XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/09/27/illovszky-rudolf-emlekkiallitas/

Témák A-Z

Illovszky Rudolf emlékkiállítás

2017. szeptember 27. Kulturális hírek

Kerületünk díszpolgára, a magyar labdarúgás, és ezen belül is a Vasas labdarúgója, majd legendás mestere, a csapat stadionjának névadója emlékét idézi a kerület neves személyiségeinek életútját bemutató kiállítás sorozat szeptember 26-án megnyitott legújabb állomása. A József Attila Művelődési Központ első emeletén megrendezett, képekből és dokumentumokból összeállított Illovszky Rudolf kiállítás anyagát október 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Az önkormányzat által megrendezett kiállítás ünnepélyes megnyitásán Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő, dr. Tóth József polgármester, Borszéki Gyula alpolgármester és a képviselő-testület több tagja mellett részt vett Markovits László, a Vasas Sport Club elnöke, a legendás játékos és sportvezető lánya Illovszky Rita, a Vasas labdarúgó csapatának több neves alakja, az utánpótlás képviselői, valamint a 2008-ban elhunyt sportember számos tisztelője is.

Az eseményen Hegyi Iván sportújságíró idézte fel Illovszky Rudolf alakját, személyiségét, gazdag pályafutásának eredményeit. A monográfia hitelességű, személyes emlékekben gazdag megnyitóban elhangzott, hogy a fiatal sportembert, aki összesen 67 éven át szolgálta szeretett klubját és a magyar labdarúgás ügyét, fiatalon súlyos közlekedési baleset érte, ami maradandó sérülést okozott.

Ez azonban nem akadályozta Illovszky Rudolfot abban, hogy eredményes labdarúgói pályafutást követően, részben még aktív sportolóként edzői, majd szakvezetői beosztásokban segítse és irányítsa a Vasas SC csapatát. 1960-1965 között edzői tevékenysége alatt a VASAS többször nyert bajnokságot, 1986-ban a Magyar Kupa győztese lett. A mester külföldi csapatokkal is jelentős eredményeket ért el. Irányítása alatt a magyar olimpiai csapat a Müncheni Olimpián ezüst érmet szerzett.

A labdarúgó válogatott irányítása alatt 1972-73-ban Európa legjobb négy csapata közé került. Tiszteletére az ő nevét vette fel a Vasas Fáy utcai stadionja. 1996-ban  az elsők között választották a kerület díszpolgárává.

Emlékezetes, hogy a képviselő-testület júniusi ülésén úgy döntött,  5/4-es egész alakos portré szobrot állít Illovszky Rudolf emlékére a róla elnevezett stadionban.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj