XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/12/13/a-lovasut-emlekezete/

Témák A-Z

A lóvasút emlékezete

2017. december 13. Kulturális hírek

A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány kezdeményezésére, a Fővárosi Önkormányzat, a IV., V., VI. VII., VIII., IX., XIII. kerületek önkormányzatai, valamint a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt., a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és az Újpesti Városvédő Egyesület támogatásával 2017. december 13-án emléktáblát avattak az Angyalföld és Újpest határán álló, Wagner János építész által emelt, az 1866. július 30-án átadott lóvasút végállomásaként szolgált épület falán.

Az egykori lóvasút első kocsija 1866. augusztus elsejétől szállított utasokat a pesti Széna tér (a mai Kálvin tér) és a két kerület határán álló végállomás között. A tömegközlekedés kezdeteihez sorolható lóvasút pályáját  a Pesti Közúti Vaspálya Társaság építtette meg, majd ez a vállalat üzemeltette magát a járatot is. A ma is álló, díszes épület tulajdonjogát1869-ben szerezte meg a Társaság, amely az indóházban több forgalmi helyiséget, várótermet és éttermet is üzemeltetett. A végállomás emeletén bálterem és több kisebb szoba állt a főváros közönségének rendelkezésére, az épület falai között rendszeresen tartottak különböző rendezvényeket, és műkedvelő színielőadásokat. 1868-tól a korábbi végállomás átszállóhellyé minősült: innen indult a megyeri, majd 1872-től Újpesten át a rákospalotai lóvasút.

1896-ban a lóvasutat villamosvasút váltotta fel, ami nem hagyta érintetlenül a Váci út 201. szám alatt álló épületet sem: funkciója megváltozott, 1958-1961 között műemléki szintű felújításon esett át, Borsos László tervei szerint. Az épület történetében a hármas metró újpesti szakaszának építése újabb fordulatot eredményezett. A Váci úti villamosjáratok megszűnését követően a ház a BKV kishajózási csoportjának adott otthont, majd e funkcióját elveszítve előbb fővárosi-, majd magántulajdonba került.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj