XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/10/09/muveszeti-forum-klub-galeriaban/

Témák A-Z

Művészeti fórum a Klub Galériában

2017. október 09. Kulturális hírek

Október 5-én, a felújított Klub Galériában rendezte meg az önkormányzat a hagyományos éves kerületi művészeti fórumot, amelyre a városrészben élő és alkotó írók, költők, film-, és zeneművészek, festők, szobrászok és más alkotók közül sokan elfogadták a közös gondolkodásra invitáló meghívást.

A zsúfolásig telt nagy kiállító teremben dr. Tóth József polgármester mellett Holopné Schramek Kornélia alpolgármester, Takács Ferenc, a képviselő-testület Szociális és Művelődési bizottságának elnöke, Arató György kerületi főépítész, és Bubics Ádám, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Sport és Kulturális divíziójának vezetője fogadták az érkező alkotókat, majd dr. Tóth József polgármester adott tájékoztatást a kerület fejlődésének helyzetéről, aktualitásairól.

–Kerületünk fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályát mondhat magáénak – mondotta bevezetőjében a polgármester. – Amikor 23 évvel ezelőtt polgármesterré választottak, 54.000 lakás volt a kerületben. Ma a lakások száma eléri a 74.000 darabot. A fejlődés egymillió négyzetméternyi lakóterületet eredményezett. A 2033-ig terjedő időszakra vonatkozó terveink három pillérre épülnek. Folytatjuk a lakásépítési programunkat, ösztönözzük további kereskedelmi és szolgáltató célú beruházások megvalósulását, és változatlanul magas színvonalú infrastruktúra kiépítésére, a szociális, a rekreációs és a kulturális területek további fejlesztésére készülünk. A kerület fejlődését maradéktalanul visszaigazolják a piaci folyamatok. Ma a kerületi lakótelepeken 380.000-550.000 forintot is megadnak a lakások négyzetméteréért. Elmondható, hogy a városrész fejlődésével az itt élő polgárok is gyarapodtak.

–A 40 milliós költséggel felújított Klub Galéria mindinkább a kerület szellemi és művészeti életének központjaként működik. Az elmúlt időszakban a kerület művelődési központjaiban és galériáinkban a Klub Galériában és a Városház Galériában összesen 575 alkotó  munkáiból rendeztünk kiállítást. Művelődési központjaink 111 színházi eseménynek adtak otthont, 17 irodalmi ismeretterjesztő rendezvényre,11 komoly-, és népzenei programra, 10 könnyűzenei és jazz hangversenyre, 17 filmvetítésre került sor falaik között. Szeretett kerületünkben erős a lokálpatriotizmus, népszerűek voltak a Kassák Lajos, József Attila, Radnóti Miklós nyomában megrendezett irodalmi séták. Ápoljuk egykor itt élt kiválóságaink emlékét, ebben az esztendőben is folytattuk az emléktábla állítási és koszorúzási programunkat. Változatlanul nagy népszerűségnek örvendenek nagyrendezvényeink, mint a Nyáresti Koncertek, az Angyalföldi Utcabál, a  Nemzetiségi Fesztivál, a szent Mihály Napi búcsú. A kerületiek irodalomszeretetéről sokat elmond az a tény, hogy az idei Kassák Lajos Irodalmi pályázatunkra 42 pályamunka érkezett a szakemberekből álló értékelő bizottsághoz. –Bízom benne, hogy ez a pezsgő, és rendkívül sokszínű kerületi kulturális élet tovább gazdagodik az előttünk álló időszakban is: ehhez kérem észrevételeiket, javaslataikat, és támogatásukat –mondotta végezetül dr. Tóth József polgármester.

A továbbiakban a művészeti fórum a megjelent alkotók hozzászólásaival folytatódott. A megszólalók közül többen az elhangzottakkal kapcsolatos elismerő véleményüknek adtak hangot, és sok észrevétel és javaslat is elhangzott. Az önkormányzat művészeti fóruma  a meghívók és a meghívottak közvetlen, személyes légkörű beszélgetésével fejeződött be.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj