XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/10/05/atadtak-vilagszinvonalu-ct-es-mr-diagnosztikai-centrumot/

Témák A-Z

Átadták a világszínvonalú CT és MR Diagnosztikai Központot

2017. október 05. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Ünnepélyesen átadták ma a XIII. kerületi önkormányzat Visegrádi utcai Szakrendelőjének CT és MR Diagnosztikai Központját. Kerületünk az önkormányzatok közül elsőként vásárolt CT és MR gépeket: saját forrásból 800 millió forintot költött beszerzésükre. Ilyen korszerű CT és csúcstechnológiájú MR berendezés nincs máshol az országban, egész Európában is csak néhány van belőlük. A kerületi lakosok számára maximum kéthetes a várakozási idő a CT és MR diagnosztikai vizsgálatokra, amelyeket az önkormányzat – szakorvosi vélemény alapján – térítésmentesen biztosít a kerületieknek. Dr. Tóth József polgármester a mai átadóünnepségen beszédében kiemelte: „A XIII. kerület már hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került.”

Az átadó ünnepségen, amelyen Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő mellett megjelentek az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület több tagja, valamint az önkormányzati intézmények, a kerületi lakosság és a sajtó képviselői is, dr. Hertzka Péter, a XIII. Kerületi Egészségügyi Nonprofit Kft. igazgató-főorvosa üdvözölte az egybegyűlteket, majd dr. Tóth József polgármester avató beszédét hallgatták meg az egybegyűltek.

–A XIII. kerület már hosszú évek óta magas életminőséget biztosító, fenntartható és visszafordíthatatlan fejlődési pályára került. A Visegrádi utcai szakrendelő CT és MR Diagnosztikai Centrumának General Electric berendezései technikailag topkategóriásak. Világszínvonalúak. Szeptember első napjaitól fogadja a pácienseket a diagnosztikai centrum, akár 24 órás műszakban is, mivel a szakrendelőn belül önálló, független egységként működik. Az elmúlt években a kerületi betegek CT vizsgálatainak több mint 90 százalékát legalább 13 egészségügyi intézményben végezték, a betegeknek az ország legkülönbözőbb városaiba kellett elutazniuk a szükséges vizsgálatokra, majd utóellenőrzésekre. A fennmaradó 10 százalékon majdnem félszáz egészségügyi intézmény CT laborja osztozott, gyakran vidéki kórházak is. Ugyanez volt a tapasztalat az MR kapcsán. Az ilyen vizsgálat kényelmetlen és költséges utazásokat jelentett a pácienseknek, de szakmailag sem volt ideális, hiszen a kontrollvizsgálatokat sokszor más intézményben végezték, mint az eredeti vizsgálatot. A beteg nyilván abba a centrumba ment, ahol éppen rövidebb volt a várakozási idő. Ezt a helyzetet orvosolta a XIII. kerület önkormányzata, amikor a „Lendületben a XIII. kerület” ciklusprogramja keretében – amely a gondoskodás és a törődés programja is – megteremtette a felsőkategóriás, nagyteljesítményű CT és MR eszközök beszerzésének és rendszerbe állításának lehetőségét – mondotta dr. Tóth József. – Az eszközök beszerzésnél követelményként szabtuk a közbeszerzési eljárásban, hogy a lehető legkorszerűbb berendezések kerüljenek telepítésre. Korábban így jártunk el a röntgen készülék, és a mammográf beszerzésénél is. Ez a feltétel mindkét most átadásra kerülő készülék esetében maradéktalanul teljesült. A Visegrádi utcai szakrendelőbe telepített CT a Revolution HD platform legújabb tagja.

E típusból máshol még nincs az országban. Szakemberek úgy tartják: a Revolution HD berendezés biztosítja a ma elérhető legmagasabb felbontást a CT diagnosztikában. Különleges, ultragyors detektorának köszönhetően helyszínen bővíthető az úgynevezett spektrális képalkotással, amelyet a szakma a jövő fontos diagnosztikai eljárásának tart. A berendezéssel bármilyen CT vizsgálat – a legegyszerűbbektől egészen a legnagyobb kihívást jelentő kardiológiai vizsgálatokig – gyorsan, nagy felbontásban elvégezhető.

Az MR – SIGNA Voyager 1.5T MRI készülék: japán fejlesztés, a legújabb technológiát képviseli. Magyarországon és a közép-kelet-európai régióban először a XIII. kerület Visegrádi utcai Szakrendelőjébe került ez a hipermodern MR. Egész Európában is egyelőre csak néhány van belőle; az első „Voyagert” tavaly ősszel telepítették Párizsban.

Magyarországon az 1.5T MRI gépek közül jelenleg a Signa Voyager az egyetlen, amely teljesen digitális. A gépen elvégezhető az összes olyan klinikai képalkotó vizsgálat, amely a nemzetközi irányelvek alapján a klinikai gyakorlatban szükséges. Teljes körű szív-, neuro-, ízületi vizsgálatok, has/kismedence onkológiai vizsgálatok, többfázisú emlővizsgálatok, kontrasztos és nem kontrasztos érvizsgálatok.

Mint elhangzott, a kerületi lakosok számára maximum kéthetes várakozási időn belül kerülhet sor a diagnosztikai vizsgálatokra. A kerületi lakosok vizsgálata térítésmentes. A további vizsgálatok számát és díját a koncessziós cég szabadon és önállóan állapítja meg. Az ezekből származó bevétel teljes egészében őt illeti. A szerződés öt évre szól.

A CT és MR Diagnosztikai Centrum létrehozásának előkészítésébe a kerület Egészségügyi Szolgálata bevonta a magyarországi radiológia neves szakembereit. Az ő tanácsaik alapján állt össze a közbeszerzési tenderanyag. A pályázatot 2016. december 12-én a VMD Kórházi Technológiai Zrt. nyerte azzal, hogy „kulcsrakészen” adják át a diagnosztikai centrumot 2017 augusztusában, ami meg is történt. A hároméves jótállási időszak alatt a teljes szervizköltség a CT és MR központ kivitelezését végző VMD Zrt. feladata és költsége.

Mivel a Többlet-kapacitás Befogadási Bizottság (TBB) – mint az OEP operatív szerve – 2015 áprilisában és 2015 szeptemberében is elutasította a létrehozandó centrum közfinanszírozásának kérelmét, egyértelművé vált: a hiánypótló diagnosztikai képalkotó központ Visegrádi utcai beruházása mellett annak üzemeltetését is kerületi közbeszerzési tendert követően kell megvalósítani. A pályázatot a Sonogram Orvosi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., valamint a Medi-Host Prevenció Foglalkozás-egészségügyi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. konzorciuma nyerte meg.

–A XIII. kerületi önkormányzat egészségügyi szolgáltatásainak régóta lényege a megelőzés, a gyors diagnózishoz jutás és az időben megkezdett gyógyító tevékenység erősítése – mondotta a polgármester. – Mindez persze azt az elkötelezettséget is jelenti, hogy fontos az önkormányzatnak az emberek egészsége, életminőségük javítása, így az is, hogy jelentősen javuljanak a diagnosztikai lehetőségek. Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a kerületiek egészségügyi ellátására, folyamatosan fejleszti egészségügyi szolgáltatásait, csúcsdiagnosztikákat vásárol, kialakítja az arra épülő magas színvonalú szakrendeléseket, páciensorientált kiszolgálást. A XIII. kerület szűrőprogramjai egyedülállóak, a prevencióban nélkülözhetetlenek.

A kerületi egészségügy leghatékonyabb prevenciós tevékenysége a szűrővizsgálatok megszervezése a szakrendelő intézetekben. A népbetegségek időben felismerését szolgálják az onkológiailag fontos mammográfia, hasi és emlő UH-vizsgálatok. Ugyancsak jelentős a bőrdaganatok szűrése, és évek óta zajlik a kerület férfi lakosságának prosztata és egyéb urológiai elváltozásainak profilaktikus diagnosztikája. A rák megelőzésén túl ugyanilyen jelentőségű a stroke-prevenciót szolgáló nyaki verőér UH-vizsgálatok rendszerszerű bevezetése. A fejlődés ezzel nem ér véget: folyamatban van az altatásban végezhető vastagbél szűrés feltételeinek, és egy lézersebészet létrehozásának a megteremtése is.

Évente mintegy ezer egészségügyi szűrést végeznek a XIII. kerületi rendelőkben; a kiszűrt kóresetek aránya 35 százalék. A kerületi felnőtt lakosság előzetes bejelentkezés alapján, háziorvosi beutaló nélkül veheti igénybe az önkormányzati szakorvosi szűréseket. Örömmel adom át a kerület lakosságának az új CT és MR diagnosztikai központot, és azt kívánom, hogy a fejlesztés váltsa be az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és gyógykezeléséhez fűzött reményeinket – zárta beszédét dr. Tóth József polgármester.

Végezetül dr. Hertzka Péter mondott köszönetet az önkormányzatnak az egészségügyi intézmények folyamatos, magas színvonalú fejlesztéséért. –Örülök, hogy én is kerületi lakos vagyok – mondotta a főigazgató főorvos. Meggyőződéssel vallom, hogy önkormányzatunk minden tőle telhetőt elkövet az itt élő emberekért. Biztos vagyok abban, hogy az új diagnosztikai centrum jól szolgálja majd betegeink gyógyulását, a kerületi egészségügyi ellátás ügyét.

Az esemény alkalmából dr. Tóth József polgármesterrel készült interjút ide kattintva nyithatják meg látogatóink.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj