XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/10/19/napsugar-tagovoda-nemcsak-jo-nagyon-jo/

Témák A-Z

Napsugár Tagóvoda: nemcsak jó – nagyon jó..!

2017. október 19. Lendületben a XIII. Kerület

 Az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület több tagja, az önkormányzati intézmények, valamint a szülők képviselőinek jelenlétében október 19-én átadták a Thurzó utcai Napsugár Tagóvoda 117 millió forintos beruházás keretében felújított játszóudvarát. Az újlipótvárosi óvodában biztonságos labdarúgó pályát, mini fűszerkertet és különböző képességfejlesztő és ügyességi eszközökkel felszerelt sportudvart is kialakítottak a gyerekeknek.

Az eseményen Galuszkáné Orbán Ágnes, a tagóvoda vezetője üdvözölte az egybegyűlteket, majd dr. Tóth József polgármester mondott ünnepi beszédet.

–Az eltelt húsz évben 1 millió négyzetméter, vagyis nagyjából 20 ezer lakás, illetve 1 millió négyzetméter kereskedelmi szolgáltatóegység épült városrészünkben, ami mintegy 70 ezer munkahelyet létrehozását tette lehetővé. Az elmúlt évtizedben az önkormányzat összességében 8 milliárd forintot költött óvodáink modernizálására, Újlipótvárosban az elmúlt 2-3 évben közel egymilliárd forintot fordítottunk intézményeink és a környezet felújítására. Bár az iskolák működtetéséből az állam kizárta az önkormányzatokat, ebben a helyzetben több lehetőségünk van bölcsődéink és óvodáink  korszerűsítésére. Az önkormányzati intézmények jelenleg 3300 gyermek ellátását biztosítják olyan színvonalon, amely versenyben van az alapítványi, egyházi és magánóvodák szolgáltatásaival – mondta a polgármester.

–Pedagógusok és más szakemberek bevonásával arra törekszünk, hogy a gyermekek számára különleges plusz szolgáltatásokat is nyújthassunk a korszerűsítésekkel A hosszú évek munkájával megteremtett,  magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődés íve a jövőben is töretlen marad, tovább folytatódnak az intézmény-felújítási, korszerűsítési projektjeink. Az újlipótvárosi óvoda 133 férőhelyes; játszóudvara 3000  négyzetméter. A korábbi, felpúposodott aszfalt helyére öntött gumi-, illetve korszerű és biztonságos térburkolatok, füves felületek kerültek, az 5 ágyásos fűszerkert mellett modern, kombinált kültéri játékok szolgálják a gyerekek egészséges fejlődését. Óvodáink korszerűsítésébe az új építészeti megoldások, eszközbővítések éppúgy beletartoznak, mint a színes óvodai programok kidolgozása vagy a modern, egyéniségközpontú pedagógiai programok bevezetése – mondotta dr. Tóth József polgármester, aki beszéde végén  az óvodai dolgozók megbecsülését is a fontos célkitűzések között jelölte meg. Mint elhangzott: a kerületi óvodafejlesztési program folytatódik, erre a célra évente változatlanul700-800 millió forintot fordít az önkormányzat.

Az ünnepi beszéd elhangzását követően Galuszkáné Orbán Ágnes intézményvezető mondott köszönetet az óvoda 40. születésnapja alkalmából megvalósult beruházásért. –Óvodánk 2007-ben vette fel a Napsugár nevet. Az elmúlt években végrehajtott korszerűsítések eredményeként elmondhatom, hogy a Napsugár Tagóvoda nemcsak jó, hanem nagyon jó intézménnyé fejlődött. Munkánk középpontjában a gyermekek egészséges életre nevelése, a magas színvonalú mozgásfejlesztés áll. Ehhez az önkormányzattól minden támogatást megkapunk. Közismert, hogy az ember személyiségfejlődésének legfontosabb szakasza a kisgyermekkor. Arra törekszünk, hogy a lehető legmagasabb színvonalú segítséget, támogatást nyújthassunk az ide járó gyermekeknek fejlődésük megalapozásához, útnak indításukhoz. Valamennyi itt dolgozó, és az ide járó gyermekek és szülők nevében köszönöm az önkormányzatnak ezt a 40. születésnapunkon átadott, méltó ajándékot –mondotta az óvoda vezetője.

Az elhangzottakat követően az intézmény egykori és mai óvodásai adták elő az alkalomra összeállított, születésnapi műsorukat, ami Etelvári Zsófia hegedűjátékával kezdődött, az óvodások által előadott verses összeállítással folytatódott, és vidám tánccal ért véget.

Más óvodai felújítások a kerületben 2017-ben

A Tüzér utcai Gyermekkert tagóvoda 600 millió forintból újult meg. Itt korábban 233 gyermekre jutott 9 csoportszoba. Mostantól 10 tágas csoportszobában – egyenként 50 négyzetméteresek – 250 gyermek is elférhet. A felújításkor itt is kreatív terek kialakítására törekedtek a tervezők és a pedagógusok. Létrehoztak egy sóbarlangot is, amely különleges fényterápiás sószoba. A sós levegő belélegzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, és képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását.

Elkészült a Varázskarika tagóvodában (Karikás Frigyes utca) az emeleti ablakok árnyékolása, a Pitypang tagóvodában (Országbíró utca) pedig az ablakárnyékolók és az udvar árnyékolása. A Csicsergő tagóvoda (Gyöngyösi utca) játszóudvara ütéscsillapító gumiburkolatot kapott. A passzívház Meséskert tagóvoda (Kassák Lajos utca) kiegészítő munkáinak keretén belül elektroszmog-szűrőket helyeztek el. A Mese tagóvoda (Esküvő köz) teljes felújítása több száz millió forintba kerül; a korszerűsítés előkészítő munkái lezajlottak.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj