XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/10/20/56-hoseire-es-eszmenyeire-emlekeztunk/

Témák A-Z

’56 hőseire és eszményeire emlékeztünk

2017. október 20. Kulturális hírek

Az 1956. évi forradalom 61. évfordulója alkalmából a forradalom kitörésére, a leverését követő megtorlások áldozataira, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltására emlékeztek október 20-án, az angyalföldi mártírok emléktáblájánál, majd a Központi Emlékhelyen megrendezett ünnepi események résztvevői. Az ünneplők között megjelentek az önkormányzat vezetői és a képviselő-testület tagjai, Hiszékeny Dezső és Horváth Imre országgyűlési képviselők, több díszpolgár, a történelmi egyházak és az ’56-os szervezetek képviselői, a kerületben működő gazdasági-, kulturális és szociális intézmények, civil szervezetek, és a lakosság reprezentánsai.

A Tahi utca 18. számú házon elhelyezett emléktábláknál a Himnusz elhangzását követően Csoóri Sándor: Röpirat című költeményét hallgatták meg az egybegyűltek Papp János színművész előadásában, majd koszorúzásra került sor. Az önkormányzat koszorúját dr. Tóth József polgármester helyezte el a mártírok nevét tartalmazó emléktáblánál, majd az országgyűlési képviselők, a kerületben működő pártok, civil szervezetek és a lakosság képviselői helyezték el virágaikat az emlékhelynél. Ezt követően a jelenlévők néma főhajtással tisztelegtek a hősök előtt, majd mécseseket gyújtottak emlékezetükre.

A Béke téri Központi Emlékhelyen megrendezett ünnepség ezúttal is a Himnusz meghallgatásával kezdődött, nemzeti imánkat a Hortus M. Singers énekegyüttes adta elő.  Jobbágy Károly: A rádió mellett című versének elhangzását követően, amit Papp János tolmácsolásában hallgathatott meg a közönség, dr. Tóth József polgármester ünnepi beszéde következett.

 –Az 1956. évi forradalom és szabadságharc győzött, hiszen belőle fakadt az 1989. évi rendszerváltozás – mondotta a polgármester. –Ez az ünnep mindenkié, aki magáénak vallja a szabadság, a nemzeti önrendelkezés, a demokrácia és a jogállamiság eszményeit. A mi felelősségünk, hogy a forradalom öröksége egyformán mindenkit megillessen, amiről sajnos nem beszélhetünk. Azt tapasztaljuk, hogy a félelem a hétköznapok részévé vált. Terjed az apátia, a közöny, a közügyektől való elfordulás. Hazánkban még sohasem költöttek olyan sok közpénzt az emberek megtévesztésére, mint napjainkban. Aggodalomra ad okot, hogy az  Európai Uniótól 13 év alatt kapott, a második világháborút követő Marshall segéllyel összemérhető nagyságrendű támogatás nem hasznosul, ha megszűnne a folyósítása, megroggyanna az ország. Mi lesz, ha a biztosított források felelőtlen herdálását látva az úgynevezett donor országok leállítják a támogatást? Ma már a kormánypárt híveitől is mind gyakrabban lehet hallani, hogy nem ilyen országot képzeltek el a választásoknál. A hatalmon lévők az elégedetlen hangokra országos altatóprogrammal válaszolnak. Az ország lakossága azonban mindinkább ráébred arra, hogy becsapják, hogy nem az ő érdekeiket szolgálja a kormány. Meg kell találnunk az együttműködés és az összefogás lehetőségeit, minden jóakaratú embert meg kell szólítanunk, hogy meghaladhassuk ezt a helyzetet. Éljen a szabad, és demokratikus Magyarország!

Az ünnepi beszéd elhangzását követően az esemény a Művész Szimfonikus Zenekar és fiatal operaénekesek ünnepi műsorával folytatódott. Puccini: Tosca című forradalmi operájából  Tosca imáját Audrey Gábor, Erkel Ferenc: Bánk bán című operájából a Hazám, hazám című áriát Alagi János előadásában hallgatták meg az ünnepség résztvevői. Közreműködött a Művész Szimfonikus Zenekar. Az ünnepi megemlékezés a Szózattal ért véget, ami a Hortus M. Singers kórus előadásában hangzott el.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj