XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/12/11/egyedulallo-drogprevencios-szabaduloszobat-avattak/

Témák A-Z

Egyedülálló drogprevenciós szabadulószobát avattak

2017. december 11. - Frissítve Ifjúsági hírek

December 11-én, a Tüzér utcai Prevenciós központban Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, a kerületi Kábítószer-egyeztető Fórum (KEF) elnöke ünnepi esemény keretében adta át a  XIII. kerület drogprevenciós programjának részeként létrehozott, „Tudattörő” fantázianevű speciális szabadulószobát, amely egyedülálló módon ingyenesen szolgálja a veszélyeztetett korosztályok felvilágosítását.

A kerületi pedagógiai és rendészeti szervezetek, egészségügyi és szociális intézmények munkatársai, valamint a sajtó képviselői  jelenlétében  megtartott avató ünnepségen az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az új létesítmény együttes játékélmény keretében, kollektív feladatmegoldás módszerével segíti a kitűzött felvilágosító és megelőző célkitűzések elérését. Mint elhangzott, a szabadulószoba megvalósítását pályázati forrásból, és saját költségvetéséből oldotta meg az önkormányzat, a koncepció kidolgozásában és megvalósításában közreműködő szervezeteknek és személyeknek Holopné Schramek Kornélia köszönetét fejezte ki.

Majzik Balázs, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Drogmegelőzési Programok Osztályának megbízott vezetője rövid köszöntőjében arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy a XIII. kerületben évek óta magas színvonalú, elmélyült és sokrétű szakmai munka folyik a drogprevenció területén. A szakember az általa képviselt szervezet, és az állami intézmények nevében sok sikert kívánt a „Tudattörő” létesítmény használatához.

Dr. Kapitány-Fövény Máté, a Nyírő Gyula Kórház  OPAI Drogbeteg Gondozó és Prevenciós Központ pszichológusa, a szabadulószobát létrehozó csapat tagjaként szakmai előadásában arról beszélt, hogy a hazai és a nemzetközi tapasztalatok szerint a puszta elrettentéstől nem várható tartós visszatartó hatás. A leghatékonyabb a játékos, az egyéni készségekre, mint például a nemet mondás képességére építő, fejlesztő módszerek együttes alkalmazása. A projekt célcsoportja (játékosai) a szerhasználat kezdete szempontjából legrizikósabbnak tekinthető 14-18 éves serdülők, akik a tanintézmények bevonásával, az iskolai drogprevenció keretében jutnak el a XIII. kerület prevenciós központjának szabadulószobájába.

A fiatalok egy óra alatt megismerhetik a függő személy fontos életeseményeit, a szerhasználat rizikótényezőit, illetve a felépüléshez szükséges védőfaktorokat. A prevenciós tevékenység így személyes élményen keresztül, adott esetben intenzív érzelmi közreműködés mellett, kooperatívan valósul meg. A szakember kilátásba helyezte, hogy a szabadulószoba működése során keletkező tapasztalatokat rendszeresen értékelik majd, és ennek eredményét a szakmai nyilvánosság elé tárják. Dr. Kapitány-Fövény Máté előadása végén köszönetet mondott az ötletadó Gilbert Annának, valamint a projekt megvalósításában közreműködő Kovács Krisztián színművésznek, aki az interaktív játék „hangjaként” vett részt a közös munkában.

A projekt megvalósításának együttműködő partnere a Nyírő Gyula Kórház OPAI – Drogambulancia és Prevenciós Központ volt, a szabadulószoba létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a kerületi önkormányzat 3.000.000 – 3.000.000 forinttal támogatta.

Drogprevenció a XIII. kerületben

A XIII. kerületben hosszú évtizedekre nyúlik vissza a drogprevenciós tevékenység. A kerület vezetése mindig fontosnak tartotta, hogy az ezen a területen dolgozó intézmények és civil szervezetek összhangban működjenek. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF) filozófiája szerint csak akkor lehet eredményeket elérni a drogprevenció terén, ha a megelőzésben érdekelt minden szervezet a másik munkájának ismeretében és azt elismerve végzi a tevékenységét.

A szabadulószobának otthont adó Prevenciós Központnál korábban már felújították a kerítést és a kapukat, megoldották a vízszigetelést és a tető hőszigetelését. Idén folytatódott a korszerűsítés, amelyre több mint 150 millió forintot fordított az önkormányzat. A több évre tervezett korszerűsítési munkák zárásaként 2018-ban megújulnak a hátsó udvari járdák és a parkoló burkolata, illetve a zöld területek. Minderre várhatóan 60 millió forintot költ a kerület.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj