XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/10/04/atadtak-xiii-keruleti-epiteszeti-dijat/

Témák A-Z

Átadták a XIII. Kerületi Építészeti díjat

2017. október 04. - Frissítve Kulturális hírek

Az Építészeti Világnap alkalmából, 2017. október 3-án a Radnóti Miklós Művelődési Központban, ünnepélyes keretek között került sor a 2017. évi XIII. Kerületi Építészeti díj átadására.

Az eseményen, amelyen az önkormányzat vezetői mellett megjelent a képviselő-testület több tagja, dr. Finta József Kossuth-díjas építész, akadémikus, a Nemzet Művésze, az építészszakma jeles képviselői, a korábbi díjazottak, valamint a kerületi önkormányzati intézmények és a lakosság reprezentánsai is, Arató György, az ünnepség házigazdája köszöntötte az egybegyűlteket.

A főépítész bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy kerületünk képviselő-testülete a „XIII. Kerületi Építészeti díj” adományozásával ismeri el azok érdemeit, akik kiemelkedő szakmai munkásságukkal, tevékenységükkel jelentősen hozzájárultak városrészünk fejlődéséhez, építészeti arculatának emeléséhez. A díj évente egy személy részére adományozható. –Az építészek körében köztudott, hogy érdemes kapcsolatot tartani a XIII. kerülettel, hiszen nálunk folyamatos a fejlesztés, a tervek megvalósulnak – mondotta Arató György. – A kerületben és a kerületért végzett munka színvonalát jól tükrözi a városrész 20 éves fejlesztéséért elnyert, rangos elismerést jelentő FIABCI-díj.

Arató György főépítész ünnepi szavait követően hangzott el a bejelentés, hogy Budapest Főváros XIII. Kerületi Építészeti díjat 2017-ben Szabó Tamás János DLA, Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja  nyerte el. Az indokolás szerint a díjazott a kerület szakmai munkáját tervpályázatok támogatásával, tervtanácsi tagként, szakmai rendezvényeken segíti. Kiegyensúlyozott és magas színvonalú tervezői munkát végez a Finta Stúdió tagjaként, alkotásai – Center ház, Fókusz ház, Ikon ház, Premier ház, meghatározók a kerület városképében. A kerület legnagyobb ingatlanfejlesztésének, a Göncz Árpád városközpont DNy-i részének a társtervezője.

Az ünnepélyes bejelentést követően dr. Finta József Kossuth-díjas építész, akadémikus méltatta Szabó  Tamás János munkásságát, építőművészetének eredményeit, hangsúlyozva, hogy magas szintű szakmai tudás, kiváló formaérzék, energiatudatosság és a zöldfelületek tudatos alkalmazása jellemzi munkáit. – Sokat elárul az a tény, hogy Szabó  Tamás Jánost nagyon fiatalon, és megérdemelten  választották az MMA rendes tagjainak sorába – mondotta laudációjában dr. Finta József.

A köszöntő elhangzása után dr. Tóth József polgármester adta át a 2017. évi XIII. Kerületi Építészeti díjat Szabó  Tamás Jánosnak, aki köszönetet mondott az elismerésért.

–Megható és megtisztelő, hogy a kerület önkormányzata engem részesített ebben az elismerésben, amiért őszinte köszönetemet fejezem ki. De el kell mondanom, hogy bár a díjat nekem ítélték, abban, hogy kiérdemeltem, sok embernek része van. Mindenek előtt a feleségemnek, aki szintén építész, és aki három gyermekünk nevelése mellett biztosítja számomra az alkotó munkához elengedhetetlen feltételeket. A nekem szóló elismerés elnyerésében jelentős szerepe van a Finta Stúdió kollektívájának, és vezetőjének dr. Finta Józsefnek, akit mesteremnek tekintek – még akkor is, ha tudom, hogy szívesen elhárítja magától ezt a címet. Végezetül köszönettel tartozom Arató György kerületi főépítésznek, aki XIII. kerületi megjelenésem és munkám megkezdésének első perceitől segíti tevékenységemet, és aki beoltott engem is a kerület  szellemiségével, az értékeinek megtartásáért és fejlesztéséért vállalt önzetlen elkötelezettséggel.

Az ünnepi esemény ezt követően a Liszt Ferenc Zeneakadémia növendékei: Ács Dominika (fuvola és ének), és Molnár Viktor (zongora) műsorával ért véget.

A díjátadó ünnepség résztvevői a műsor elhangzása után megtekinthették a Szabó Tamás János XIII. kerületben megvalósult, és más helyeken realizálódott munkáit bemutató alkalmi kiállítást, amelynek anyagából válogattunk tudósításunk illusztrálásához is.

 

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj