XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/11/28/negy-dijat-nyert-kerulet-xix-magyar-ingatlanfejlesztesi-nivodij-palyazaton/

Témák A-Z

Négy díjat nyert a kerület a XIX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton

2017. november 28. Városfejlesztési hírek

A Nemzetközi Ingatlanszövetség Magyar Tagozata, a FIABCI Hungary és a Magyar Ingatlanszövetség november 27-én, a Gerbeaud Budapest Átrium termében rendezte meg a XIX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetését, amelyen Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat alpolgármestere, Borszéki Gyula négy díjat vehetett át.

A döntés indokolásában a FIABCI Hungary elnöke, Gönczi László elmondta, hogy a zsűri egyhangú szavazással döntött a Meséskert passzívház Tagóvoda első helyezéséről. A szakemberek nagyra értékelték, hogy az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik a városias beépítésű közegben, ahol védett, árnyékolt környezetben játszhatnak, tornázhatnak, pihenhetnek a gyerekek. Az épületet egyedi formai megoldások, a belső terek különbözőségei jellemzik, amelyek segítenek a gyermekeknek, hogy egy ilyen nagyméretű intézményben is otthonosan érezzék magukat, és könnyen tájékozódhassanak a térben. A telken belül a zöldfelületek aránya meghaladja az előírt mértéket, intenzíven karbantartott, jól használható. Az önkormányzati beruházás a környezettudatosság terén példamutató, és különösen alkalmas arra, hogy a környezettudatos nevelés színtere legyen. A Meséskert passzívház Tagóvoda legfontosabb üzenete a szakemberek szerint a környezettudatos szemléletre való nevelés fontosságának hangsúlyozása, valamint az a tény, hogy a szemléletformálásban maga az épület is részt vesz.

A projekt a XIII. kerületi önkormányzat saját forrásaiból, az önkormányzat beruházásaként valósult meg, a tervező az ARCHI-KON Építészeti Tervező – Szervező Kft. volt, a kivitelezést az FK Raszter Építő Zrt. végezte el.

Az eseményen a XIII. kerületi önkormányzat képviseletében megjelent Borszéki Gyula alpolgármester  a Meséskert Tagóvodával elnyert három díj mellett negyedikként a Magyar Urbanisztikai Társaság különdíját is átvehette a Lakótelepi közterületek komplex megújítása a XIII. kerületben című pályaműért. A projekt amely a lakótelepek megújítási programjának részeként, az AngyalZÖLD+ tervezési stratégia, valamint a közösségi programalkotó rendezvénysorozat (Lakótelepi Napok) keretében öltött testet, öt  lakótelep fejlesztését mutatta be. Az Országbíró-, a Kárpát utcai-, a Vizafogó-, a Gidófalvy-, és a Béke utca -Tatai úti lakótelepek megújítása során egyedülálló közparki és közterületi fejlesztésekre került sor, amelyek a közterek humanizálását, a helyi identitás és lokálpatriotizmus kifejezését és megerősítését eredményezték. A különdíj indokolásában a Magyar Urbanisztikai Társaság hangsúlyozta, hogy a XIII. kerületi önkormányzat által megvalósított program a múlt század hetvenes éveiben országszerte épült lakótelepek lepusztult zöldterületeinek megújítására nyújt példaértékű megoldást.

Mint emlékezetes, Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat az elmúlt években számos rangos elismerésben részesült  integrált városfejlesztési koncepciójának  megvalósításáért. 2015-ben  a 100 lakásos passzívházért a FIABCI és a Magyar Ingatlanszövetség első díját, és a környezettudatos építés kategória első díját nyerte el, a Kelet-Európában is egyedülállónak számító épületet  a Nemzetközi Ingatlan Szövetség Panamában megrendezett díjátadó eseményén a II. díjjal ismerték el. A XIII. kerület a FIABCI 1997-óta megrendezett pályázatain korábban a Duna Plazával 1997-ben nyert II. díjat, a Rendőrségi Igazgatási Központért 1998-ban kapott III. díjat, és a 2004-ben, a FIABCI Prix d’Excellence Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton a Kereskedelmi létesítmények kategóriában, Houstonban  különdíjban részesítették a Lehel Csarnokot.  2008-ban a Magyar Ingatlanszövetség különdíjasa lett a Gateway Office Park, ami jelenleg a Magyar Posta központjaként funkcionál.  2012-ben a Lakásvásár Médiacsoport különdíjjal ismerte el a Radnóti Miklós Művelődési Központ épület együttesét, 2013-ban előbb a Budapesti Építész Kamara III. díját, majd a következő esztendőben, Luxembourgban , Irodaház kategóriában  I. díjat kapott a Kassák Lajos utcai Green House irodaház.  Az elismerések sorából nem maradhat ki a fővárosi kerületek közül másodikként, 2012-ben  elnyert Hild Díj sem, amit a településfejlesztés területén felmutatott eredményeiért vehetett át a kerület vezetése.  A tervszerű, hosszú távra tekintő integrált városfejlesztési stratégia 2016-ban is elismerésre talált az építész szakma legtekintélyesebb szakmai fórumának számító Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton, ahol az önkormányzat Angyalföld városrész újjáépítésének eredményeit mutatta be és pályázata akkor  is dobogós helyezést kapott.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj