XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/12/13/emlektablat-avattak-duschanek-janos-festomuvesznek/

Témák A-Z

Emléktáblát avattak Duschanek János festőművésznek

2017. december 13. Kulturális hírek

A kerületi önkormányzat több tagja, a képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának alelnöke és tagjai, a család, az egykori pályatársak, barátok, szomszédok és művészetpártolók reprezentánsainak jelenlétében, a Máglya köz 2-4. számú művészház falán december 13-án bensőséges hangulatú esemény keretében avatták fel Duschanek János festőművész, grafikus és tanár emléktábláját.

Az ünnepi rendezvény a Hortus M. Singers énekegyüttes előadásával kezdődött, majd Szabóné dr. Juhász Katalin néprajzkutató, a művész egykori szomszédja és barátja emlékezett Duschanek Jánosra, avató beszédében áttekintést nyújtva a festőművész életútjának, művészi pályafutásának jelentősebb állomásairól.

Mint elhangzott, Duschanek János piktográfiáját mély humanitás, és magas színvonalú mesterségbeli tudás  jellemezte, képein a szép ábrázolásmód mély hitbéli elkötelezettség kifejeződésével párosult. Kiállításai Londontól Tokióig szereztek megbecsülést művészetének, alkotásai itthon is keresettek. Munkáit Mosonmagyaróváron, Ozorán a várban, és Battonya templomában tekinthetik meg az érdeklődők. Műveinek értékét sajátosan bizonyítja, hogy a Fürdőző nők című festménye 2012-ben műkincs tolvajok zsákmánya lett. Szabóné dr. Juhász Katalin avató beszédének végén említést tett arról is, hogy tanítványai a mai napig nagy tisztelettel és szeretettel ápolják egykori mesterük emlékét.

Az ünnepi gondolatok elhangzását követően Kautczky Lászlóné, a Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottság alelnöke  Duschanek János feleségével  együtt leplezte le a festőművész, grafikus és tanár emléktábláját. A továbbiakban a művész egykori szomszédja, Szabó Zoltán tárogatón előadott rövid muzsikával emlékezett szomszédjára, barátjára, majd a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a Máglya köz 2-4. szám alatti művészház legújabb emléktáblájánál. Az avató ünnepség a Hortus M. Singers énekegyüttes produkciójával zárult..

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj