XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/06/26/zoeldfejlesztesek-vizafogo-lakotelepen/

Témák A-Z

Zöldfejlesztések a Vizafogó lakótelepen

2017. június 26. Lendületben a XIII. Kerület

Az országban elsőként alkotott zöldstratégiát a XIII. Kerületi Önkormányzat: zöldterületi fejlesztéseit 2008 óta az AngyalZÖLD, illetve az AngyalZÖLD+ szakmai program alapján végzi. Előbbit már egyetemeken tanítják. 2017-ben a kerület zöldterületi fejlesztései meghaladják a 1,5 milliárd forint ráfordítást. Nemrég átadták a Kassák parki játszóteret, majd a Dagály sétányt, ma pedig a Vizafogó lakótelep megújult parkjait, kertjeit, korszerűsített játszótereit. Dr. Tóth József polgármester beszédében kiemelte: a most átadott terület beleilleszkedik abba a húsz éve tartó kerületfejlesztési programba, amelyet a Nemzetközi Ingatlanfejlesztő Szövetség nemrég díjjal is világszínvonalúnak értékelt. A polgármester szólt arról is: a XIII. kerület egészét érintő korszerűsítési elképzelések következő lépéseit a szakemberek 2033-ig teljes részleteiben kidolgozták. „Az önkormányzat ügyelni fog az eddigi fejlesztések karbantartására is. Ám fontos, hogy az épített értékeket a kerület lakói a sajátjuknak érezzék, s legalább olyan gondossággal óvják azokat, mint amilyen örömet a használatuk jelenthet” – tette hozzá Dr. Tóth József.

A Vizafogó lakótelep közparki felújításának első szakasza – főként a Párkány utcai oldalon – 2014-ben valósult meg 300 millió forintból. A Népfürdő utca 15-19-21. tömbjei által körülölelt zöldterületek mostani újraformálását lakossági egyeztetések sora előzte meg: a XIII. kerület önkormányzata figyelembe vette az itt élők észrevételeit. A beruházás összköltsége meghaladta a 160 millió forintot.

A Népfürdő utca 15-nél a 324 m2 öntött gumifelületű játszóteret korszerűsítette az önkormányzat. A fejlesztés bővítésével a 17-es számú ház felé nagyobb és összefüggő pihenőpark jött létre. A tervezők itt is visszaidézték a múlt helyi emlékeit: a burkolat gyufaláng mintája a Zarzetzky-féle gyufagyárra utal, amely egykor a Vizafogón működött. Az évelő és talajtakaró dísznövények mellett 20 újonnan telepített fa gazdagítja a zöldterületet. (A Költészet Napján itt adták át Ördögh Szilveszter író szobrát.)

A Népfürdő utca 19-nél a felújításkor az elbontott aszfalt helyére színes gumitégla-burkolat került, ugyanakkor szélesítették a zöldfelületet. Új mászóvárat, a homokozó fölé napvitorlát emeltek. A játszótéren talált otthonra egy háromszor iskolázott hársfa, amely már nem fért el a Dagály sétányon, s amelynek lombja 10-15 év múlva kiváltja a napvitorla árnyékoló funkcióját is. A parki bútorokat felújították.

A Népfürdő utca 21-nél kialakított pihenőpark voltaképpen a Vizafogó lakótelep fogadótere lett. Látványos a pergolás rózsakerttel. A szervizúton a fekvőrendőr a gyalogos és kerékpáros közlekedés nagyobb biztonságát szolgálja. A pihenőrészről indulva követhető a Vizafogó helytörténeti tanösvény. A majdnem 5000 m2 zöldfelület locsolásáról talajvizes automata öntözőrendszer gondoskodik, amely révén újabb hűs oázis alakulhat ki a lakótelepen.

A Népfürdő utca menti zöldsávban a nagytermetű bokorfák (perzsa varázsfák) védelmet nyújtanak a zaj és por ellen. A jelentős beruházásokat követően az önkormányzat a létrehozott értékek megőrzésére, színvonalas fenntartásra fordítja figyelmét; továbbá a beruházás befejezéseként elkészül egy elkerített kutyafuttató is.

 

A XIII. kerület – betartva az ígéretét – az elmúlt egy évben több mint 4 ezer fát ültetett. Az önkormányzati ciklus végére a kerület által gondozott fák száma majdcsak 30 ezer lesz.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj