XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/06/29/fontos-kerdesek-hianyzo-valaszok/

Témák A-Z

Fontos kérdések – hiányzó válaszok

2017. június 29. - Frissítve Közbiztonság hírei

Megalapozottan aggódik a lakosság és az önkormányzat

Néhány nap múlva Budapest, és ezen belül a XIII. kerület Magyarországon még sohasem látott sportesemény helyszíne lesz. Számunkra azért is különös jelentőséggel bír az esemény, mert a FINA 2017. évi úszó világbajnokságának az egész világ érdeklődésére számot tartó úszóversenyei a Dagály fürdő területén megépült Duna Arénában kerülnek megrendezésre. Üröm az örömben, hogy a helyi lakosságot és az önkormányzatot az eseménnyel kapcsolatban joggal foglalkoztató kérdésekre mindeddig nem válaszoltak az illetékesek.

A Dagály, Népfürdő, Róbert Károly krt. Esztergomi, Jakab J. Bodor utcák környékén élők levélben kértek segítséget, intézkedést a kerületi önkormányzattól annak érdekében, hogy a versenyek ideje alatt a lakók élete ne lehetetlenüljön el, hogy a közterületek védelméről, a parkolási rend betartásáról az önkormányzat gondoskodjon. Aggodalmuk nem alaptalan. A május végén megrendezett final six vizilabda kupadöntő eseményeinek idején a meccsekre érkező közönség autói ellepték a környező utcákat. Elfoglalták az épületek, garázsok bejáróit, a szabálytalanul parkoló járművek megbénították, akadályozták a közlekedést. A levélírók okkal tartanak attól, hogy az úszó világbajnokság, és az utána következő 17. FINA Masters VB (idősek viadala) alatt megismétlődik ez a helyzet.

A képviselő-testület június 22-iki ülésén az önkormányzat a VB-t szervező Bp 2017. NKft ügyvezetőjétől tájékozódott az előkészítés helyzetéről. Különösen érdekelte a képviselőket, hogy a sporteseményre érkező vendégek parkolását hogyan kívánják biztosítani?  Miként oldják meg a környező utcák takarítását?  Milyen intézkedések fogják szolgálni a közbiztonságot? A testület javasolta, hogy a Róbert Károly krt, Váci út, Vizafogó, Népfürdő utcák által határolt területen belül hozzanak létre egy biztonsági zónát, melyre az itt lakókon, dolgozókon, az itteni közszolgáltatásokat igénybe vevőkön kívül a versenyek alatt mások ne hajthassanak be járművel. A szervezők biztosítsák a Duna Aréna környékén a közterületek rendjét, biztonságát, folyamatos takarítását, szervezzék meg a lakosság és az ideérkezők tájékoztatását. Az önkormányzat igényelte a szervezőkkel való folyamatos kapcsolattartás lehetőségét.

Dr. Tóth József polgármester a testületi ülést követő napon levélben fordult dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszterhez, a vizes világbajnokság szervező bizottságának elnökéhez: tájékoztatta őt a lakosok, az önkormányzat kéréseiről, elvárásairól és kérte intézkedését.

Annak ellenére, hogy a helyi lakosok és az önkormányzat által felvetett problémák jó ideje ismertek, és a polgármesteri hivatal, illetve a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. munkatársai intenzíven tárgyalnak a sportesemény szervezőivel, kérdéseinkre, javaslatainkra mind a mai napig nem kaptunk egyértelmű és elkötelező érvényű válaszokat. Most, hogy már csak néhány nap választ el bennünket a vizes világbajnokságtól, reménykedünk abban, hogy még időben megismerhetjük a szervezők szándékait és konkrét döntéseiket ezekben a kérdésekben. Az viszont biztosan állítható, hogy az önkormányzat minden tőle telhetőt megtesz a rangos sportesemény sikere érdekében, szem előtt tartva azt a követelményt is, hogy a kerületi lakosok is jó szívvel emlékezhessenek majd a következő, mozgalmas hetek történéseire.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj