állító kormányzati koncepció a kerület számára is lehetőséget teremt a szolgáltatás bővítésére, amivel nem csupán a XIII. kerületi polgárok ellátásának színvonalát emelhetik még magasabb szintre, de tehermentesíthetnek más, jelentős sebészeti várólistákkal rendelkező egészségügyi intézményeket Budapesten, illetve a főváros vonzáskörzetében.

A magyarországi egészségügyi finanszírozási viszonyok között az egynapos sebészeti műtétek átlagosan negyven százalékkal járnak kevesebb költséggel, mint az azonos betegségtípusnál végzett kórházi beavatkozások. A betegek számára pedig a gyógyulás szempontjából is pozitív, hogy a műtétek után – nem megszakítva a kapcsolatot az orvosi teammel – otthoni környezetben regenerálódhatnak.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj