XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/06/20/kizoldult-dagaly-setany/

Témák A-Z

Kizöldült a Dagály sétány

2017. június 20. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Június 9-én, a kormány és a fővárosi önkormányzat reprezentánsai, a XIII. kerületi önkormányzat vezetői, számos képviselő-testületi tagja, az önkormányzati intézmények és a polgármesteri hivatal vezetői, a kerületi civil szervezetek, a lakosság és a sajtó képviselőinek jelenlétében, ünnepi esemény keretében adták át a Dagály sétányt, amelynek létrehozását a XIII. Kerületi Önkormányzat kezdeményezte.

A Duna Arénát az egyik legfontosabb közlekedési csomóponttal, a 3-as metró Forgách utcai megállójával összekötő igényes, modern közösségi és rekreációs terület megépítésével  7000 m2 különleges esztétikájú hellyel gazdagodott a kerület és a főváros. Az ünnepi eseményt dr. Palatka Lívia, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. vezérigazgatója nyitotta meg, köszöntve az eseményen megjelent személyiségeket és érdeklődőket, majd dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédét hallgatták meg az egybegyűltek.

– Örülünk, hogy 2017. május 26-án a XIII. kerület elmúlt húsz éves fejlődését a nemzetközi ingatlanfejlesztő szervezet, a FIABCI világszínvonalúnak minősítette. Ez visszaigazolta az integrált városvezetés és az integrált település menedzsment létjogosultságát. Ebben a szellemben 2033-ig van elképzelésünk, a kerület hosszú távú fejlesztése alapján, a kerület fejlődésére – mondotta a polgármester. -Az elmúlt közel húsz évben 1 millió négyzetméter lakás és 1 millió négyzetméter kereskedelmi szolgáltató egység épült a XIII. kerületben. Napjainkban közel ötezer lakás és 200 ezer négyzetméter kereskedelmi szolgáltató egység építése felett áll a daru. Terveink vannak e fejlesztések infrastrukturális kielégítésére. Eddig jellemző volt, hogy magántőkéből épültek. A húsz esztendő alatt több ezer milliárd forint került befektetésre, mely a fenntarthatóság biztosítéka.

Az elmúlt évtizedben mind a magán, mind az önkormányzati fejlesztések során előtértbe került a környezettudatos, energiatakarékos megoldások alkalmazása és fejlesztése. Az Angyalzöld, majd az Angyalzöld plusz programunkkal az országban elsőként alkottunk zöldstratégiát, melyet ma már egyetemi szinten tanítanak. Új parkokat alakítottunk ki, mint a Ruttkai Éva park, a Papp László tér, és a Radnóti Miklós Művelődési Központ kertje. A kerületfejlesztési dokumentumokban a Dagály sétány kialakítása későbbi időpontban szerepelt. Azt javasoltuk, melyet elfogadtak, hogy  a terv megvalósítását hozzuk előre a Duna Aréna megépülésével párhuzamosan. Köszönjük, hogy a Dagály törvénnyel ezt befogadták és a XIII. kerületi önkormányzat szerződést köthetett a kiépítésre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal 478 millió 283 forint értékben. A most átadásra kerülő Dagály sétány nemcsak kapcsolatot biztosit az Arénához, hanem helyi identitást erősítő arculatképző elemeket is tartalmaz. Remélem további katalizátor lesz a környezet megújulására, mind a lakófunkciót, mind a szolgáltató funkciót tekintve. Példát mutat a környezettudatos fejlesztésre.

 

 

A polgármester ünnepi beszédének  elhangzását követően dr. Fürjes Balázs, egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos lépett a mikrofonhoz, aki hangsúlyozta: a most elkészült projekt mindenek előtt az összefogás erejét bizonyítja. A kormánybiztos megerősítette, hogy 2018 nyarán megújul a Dagály Strandfürdő teljes területe, amit ismét birtokba vehet majd a kikapcsolódásra, strandolásra vágyó közönség. Ezt követően dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes üdvözölte a jelenlévőket, elismerését fejezve ki mindazoknak, akiknek része volt a Dagály sétány megvalósításában.

Az ünnepi beszédek után dr. Fürjes Balázs, dr. Bagdy Gábor, dr. Tóth József, Imre Géza olimpiai ezüstérmes párbajtőröző és Czupp Dorottya úszó, kerületi lakos, az Eötvös József Általános Iskola tanulója, válogatott, a Jövő Bajnoka program tagja elültették a Sportolók fáját, majd dr. Palatka Lívia zárszavát követően a jelenlévők szakmai ismertetővel kísért séta keretében bejárták a Dagály sétányt, egészen a Váci úti torkolat közelében felállított, Gálhidy Péter szobrászművész által alkotott Turbinalevél című műalkotásig.

 

 Bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák

A Dagály sétány fejlesztésekor a meglévő fák védelme alapvető szempont volt. A Turbina utcai szakaszon a hársfasor a jellemző. A középső sétányszakaszon a korábbi kőrisegyedeket megőriztük, a nyugati sétányszakaszra platánfákat ültettünk: 39 többszörösen előnevelt, azaz 35-40, 50-60 cm törzskerületű fát. A változatossághoz hozzájárul még az elszórtan telepített 25 faegyed: bokorfák, mézalmácskák és perzsa varázsfák. (A fák körül az évgyűrűkhöz hasonló burkolat a növekedéshez igazítva fokozatosan eltávolítható.)

A XIII. kerület különös gondot fordít – rendszeres ellenőrzéssel, ápolással és pótlásokkal – a városrész zöldfelületeinek megóvására, fejlesztésére. A kerület faállománya a főváros egyik legjobb állapotú zöldhálózati rendszere. Dr. Tóth József polgármester tavaly bejelentette: az önkormányzat „fél Városligetnyi” fa ültetését tervezi. Most kijelenthető: a Dagály sétány fáival több mint 4 ezerre nőtt az elmúlt egy esztendőben telepített fák száma a kerületben. Köztük vannak megjelölt egyedek is, amelyek a faültetést is jelképezik: „Ifjúság fája”, „Idősek fája”. A Dagály sétány átadásakor a „Sportolók fáját” ültették el – réztáblával megjelölve. Az önkormányzati ciklus végére a kerület által gondozott fák száma majdcsak 30 ezer lesz.

Térbútorok, ivókutak, ökologikus rendszer

A sétány három szakaszra tagolódik. Az első a Turbina utca a volt Láng Gépgyár mentén. A középső az Esztergomi úttól a Jakab József utcáig tart. A harmadik innen vezet a Népfürdő utcáig. Hivatalos elnevezése a Fővárosi Önkormányzat döntése alapján Dagálysétány utca.

A sétány két oldala négy-négy méter szélességben klinkertégla-borítású. Középen ugyancsak négy méter széles zöldsáv fut. A sétány felszíni vízelvezetése ökologikus, környezetbarát: a sétaút burkolt felületei a középső zöldsáv felé lejtenek, a zöldfelületekre vagy a vízáteresztő kavicsburkolatra vezetik a csapadékvizet, amely a talajba szivároghat. Az automata öntözőrendszer a cserje, évelő és gyep felületeken kívül a fák öntözését is biztosítja.

A kőkert zöldsávjában szárazságtűrő és vízigényes évelők, alacsony cserjék, növényágyak és ligetes fásítások harmonikusan követik egymást. A ligetes szakaszon pihenésre is alkalmas – finombetonból készült, egyedi grafikai elemekkel, vízcseppekkel díszített – ülőtömbök és pihenőpadok vehetők igénybe. E térbútorok mellett hagyományos támlás padok is vannak. A sétányon két ivókút is működik.

Kivételessé teszi a sétányt az is, hogy burkolatán láthatók azon ásványi anyagoknak a képletei, amelyeket a közeli híres Béke kút vize tartalmaz.

A Váci út és a Turbina utca csatlakozásánál Gálhidy Péter szobrászművész Turbinalevél című képzőművészeti alkotása a Láng Gépgyár évtizedeken keresztül a világ élvonalába tartozó termékeit szimbolizálja.

Ingyenes WiFi a sétányon

A sétányra dekoratív, korszerű, költséghatékonyan üzemeltethető, LED-es fényforrással szerelt világítótestek kerültek – rajtuk térfigyelő kamerákkal és a nyilvános WiFi hálózathoz szükséges eszközökkel.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj