XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/08/28/ilyen-volt-25-angyalfolki-utcabal/

Témák A-Z

Ilyen volt a 25. Angyalfolki Utcabál…

2017. augusztus 28. - Frissítve Kulturális hírek

A hagyományoknak megfelelően ebben az esztendőben is augusztus utolsó vasárnapján került megrendezésre kerületünk egyik legnépszerűbb szabadtéri rendezvénye, az önkormányzat nyári kulturális rendezvénysorozatának záró eseménye, az Angyalfolki Utcabál. A két és fél évtizedes múltra visszatekintő, egész napos szórakoztató program eredetileg Angyalföldi Utcabál címmel várta a kerület lakosságát, a névváltoztatással a szervezők  a rendkívül gazdag népművészeti programokra kívánták felhívni a „bálozók” figyelmét.

Bár a hivatalos program a fellépő népi táncegyüttesek és zenekarok tíz órára meghirdetett zenés-táncos felvonulásával kezdődött, a Dagály utcai könyvtár szomszédságában lévő területen már reggel hét órakor nagy volt a sürgés forgás: a főzőversenyen induló csapatok foglalták el kijelölt helyeiket, megkezdődött az alapanyagok előkészítése, a tüzelő felaprítása, és egy-egy erőt adó korty is lecsúszott a szakácsok és a kukták torkán. A zenés-táncos felvonulást követően dr. Tóth József polgármester megnyitó beszéde következett.

A polgármester emlékeztetett arra, hogy ez alkalommal immár huszonötödször rendezte meg az önkormányzat a nyári hónapok legnagyobb, és talán legnépszerűbb mulatságát. – Az elmúlt negyedszázad alatt az Angyalföldi Utcabálokon ötszáz szervező munkájának eredményeként 1.600 program, 16.000 közreműködővel kínált színvonalas kulturális kikapcsolódást a kerület lakosainak, az egyes rendezvények látogatóinak összesített létszáma elérte a 400.000 főt – mondotta dr. Tóth József, majd felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a szervezők ezúttal is népművészeti értékeink felmutatását, jobb megismertetését  jelölték meg az utcabál központi témájának. Ennek köszönhetően a közreműködők között nagy létszámban voltak jelen  népzenei együttesek, néptáncosok, és népi iparművészek.

– Az alkalmat megragadva gratulálok az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes tagjainak a számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült együttes fennállásának 25. évfordulójához – mondotta a polgármester, majd megnyitó beszédét a következőkkel zárta. – Rendezvényünknek minden évben van egy kis szomorú vonatkozása is. Már csak egy hét van hátra a vakációból, és kezdődik a tanítás. Minden jelenlévő gyermeknek azt kívánom, hogy sikerüljön hasznosan eltölteniük a következő hetet, hogy jókedvűen és kipihenten kezdhessék meg, vagy folytathassák tanulmányaikat!

A négy helyszínen egymást követő produkciók és szórakoztató látványosságok, valamint a Dagály utca teljes hosszában kitelepült vásározók kínálatának felsorolására nincs elegendő helyünk, néhány emlékezetes pillanatról képeink tanúskodnak. Azoknak, akiknek mindez nem lett volna elegendő, érdemes volt benézniük a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Dagály utcai fiókjába, ahol  ezen a napon ingyenesen lehetett beiratkozni a látogatók közé, és igazi kincsekre lehetett szert tenni a könyvtár selejtezett anyagából, kötetenként mindössze száz forintért! Nagyon sok érdeklődőt vonzottak a különböző sportbemutatók, amelyeken a karate  mellett kézilabda, amerikai futball, rúdtánc és szimultán sakkparti is szórakoztatta az érdeklődőket.

A kora délutáni órák egyik leginkább várt eseménye a főzőverseny eredményhirdetése volt. Az összesen tizenkét csapat tizenkét különböző étellel versenyzett a dobogós helyekért, ezt a változatosságot tükrözte az eredményhirdetés is.

Első helyen a Lokálpatrióták csapata végzett, Jókai bablevesük a közönség körében is szép sikert ért el. A képzeletbeli dobogó második fokára a vörösboros, erdei gombás, borókabogyós vaddisznópörköltet főző, a főételt vajas galuskával és házi savanyúsággal tálaló, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársaiból verbuválódott, FőzZéeRTé elnevezésű együttes állhatott fel. Az elmúlt évek főzőversenyein többször is az első három hely valamelyikén végzett Csiga-csapat ezúttal a harmadik helyet kaparintotta meg, csaknem hét kilónyi harcsából készült halászléjük a zsűrizést követő negyedórában maradéktalanul elfogyott.

A 25. Angyalfolki Utcabál az esti órákban Ferenczi György és a Rackajam együttes koncertjével, majd az azt követő tombolával, és prímás találkozóval érte el tetőpontját.

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj