XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/12/14/kellemes-karacsonyt-es-boldog-uj-esztendot-kivanunk-xiii-keruleti-lakosoknak/

Témák A-Z

Kellemes Karácsonyt, és boldog új esztendőt kívánunk a XIII. kerületi lakosoknak!

2017. december 14. Kulturális hírek

Kerületünk önkormányzata ebben az esztendőben is megkülönböztetett figyelmet fordított arra, hogy lehetőségeihez mérten hozzájáruljon a szeretet ünnepe, a Karácsony megünnepléséhez, a szükséget szenvedők támogatásához. Összeállításunkat dr. Tóth József polgármester ünnepi gondolataival kezdjük, majd beszámolunk a Mikulás kerületünkben tett látogatásáról, a Mindenki Karácsonyán történtekről, és végezetül tájékoztatunk az ünnephez kapcsolódó támogatásokról.

Kedves Kerületi Lakótársaim!

Évente egyszer karácsonyi fénybe öltöznek a fák, karácsony estére lehalkul a város zaja. Jégvirág az ablakban, gőzölgő kalács az asztalon. Jeles ünnep, az otthonokban családi légkör melege, meghittség, béke, szeretet. A szép zöld fenyő alatt ajándékok. Gyermekkoromra gondolok, s arra a sok szép karácsonyestre, amit családom körében eltöltöttem, a gyertyák fényére, a csilingelő csengőre, a fenyő pompás illatára. Csillagszóró szórta fényét, és hittem, talán angyal is száll az égen. Mikor felidézzük a régi karácsonyokat, rájövünk arra, hogy kis apróságok, nem a nagy csodák adták számunkra a legbensőségesebb boldogságot. Jó lenne, ha ezt felnőttként sem felednénk: az apró sikereknek is tudjunk örülni!
Karácsonykor a világ díszbe öltözik, a szívekbe szeretet költözik. Ez maga a karácsonyi csoda.
Sajnos manapság a hétköznapokon egyre erősebb a világban és itthon is a gyűlölet hangja. Ne engedjük! Az ünnepek hangulatát, békéjét őrizzük meg szívünkben, hogy legyen örömünk a hétköznapok munkájában is. Használjuk ki a bennünk lévő jót, és higgyünk abban, hogy megváltoztatható az, ami nem jó. Bízzunk, önmagunkban. Cselekedeteinket a mindenkivel szembeni jóindulat határozza meg, de legyen erőnk ahhoz, hogy megbocsássunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek.
Kedves Kerületi Lakótársaim!
Városrészünket a „Béke szigetének” is szokták nevezni. Legyünk büszkék rá! Őrizzük meg ilyennek, vigyük tovább a kerületünkre jellemző együttműködést, a segítőkészséget és meghittséget. Nagy szükségünk lesz rá!
Az önkormányzat és a magam nevében szívemből kívánok minden Lakótársamnak békés-meghitt Karácsonyt, és az ideinél boldogabb, eredményekben gazdag újesztendőt.
Dr.Tóth József polgármester

Nálunk járt a Mikulás

December 6-án, szerdán a XIII. kerületbe is ellátogatott a Mikulás. Az iskolákban a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat Télapója  kereste fel a diákokat, a kerületi Mikulás a szociális, gyermekjóléti és köznevelési intézményekbe látogatott el.

A gyermekek kedvence egész nap elektromos autóval közlekedett a közterületeken, Krampuszaival szaloncukrot, csokoládét és mandarint ajándékozott a járókelőknek. A kerület lakói összesen tizenegy helyszínen találkozhattak a Mikulással, aki a szeretet ünnepének közeledtére figyelmeztette a járókelőket, kicsiket és nagyokat egyaránt.

 

Idén is megrendezték a Mindenki Karácsonyát

A hagyományoknak megfelelően december 13-án, szerdán az önkormányzat Mindenki Karácsonya című rendezvényére, az Angyalföldi Sportcsarnokba várta a kerületi állampolgárokat. A bejáratnál forralt bor, szaloncukor, és különféle csemegék fogadták az érkezőket, akik a Mikulások ajándékát átvéve léphetek a létesítmény sportcsarnokába.

A zsúfolásig telt nézőtér szinte varázsütésre némult el, amikor a Colour Bells Senior Csengettyű Együttes előadásában megszólalt az első karácsonyi ünnepi kompozíció, amit további jól ismert, és a közönség dúdolásával kísért melódiák követtek.

A megérdemelt tapsot követően az egybegyűltek, akik között ott volt Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, az önkormányzat és intézményeinek vezetői, a képviselő-testület számos tagja, a Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottság elnöke és tagjai, a kerületben működő civil szervezetek és egyházak reprezentánsai is, dr. Tóth József polgármester ünnepi gondolatait hallgatták meg, aki többek között a következőket mondotta.

Ha végigtekintünk az elmúlt hónapokon, a korábbi évekhez hasonlóan 2017-ben is eredményes munkáról adhatunk számot. A kerület lakosai jól ismerik azokat az erőfeszítéseket, amelyeket életkörülményeik javításáért, kerületünk fejlesztéséért, korábbi értékeink megőrzéséért tettünk. Arra kérem Önöket, hogy valamennyien legyenek büszkék ezekre a közös sikerekre, amelyek nagy része a világ bármely pontján  elismerést váltana ki a helyi közösségekből. Hosszasan sorolhatnám azokat a kitüntető címeket és díjakat, amelyeket ebben az esztendőben sikerült elnyernünk, azonban ezúttal csak a legutóbbi elismeréseket említem. Az Európában is egyedülállónak számító, passzívház minősítésű Meséskert Tagóvodánk egyszerre három díjat nyert a 2017. évi, XIX.  Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton, ahol ráadásul egy további elismeréssel jutalmazták a Lakótelepek közterületeinek komplex megújítása című pályázatunkat is. Kívánom, hogy kerületünk több,  mint két évtizedes töretlen fejlődése jövőre is folytatódjon, és szeretett kerületünk gyarapodása  tovább haladjon azon a visszafordíthatatlan pályán, amelyre mindannyian méltán lehetünk büszkék. Kívánom, hogy minden kerületi lakosnak családi örömökben gazdag, meghitt Karácsonya legyen, és azt is kívánom mindannyiunknak, hogy ne a 2017. év legyen az utolsó boldog esztendőnk!

Dr. Tóth József polgármester ünnepi jókívánságait követően az idősek klubjai közötti 2017. évi versenysorozat eredményhirdetésére került sor. A verseny első helyén a Derűs Alkony Idősek Klubja végzett, így az ő képviselőjük vehette át a polgármestertől a 100 000 forint összegű fődíjat. Második lett az Őszikék Idősek Klubja, ami 50 000, és harmadik a Derűs Szívek Klubja, amely 30 000 forintos elismeréssel járt.

A jutalmak átvétele után ünnepi műsor szórakoztatta a publikumot. A műsorban Szulák Andrea, Feke Pál, Egyházi Géza, Náray Erika és egy tánckar produkciójának tapsolhattak a Mindenki Karácsonya rendezvényen helyet foglaló kerületi lakosok, akik nem fukarkodtak a tetszésnyilvánítással a népszerű operettekből, és más zenés darabokból összeállított, látványos táncbetétekkel fűszerezett műsor láttán.

Támogatás a szükséget szenvedőknek

Ez év decemberében is – a hagyományokhoz hűen – gondoskodott az önkormányzat a kerületben élő hátrányos helyzetűekről. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családok, a gyermekétkeztetési kedvezményben részesülők részére 10-10 ezer forint támogatást nyújtott a testület.

A Szociális Kerekasztal, a civil szervezetek és az egyházak által javasoltak köre, valamint akik nem kapnak pénzbeli támogatást, 10 000 forintos Erzsébet utalványban részesültek (3000 fő).

A lakhatási és fűtési támogatottak részére (több mint 1500 fő) szintén 10 000 forintot utalt át az önkormányzat. Azonos összegű támogatást kapott az ápolási támogatásban részesülő mintegy 100 fő.

A decemberi támogatásokra az önkormányzat saját forrásból összesen több mint 80 millió forintot fordított.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj