XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/11/17/jogeros-itelet-sikerult-megvedeni-az-onkormanyzat-vagyonat/

Témák A-Z

Jogerős ítélet: sikerült megvédeni az önkormányzat vagyonát!

2017. november 17. - Frissítve Képviselő-testületi hírek

Immár jogerős ítélet mondja ki, hogy önkormányzatunk a saját vagyonának védelme érdekében jogszerűen járt el. A választott megoldás eredményeként az iskolák államosítása nem terjedhet ki azokra az önkormányzati tulajdonú ingatlanokra, amelyek közvetlenül nem szükségesek az iskolai közoktatás és köznevelés  folytatásához.

Budapest Főváros Kormányhivatala a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény alapján törvényességi felhívást terjesztett elő az önkormányzat határozatával kapcsolatban. A Kormányhivatal álláspontja szerint a Képviselő-testület határozata jogsértő volt, mert az önkormányzat túllépett a nemzeti vagyonról szóló törvény és a Mötv. által meghatározott gazdálkodási kereteken akkor, amikor a Csata Utcai Általános Iskola, a Németh László Gimnázium és Tanuszoda, a Herman Ottó Tagiskola és Tanuszoda és a Prizma EGYMI ingatlanjainak társasházzá alapításáról döntött. A Képviselő-testület Budapest Főváros Kormányhivatala törvényességi felhívásában szereplő észrevétellel nem értett egyet.

A Bíróság jogerős ítéletével megállapította, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala keresete nem alapos, ezért a felperes (Budapest Főváros Kormányhivatala) keresetét elutasította, megállapítva, hogy a Képviselő-testület határozata jogszerű volt. Az indoklás szerint a Csata Utcai Általános Iskola, a Németh László Gimnázium és tanuszoda, a Herman Ottó Tagiskola és Tanuszoda, a Prizma EGYMI Társasházzá alakításáról jogszrűen döntött. Helyes volt az előterjesztés indoka, mely szerint „az önkormányzati ingatlanvagyon védelme érdekében a négy oktatási intézmény esetében az iskolának otthont adó ingatlan társasházzá alakításával lehetséges elérni azt, hogy kizárólag és kifejezetten csak a köznevelési feladatot ellátó ingatlanrészek kerüljenek átadásra; ezen iskolák esetében ugyanis egyes ingatlanrészek nem közoktatási, közművelődési funkciót töltenek, be így azok átadása nem szükséges.”

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj