XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/09/25/szent-mihaly-napi-bucsu/

Témák A-Z

Szent Mihály napi búcsú

2017. szeptember 25. Kulturális hírek

A hagyományoknak megfelelően, immár XXIV. alkalommal rendezte meg az önkormányzat a Szent Mihály egyházközséggel együttműködve a Szent Mihály napi búcsút, ami ezúttal is rengeteg látogatót vonzott a Babér utcai templom környezetébe. Bár a kora reggeli órákban még itt-ott esett, és a délelőtt folyamán is sokszor lógott az eső lába, összességében nem lehetett panaszuk a búcsújáróknak az időjárásra.

A szeptember 24-én megrendezett program egész napos szórakozást, kikapcsolódást, és szakrális programot is kínált a kerület lakosainak. Kirakodóvásár, vidámparki mulatságok, színpadi produkciók, zene, tánc, mesejátékok, és az egymással versengő lacikonyhák szolgáltattak keretet a Mihály arkangyalra  való emlékezéshez, akit a mennyei seregek vezetőjeként, Lucifer legyőzőjeként tisztel a római katolikus egyház. A sokszínű program egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye a magyar és külföldi tűzoltó csapatok látványos, izgalmas versenye volt, amelynek láttán sok fiatal fiú döntött arról, hogy ha felnő, ő is tűzoltó lesz.

Az ünnep névadójáról a magyar hagyomány úgy tartja, hogy Mihály kíséri át az eltávozott lelkeket az élők világából a túlvilágra: ezért nevezik a halottas kocsi elé befogott lovat Szent Mihály lovának. Az arkangyal napjának megünneplése a 18. századtól úgynevezett parancsolt ünnep Magyarországon, amelyhez számos, többnyire gazdálkodási jellegű esemény is kapcsolódott. Szeptember 29-én került sor az ország nagy részén az állatok behajtására, és a pásztorokkal való elszámolásra.

Ettől a naptól számították az ősz kezdetét is. A hagyományoknak megfelelően a Szent Mihály napi búcsú zárta az önkormányzat nyári szabadtéri kulturális programjainak sorozatát: bizonyára ez is közrejátszott a résztvevők és a programok látogatóinak  nagy számában.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj