XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2018/01/09/teret-adtunk-kulturanak/

Témák A-Z

Teret adtunk a kultúrának!

2018. január 09. Kulturális hírek

A képviselő-testület a Közművelődési koncepció időarányos végrehajtásának értékelése során a kulturális kínálatok számát, minőségi színvonalát és a szakmai elismeréseket értékelve megállapította, hogy közművelődés területén önkormányzatunk kiemelkedően teljesítette feladatait. Egyetemes értéket közvetítő, a közízlést formáló, minden korosztályt megszólító színvonalas, kulturális szolgáltatásokat nyújtottunk. Küldetésünket a Teret adunk a kultúrának! szlogenben összegeztük.

Fő szempont volt, hogy sokszínű, több korosztály számára is vonzó rendezvényeket tudjunk nyújtani a kerület lakosságának. Ennek szellemében színtereinken és a kerület emblematikus helyszínein szerveztünk színvonalas kulturális eseményeket, ezáltal is erősítve kultúraközvetítő szerepünket. Önkormányzatunk kiemelt figyelmet fordít a kerületi lakosok kulturális igényeinek ellátására, a kulturális élet és a közművelődés terén elért eredmények megtartására, a kínálat bővítésére, a minőségi szolgáltatások meglétére. A közművelődési feladatellátás személyi és tárgyi feltételei biztosítottak, a kerületben nincsenek fehér foltok a közművelődés területén.

Az önkormányzat a „Lendületben a XIII. kerület” ciklusprogram kulturális feladatainak teljesítése során fenntartotta a kulturális szolgáltatások sokszínűségét, igényességét. Évente közel 4600 rendezvényt szervezett, több mint 500 000 fő látogatóval. A kerület születésnapi programjaira kiemelt hangsúlyt fektettünk. Gyermeknapi programok, családi- és sportprogramok várták a lakosokat a kerület több pontján (Családi Játék Hétvége és a „Gyereknap a Tücsökkertben” az Angyalföldi Gyermek- és Ifjúsági Házban).

Az önkormányzat támogatta a lakóhelyi közösségek kapcsolatépítést szolgáló rendezvényeit.

A hatodik éve tartó Lakóközösségi Napok fő célja, hogy a kerületben életközösséget alkotó, különböző korcsoportokat és társadalmi rétegeket képviselő lakók számára színvonalas kikapcsolódási lehetőség biztosítson, alkalmat nyújtva az ott élőknek a találkozásra, egymás megismerésére, a lokálpatriotizmus növelésére. A nyolc helyszínen szervezett programokon átlagosan 450-600 fő vett részt alkalmanként.

A szabadtéri rendezvényeink: a Kerület Születésnapja, a Nyáresti Koncertek a Szent István parkban, az Életmódnap, a Szent Mihály Napi Búcsú, a Lakóközösségi Napok minden generáció, gyermekek, felnőttek, szépkorúak számára lehetővé tette a színvonalas kulturális programokon való részvételt. Megrendeztük a József Attila Művészeti Napokat. Egy régi-új koncepció mentén hoztuk létre Európa Nap rendezvényünket az Országbíró sétányon. Az amatőr művészeti, és közösségi tevékenység során társulatokkal, közösségekkel működtünk együtt programjaink megvalósításában. A PénteK13 programsorozat szeptembertől május végéig koncertekkel, színházi előadásokkal, táncestekkel és mentálhigiénés, önismereti előadásokkalvárta az érdeklődőket.

Elősegítettük az egyetemes, nemzeti, nemzetiségi kulturális értékek megismerését, befogadását. A „Kerületi Napok” rendezvénysorozaton minden évben bemutatkoznak a kerületben élő nemzetiségek. A nyári napközis táborok tematikus programjának fontos részét képezték a különböző nemzetek kultúráinak megismerése.

Különösen a fiatalok körében ösztönöztük a helytörténeti ismeretek elmélyítését. Városrészek összefonódnak címmel állandó kiállítás látogatható az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben. Múzeumpedagógiai foglalkozások során a kerület rövid történetét, címerét ismertetjük az osztályokkal, csoportokkal. Foglalkozásokat tartanak a Radnóti Miklós – Gyarmati Fanni emlékszobánál is, ahol a költő életéről, munkásságáról, és Gyarmati Fanni hagyatékáról hallhatnak, láthatnak ismertetőt az érdeklődők.

Az Angyalfolki Utcabál fő üzenete az első Utcabálokat idézve a népi kultúra és a hagyományőrzés lett. 2017-ben 25. alkalommal rendeztük meg a programot, a szintén 25 éves Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Néptáncegyüttessel közösen. A Szent Mihály Napi Búcsú tematikáját egységesítettük és tevőlegesen is bevontuk a Szent Mihály Plébániát a programszervezésbe. A közös munka sikerét jelzi, hogy a rendezvény látogatói száma jelentősen megemelkedett és új célcsoportok jelentek meg a programon. A XIII. Kerületi Hagyományőrző Önkéntes Tűzoltó- és Sport Egyesület továbbra is kiemelt partnere a rendezvénynek.

Negyedszázados hagyományként rendeztük meg az Életmódnapot, Sport, szépség, egészség alcímmel. A RaM kertje, majd a Duna sétány adott otthont, a felnőtt korosztály és a kisgyermekes családok számára a magas színvonalú kulturális-, sport-, az egészséges életmód és a környezetvédelem népszerűsítésére egészségpraktikákat felvonultató programoknak.

Az Angyalföldi Utcazenei Fesztivál öt különböző helyszínen nyújtott zenés kikapcsolódást a lakóknak, illetve fellépési lehetőséget biztosított a jelentkező, főleg pályakezdő, vagy nem hivatásos „örömzenészek”, együttesek számára.

Otthont adtunk helyi kulturális és művészi csoportok alkotó munkájához. Kiállítások szervezésével támogattuk a kerületben élő és alkotó művészek munkásságának bemutatását. Támogattuk a civil szervezetek, a civil kerekasztal munkáját

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj