XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/06/30/koeztisztasagi-tajekoztato-forum/

Témák A-Z

Köztisztasági tájékoztató fórum

2017. június 30. - Frissítve Környezetvédelmi hírek

Az önkormányzat megbízásából a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. 2017. június 28-án nagy érdeklődéssel kísért fórumot szervezett a kerület köztisztaságának helyzetéről, aktuális problémáiról, és a továbblépés lehetséges irányairól.

A rendezvényen, amelyen Borszéki Gyula alpolgármester,  több önkormányzati képviselő, és a kerületben működő civil szervezetek aktivistái mellett megjelentek a kerületi lakosság reprezentánsai is,  elsőként Pajor József,  az FKF Nonprofit Zrt. kézi úttisztítási üzemvezetője,  adott tájékoztatást a szervezet tevékenységéről, tapasztalatairól. Az előadó nem titkolta, hogy az FKF tíz éve változatlan költségvetéssel igyekszik eleget tenni feladatainak, ami esetenként alig kezelhető gondokat okoz a közterületek takarítását, a szemétszállítást végző szakembereknek. Tájékoztatója végén Pajor József köszönetet mondott a XIII. kerületi önkormányzat vezetésének, amely konstruktív és alkotó együttműködés keretében  segíti  a FKF munkáját. Dr. Paál-Kővári Kornélia, a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet jogi referense a szervezet szolgálati tapasztalatait osztotta meg a fórum résztvevőivel.

Mint elhangzott, a rengeteg figyelmeztetés, és a végső esetben, a közterület szennyezése, illetve a helyi önkormányzati rendeletben előírt, az ingatlanok előtti járdaszakaszok takarításának elmulasztása, továbbá a kutyaürülék hátrahagyása miatt kiszabott bírság ellenére alig érzékelhető  az önkéntes jogkövetők számának gyarapodása.  Az előadók sorát Gábor Péter,  a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Környezetgazdálkodási ágazatvezetője  zárta, aki az önkormányzati szervezet által folytatott,  a közterületek tisztaságáért végzett munkáról beszélt.

A továbbiakban a hallgatóság részéről hangzottak el kérdések, illetve a köztisztaság egyes aspektusait bíráló észrevételek, majd  Borszéki Gyula alpolgármester összegezte az elhangzottakat. A fórum azzal a konklúzióval zárult, hogy a köztisztaság problémái csupán a közterületek takarítására és a szemét elszállítására hivatott szervezetek erőfeszítéseivel nem orvosolhatók: határozottabb lakossági aktivitásra, az önkéntes jogkövetők számának növekedésére, szemléletmód váltásra van szükség.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj