XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/09/14/bokretaunnepseg-folytatodik-az-egyedulallo-berlakas-epitesi-program/

Témák A-Z

Bokrétaünnepség: folytatódik az egyedülálló bérlakás-építési program

2017. szeptember 14. Lendületben a XIII. Kerület

 

Bokrétaünnepet tartottak szeptember 14-én a XIII. kerületi Kartács utca 14. szám alatt épülő lakóháznál. Az építők „bokrétafát” tűznek ki ilyenkor az épület legmagasabb pontjára – jelezve ezzel: a ház tartószerkezete teljesen elkészült, nincs tovább fölfelé. Az új lakóépület 23 bérlakása száz százalékban önkormányzati tulajdonú. Dr. Tóth József polgármester a bokrétaünnepen elmondta: a kiemelkedő beruházás megfelel a passzívház kritériumainak, költsége 780 millió forint. Nem mellesleg: a XIII. kerületi önkormányzat 2002 óta 11 helyszínen 590 lakást épített. Annyit, mint a többi önkormányzat összesen.

Az eseményt, amelyen az önkormányzat vezetése és a képviselő-testület több tagja mellett ott voltak  a  XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt., a kivitelező és a sajtó képviselői, dr. Palatka Lívia, a Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, majd dr. Tóth József polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

– Az önkormányzat Lendületben a XIII. kerület című ciklusprogramjában a 2014-2019. közötti időszakban 50 bérlakás építése mellett kötelezte el magát. A Kartács utcai beruházás keretében épülő 23 lakás mellett folyamatban van a Klapka utcai szolgáltatóház építkezése is, ahol a szolgáltató egységek mellett 33 új lakás készül, valamint a Jász utca 72. szám alatti építkezés, ahol 35 lakással bővül az önkormányzati lakásállomány. Mindhárom beruházás száz százalékig önkormányzati forrásból valósul meg. A Kartács utcai épület 23 lakása jellemzően egy- és kétszobás. Átlagos alapterületük 45 négyzetméter. Minden lakásban van külön konyha- és étkezőhelyiség. Az első emeleten 2 lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki. A pinceszinten, a mélygarázsban, illetve a földszinten – a lakásszámnak megfelelően – 23 gépkocsi-beálló lesz.

– A lakbérről várhatóan októberi ülésén dönt majd a képviselő-testület, a bérlakásokra pedig ez év végén-, a jövő év elején írják ki a pályázatot. Az épület, amelynek kivitelezése 2018 elejére befejeződik, megfelel a passzív ház kritériumainak. Fűtése levegő-víz hőszivattyús rendszerrel működik, a melegvíz ellátása pedig központi kondenzációs gázkazánnal, amely szükség  esetén a fűtésre is rásegít. A lakásoknak egyedi szellőző berendezésük lesz; a friss levegő befújásával és a használt elszívásával a friss levegő állandóan biztosított a lakásokban. Arra kérem a kivitelező képviselőit, hogy a lehető legjobb minőségben végezzék munkájukat – mondotta végezetül dr. Tóth József polgármester.

A XIII. kerületi önkormányzat 2002-ben indította bérlakás-programját. Azóta 11 helyszínen 590 lakást épített. Egyedülálló módon annyit, mint a többi önkormányzat összesen. A lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva az önkormányzat csaknem 1000 család lakhatását tette lehetővé a program keretében.

Az önkormányzat 2014-ben építette az első magyar minősített, százlakásos passzívházat. A legnagyobb nemzetközi ingatlanszövetség, a FIABCI Nívódíjával világszínvonalúnak ismerte el ezt a beruházást. A környezettudatos technológiájú vállalkozás máig úttörőnek számít a budapesti, a magyar, sőt a kelet-európai lakáspiacon is.

Az önkormányzat folyamatosan vizsgálja az üresen álló önkormányzati ingatlanok beépíthetőségét máshol is.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj