XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/09/21/az-ensz-nemzetkozi-bekenapjara-emlekeztunk/

Témák A-Z

Az ENSZ Nemzetközi Békenapjára emlékeztünk

2017. szeptember 21. Kulturális hírek

Az ENSZ közgyűlése 1981. szeptemberi ülésén határozott arról, hogy a világszervezet tagállamai az év egy napját a béke ügyéről történő megemlékezésnek szentelik. 2001. szeptember 7-én, a 20. békenap alkalmából a közgyűlés úgy döntött, hogy a továbbiakban a Nemzetközi Békenapot minden esztendőben szeptember 21-én ünnepeljük meg.

A Közgyűlés határozata felhívja a tagállamokat, hogy legyen ez a nap a tűzszünet és az erőszakmentesség napja a világon, és arra kéri  az embereket és a nemzeteket, hogy a béke iránti tiszteletük jeléül erre a napra szüntessék meg az egymás közti ellenségeskedést. Az esemény alkalmából (a kedvezőtlen időjárás miatt az eredetileg meghirdetett helyszín, a Béke tér helyett)  a polgármesteri hivatal aulájában dr. Köteles György professzor, a Magyar Békeszövetség elnöke, Barabás Miklós, az Európa Ház igazgatója,  a képviselő-testület több tagja, valamint a kerület lakosságának reprezentánsai jelenlétében ünnepi megemlékezésre került sor, amelyen részt vett a Napraforgó Tagóvoda óvodásainak egy csoportja is. Az eseményt Barabás Miklós nyitotta meg, aki emlékeztette az egybegyűlteket a Nemzetközi Békenap megszületésének körülményeire, az ünnep jelentőségére.

Ezt követően Takács Ferenc, a képviselő-testület Szociális, Egészségügyi és Művelődési bizottságának elnöke osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. –Az elmúlt öt és félezer esztendőben mindössze háromszáz olyan napot számoltak össze a történészek, amikor a rendelkezésünkre álló adatok szerint az egész földgolyón béke volt –mondotta Takács Ferenc. –Ez a tény elszomorító, és elgondolkoztató egyben. A béke minden korban különös értéket képviselt, amit napjainkban, amikor egész népcsoportok kerekednek fel, és válnak menekültekké, nem nehéz megérteni. Valamennyiünk felelőssége, hogy növekedjen a békében leélt napok száma, amiért mindenki tehet valamit: több megértésre, egymás iránti részvétre lenne szükség, hogy a következő generációk egy jobb, és békésebb világban élhessenek. Végezetül a Magyar Békeszövetség elnöke, dr. Köteles György professzor szólt a jelenlévőkhöz, közülük is az óvodásokat szólítva meg. –Szoktatok civakodni egymással? –tette fel a kérdést, amire a Napraforgó Tagóvoda gyermekei igenlő választ adtak. –Hagyjatok fel a veszekedéssel! –tanácsolta a professzor. –Ne engedjétek, hogy napjaitokat  harag, széthúzás rontsa el. Ha nézeteltérésetek támad, ne emeljétek fel a hangotokat, beszéljétek meg a dolgot nyugodtan, elkerülve a másik megbántását. Ha így tesztek, máris sokat tehettek azért, hogy egy jobb világban lehessetek majd felnőttek.

Az ünnepi esemény az óvodások műsorával zárult.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj