XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/12/28/diszpolgarunktol-osvath-petertol-bucsuzunk/

Témák A-Z

Díszpolgárunktól, Osváth Pétertől búcsúzunk

2017. december 28. Búcsúzunk

2017. december 26-án, életének 92. évében elhunyt Osváth Péter cukrászmester, a XIII. kerület díszpolgára.

Cukrászcsaládban született 1926. március 16-án. Iskoláit Szegeden, a piaristáknál végezte, majd cukrászati ismereteit is itt szerezte meg. A második világháborúig Szegeden éltek, majd Budapestre költöztek. Előbb az V. kerületben helyezkedett el, majd Keszthelyen vezetőcukrászként dolgozott. Üzemi baleset következtében a jobb keze megsérült. Ekkor döntött úgy, hogy saját cukrászdát nyit Budapesten, az akkori Tripolisz határában.
Hat évtizede vette meg a romos állapotú egykori fűszerüzletet a Jász és a Dolmány utca sarkán. Itt alakította ki otthonát és egyben műhelyét. A munkásnegyedben az embereknek nemigen volt pénzük édességre, ezért gyakran áron alul adta a krémeseket, hogy a szegényebbek is hozzájuthassanak. Ekkor nevezték el „krémeskirály”-nak. A süteményeket triciklivel hordta szét, így ismerték meg a környéken a 3×3 méteres kis cukrászkunyhót.

Kezdetben komoly fizikai munkát végzett: a krémeket kézzel keverte, a tésztákat maga gyúrta. A kézzel készített fagylalthoz a közeli jéggyárból naponta tíz-húsz tábla jeget hordott. Mindig nemes alapanyagokkal, friss tejjel és ízletes vajjal dolgozott. Süteményeinek minősége, az udvarias kiszolgálás és a baráti árak fellendítették a cukrászda forgalmát, így idővel gépeket is tudott vásárolni, s bővíthette a cukrászdát, mely már csak nevében hasonlít egykori elődjére. Az édességkínálatot a vendégek véleménye alapján alakította ki, és az igényekhez igazodva, folyamatosan változtatta. A kerületben fogalommá vált a Kunyhó cukrászda és a hozzá kapcsolódó kiváló minőség.

Gazdag mesterségbeli tudását két fiának adta tovább. Bár már ők irányították a céget, mindvégig aktívan segítette munkájukat: kiszolgálta a vendégeket, akikkel szívesen elbeszélgetett. Példaértékű munkaszeretete és szakmai elkötelezettsége a kerület közismert és elismert cukrászává tette.  2008-ban a kerület díszpolgárává választották.  A XIII. Kerületi Önkormányzat saját halottjának tekinti. Temetése 2018. január 12-én 12 órakor lesz a Megyeri temetőben. Emlékét megőrizzük.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj