XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/10/16/atadtak-lakossagi-zoldterulet-vedelmi-palyazat-dijait/

Témák A-Z

Átadták a Lakossági Zöldterület-védelmi Pályázat díjait

2017. október 16. Környezetvédelmi hírek

A József Attila Művelődési Központban október 13-án  került sor a 2017. évi Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat eredményhirdetésére, amit kertbarát konferencia követett. Az eseményt, amelyen Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, Borszéki Gyula alpolgármester, a képviselő-testület több tagja, Sebeszta Attila a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi divíziójának vezetője, a pályázók képviselői és számos kertbarát érdeklődő jelent meg, dr. Palatka Lívia, a Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, majd Borszéki Gyula alpolgármester értékelte a pályázat eredményét.

– Önkormányzatunk ebben az esztendőben immár  tizenötödik alkalommal rendezte meg a Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázatot – mondotta az alpolgármester. –A pályázat útnak indításával annak idején az volt a célunk, hogy a közreműködők segítségével még szebbé tegyük kerületünk közterületeit, és egyúttal segítsük a lokálpatriotizmus további erősödését, kibontakozását. Elmondható, hogy célkitűzéseinket jól szolgálta ez a pályázati forma, amelynek keretében az önkormányzat és a kerület lakossága közösen dolgozhatnak környezetünk szépségéért.

Borszéki Gyula arra is felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy az önkormányzat évek óta száznál több partnerre számíthat ebben az együttműködésben. –Idén 119 társasházzal és lakásszövetkezettel kötöttünk szerződést összesen 17.938.501 Ft értékben. A pályázók összesen 115.604 m2 zöldfelület gondozását vállalták. A 2017. évi pályázati kiírás keretében – a tavalyihoz hasonlóan – 40.000 Ft-os minimális támogatási összeget határoztunk meg annak érdekében, hogy a lakosokat ösztönözzük: a kisebb zöldfelületeket és fasori sávokat is vegyék gondozásba. Ennek eredménye, hogy a pályázat keretében tavaly 11, idén 7 fasori sávra kötöttünk szerződést, mert hisszük, hogy a kisebb területek védelmével, a kerület legkülönbözőbb pontjain található apró kertek szépítésével is sokat tehetünk városrészünk gondozottságáért. A pályázat keretében elnyerhető legnagyobb támogatási összeg 400.000 Ft volt.

Mint elhangzott, a gondnokságba vett területek szépítését, az önkormányzati támogatással megvalósított fejlesztéseket az önkormányzat figyelemmel kíséri. Ennek tapasztalatai  megerősítik, hogy a pályázat sikeres nem csak a közterületi zöldfelületek rendben tartása tekintetében, de a lakók kertészkedése révén a lakóközösségek összetartozását, lokálpatriotizmusát is erősíti. A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársai az év során két alkalommal helyszíni szemlén ellenőrizték a pályázók munkáját, hogy a szerződésben leírt fenntartási, takarítási feladataikat megfelelően látták-e el. Az ellenőrzés során négy szempontból vizsgálták a területeket: tisztaság; diverzitás, azaz sokféleség; gyommentesség, és összkép, esztétikai megjelenés.

-Általánosságban elmondható – mondotta Borszéki Gyula -, hogy a vállalt alapkötelezettségeken felül – ide értve a locsolást, szemétszedést, a terület gyommentesen tartását – új növények telepítésével, cserjék esetében rendszeres alakító metszésekkel szép környezetet alakítottak ki maguknak a társasházak lakói. Idén kiemelkedő volt a védnökségi területek tisztasága, és a gyommentesség tekintetében a pályázók 70%-a kapott jó vagy kitűnő minősítést. A tisztaság szempontjából még kedvezőbb a kép, a pályázók 76% kapott 4-es vagy 5-ös osztályzatot. –Örömmel tapasztaljuk, hogy a pályázók munkájának köszönhetően változatos növényzettel gazdagodtak a lakóközösségi zöldterületek, sok különböző fajú, fajtájú növényt ültettek és gondoznak a társasházak és lakásszövetkezetek.

Borszéki Gyula alpolgármester értékelésének elhangzását követően dr. Palatka Lívia, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója és az alpolgármester együtt adták át a legjobbaknak a 2017. évi Lakossági Zöldterület-védnökségi Pályázat okleveleit.

A korábbi évek gyakorlatát megőrizve a 25 legkiemelkedőbb lakóközösséget különdíjazásában részesítették összesen 3 millió 890 ezer Ft értékben.  A díjazott lakóközösségek megnevezését ide kattintva tekinthetik meg látogatóink. A díjátadást követően a jelenlévők kertbarát konferencián vettek részt, amelynek napirendjén aktuális kertápolási kérdések megvitatása, és szakmai konzultáció szerepelt.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj