XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/08/18/allamalapito-kiralyunkra-emlekeztunk/

Témák A-Z

Államalapító királyunkra emlékeztünk

2017. augusztus 18. Kulturális hírek

A hagyományoknak megfelelően, augusztus 18-án ezúttal is a Béke téri Kerületi Emlékhelyen került sor az államalapító Szent István királyra és művére történő ünnepélyes önkormányzati megemlékezésre.

Az esemény, amelyen dr. Szanyi Tibor az Európai Parlament képviselője mellett megjelent a városrész egyéni országgyűlési képviselője Horváth Imre, a kerület díszpolgárainak, az önkormányzat képviselő-testületének, a nemzetiségi önkormányzatoknak, a történelmi egyházaknak, valamint a kerületben működő köznevelési, kulturális, szociális, egészségügyi, valamint társadalmi és civil szervezeteknek, továbbá a lakosságnak a reprezentánsai is,  a Himnusz elhangzását követően Reményik Sándor: „Mindennapi kenyér” című versével folytatódott. A  költeményt Igó Éva Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész előadásában hallgatták meg az egybegyűltek, majd dr. Tóth József polgármester osztotta meg a jelenlévőkkel ünnepi gondolatait.

– Szent István a maga korában jó döntést hozott, amiért mi, ma élő magyarok is hálásak vagyunk – mondotta dr. Tóth József. – Az államalapító példája és tanítása azonban arra figyelmeztet bennünket, hogy egy nemzeti minimumban való széles körű egyetértés nélkül nem érhetünk el sikereket. Csak azt a hatalmat fogadhatjuk el indokoltnak, amelynek maga  a hatalom nem célja, hanem eszköze. Csak az a hatalom fogadható el, amely az igazságosság és  a társadalmi béke szolgálatában áll, amely a nemzeti összefogást, szövetségesek keresését és megbecsülését szolgálja, és amely a társadalom valamennyi tagjáért felelősséget érez. Ma rajtunk múlik, hogy az utánunk jövő generációkban hogyan él majd tovább Szent István öröksége. A kilencvenes években sikerült hazánkban példaszerűen kiépítenünk a demokratikus jogállamot, ez azonban nem párosult a belső értékrend átalakulásával. Ezért van az, hogy a demokratikus jogállam felszámolása nem okozott különösebben nagy megrázkódtatást a társadalomban. Nemzetünk elmúlt 500 éve leginkább kudarcokról szólt. Sajnos az elmúlt 27 esztendőben sem sikerült élnünk a lehetőségeinkkel. A térség éllovasából sereghajtóvá váltunk, mindennapjainkat az üres nacionalizmus, a cinizmus, a pesszimizmus térhódítása jellemzi. A terjedő nyomor és a szociális érzéketlenség béklyóba szorítja társadalmunkat, visszaveti a gazdaság fejlődését. A hazai közállapotokat jellemző adatok sokkolóak. Jól látható, hogy a hatalom által követett út ellentétes az európai normákkal, nem szolgálja a nemzet egészének felemelkedését. Kívánom, hogy mielőbb sikerüljön megváltoztatni ezt a helyzetet, hogy hazánk minden egyes polgárának jó legyen élnie országunkban, ahogy jó itt élni szeretett kerületünkben. Boldog születésnapot Magyarország!

A polgármester beszédének elhangzását követően a számos külföldi és hazai elismerésben részesült Keil Ernő fúvószenekar ünnepi műsora következett. Augusztus 20. alkalmából a közönség részleteket hallgathatott meg az István, a király rockoperából, továbbá elhangzott Erkel Ferenc: Fegyvertánc a Dózsa György c. operából, Brahms: V. Magyar Tánc, Erkel Ferenc: Ünnepi nyitány és Kodály Zoltán: Kállai kettős című műve is. Az ünnepi megemlékezés a Szózat elhangzásával, és az idei gabonából sütött kenyerek szétosztásával fejeződött be.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj