XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/10/13/testuleti-ules-kozmeghallgatassal/

Témák A-Z

Testületi ülés – közmeghallgatással

2017. október 13. Lendületben a XIII. Kerület

Az önkormányzat képviselő-testületének  október 12-én megtartott tanácskozásának keretén belül, a „Lendületben a XIII. kerület” ciklusprogram időarányos végrehajtásáról szóló beszámoló megvitatása során közmeghallgatásra került sor. A kerület megjelent  lakosai közül összesen huszonkét megszólaló mondott véleményt  a ciklusprogram végrehajtásának félidős tapasztalatairól, és 63 kérdés hangzott el az önkormányzat vezetőinek, illetve a meghívott szervezetek és intézmények vezetőihez címezve. Egy VIII. kerületi lakos azért kért szót, hogy tájékoztatást kérjen kerületünk bérlakás építési programjáról, különös tekintettel a mozgássérültek számára épülő bérleményekre. 

A testületi ülés keretében megrendezett közmeghallgatás résztvevőit, közöttük Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselőt, az önkormányzat gazdasági társaságainak és intézményeinek vezetőit, a  Fővárosi Kormányhivatal XIII. Kerületi Hivatalának, a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitányságának, a Katasztrófavédelem XIII. Kerületi Kirendeltségének, valamint a  Klebelsberg Intézményfenntartó Központ területileg illetékes szervezetének  vezetőjét, a kerületben működő gazdasági társaságok, civil szervezetek és a lakosság megjelent képviselőit dr. Tóth József polgármester köszöntötte. Ezt követően a polgármester rövid szóbeli kiegészítést fűzött a napirend írásos beszámolójához, majd tájékoztatta az egybegyűlteket a ciklusprogrammal kapcsolatban az önkormányzathoz eljuttatott véleményekről, észrevételekről. Mint elhangzott, a dokumentummal kapcsolatos társadalmi visszhang megerősítette az önkormányzat vezetésének álláspontját: a programban meghatározott feladatok időarányos végrehajtása megfelelt a várakozásoknak, kerületünk visszafordíthatatlan fejlődési pályán halad az önkormányzat által meghatározott, a ciklusprogramban tételesen megjelölt feladatok megvalósításának útján. –Nem hallgathatunk arról sem, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent az állam felelősségvállalása az állampolgárokért – mondotta dr. Tóth József. –2015. március elsejétől egyetlen forintot sem kapnak az önkormányzatok a szociális segélyezéshez, és elvették iskoláinkat is. Kerületünk lakosai tapasztalhatták, hogy az önkormányzat mindezek ellenére minden tőle telhetőt elkövet azért, hogy közös víziónkat valóra váltsuk: vonzó lakókörnyezetek, élhető közterületek, növekvő munkalehetőségek, az infrastruktúra és az intézményhálózat folyamatos fejlesztése, a közbiztonsághoz, a rekreációhoz, a szociális biztonsághoz, a művelődéshez és az egészség megőrzéséhez szükséges  feltételek biztosítása  és fejlesztése egyaránt megtalálhatók célkitűzéseink között.   A polgármester összefoglalóját követően a képviselő-testület illetékes bizottságainak vezetői adtak tájékoztatást a félidős beszámoló megtárgyalásának eredményéről: mind a négy érintett bizottság egyhangú szavazással ajánlotta a dokumentum elfogadását a képviselő-testületnek.

Az ezt követő közmeghallgatás során megszólaló kerületi lakosok elismerően szóltak a végzett munkáról, közülük többen  köszönetüknek adtak hangot a kerület közterületeinek megújításáért, a játszóterek és parkok korszerűsítéséért, az egészségügyi szolgáltatások, különösen a néhány napja átadott CT és MR berendezések beszerzéséért, munkába állításáért.

Az elhangzott kérdések mintegy negyven százaléka nem az önkormányzat kompetenciájába tartozott, de megfogalmazóik ígéretet kaptak arra, hogy kérdéseiket továbbítják az illetékesekhez. Ide tartoztak a pedagógushiányra, iskolák korszerűsítésére, felújítására-, valamint egyes BKV-, illetve bevásárló járatokra vonatkozó észrevételek és javaslatok, a Dagály Strandfürdő megnyitásával és a 3-as metró felújításával, az Újlipótváros forgalomtechnikai szabályozásával, illetve a parkolási övezetekkel  kapcsolatos megszólalások.

A kérdések nagyobbik része a bérlakás építési programhoz, a közterületek tisztaságának és rendjének fenntartásához, a zöldterület fejlesztéshez, az egészségügyi szolgáltatásokhoz, valamint konkrét, egyes lakóközösségeket foglalkoztató helyi problémákhoz kapcsolódott. A lakossági vélemények, észrevételek és kérdések elhangzását követően az illetékes önkormányzati szervezetek és intézmények, illetve a meghívott nem önkormányzati szervezetek vezetői adtak választ a felvetésekre.

A közmeghallgatást követően dr. Tóth József szavazásra bocsátotta a „Lendületben a XIII. kerület” ciklusprogram időarányos végrehajtásáról szóló beszámolót, amit a képviselő-testület egyhangúan fogadott el.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj