XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/03/31/13-kismama-szerzett-7-modulos-ecdl-bizonyitvanyt/

Témák A-Z

13 kismama szerzett 7 modulos ECDL bizonyítványt

2017. március 31. - Frissítve Szociális hírek

Dr. Tóth József köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy a munkaerőpiacon a még értékesebb 4+3 modulos ECDL bizonyítvány megszerzésében nyújtott lehetőséget az önkormányzat. Köszönte a jelentkezést, elismerését fejezte ki a kismamáknak a szorgalmukért, kitartásukért és gratulált az ECDL jogosítványhoz. Mint említette nem kis bátorság kellett vállalni a megmérettetést a gyermeknevelés és a házi teendők mellett. Sajnálatát fejezte ki, hogy az iskolák már nem az önkormányzatok kezében vannak és nem volt folytatható a középiskolások részére szervezett informatikai pluszszolgáltatás.

2011-ben döntött úgy az önkormányzat, hogy kibővíti az akkor 11 éve folytatott kerületi programot a kismamák részére szervezett ECDL Start tanfolyammal. Az ECDL Start program 4 modulból ír elő vizsgát – a tanfolyamon „Számítógépes alapismeretek”–ből, Online alapismeretek”-ből, „Szövegszerkesztés”-ből és „Táblázatkezelés”-ből vizsgáztak. Az eltelt idő óta 136-an szereztek bizonyítványt, közülük 18-an önerőből 7 modulos tanfolyamot végeztek. Az évi 1,5 millió forintos költséget az önkormányzat biztosította.

Eddig önerőből 7 modulos ECDL bizonyítványt az előző csoportokban 18 fő szerzett. A szeptemberben indult 11. tanfolyam újdonsága, hogy a kismamák kérésére lehetőséget adtunk a + 3 modul (prezentáció, adatbázis-kezelés, képszerkesztés) ingyenes elsajátítására. A résztvevők a 2015-ben és a 2016-ban végzett három (4 modulos) kezdő csoportból kerültek ki. 15 fő kezdte el a haladó tanfolyamot, melyből 13-an sikeresen vizsgáztak. Az eddig megszerzett 136 db ECDL START bizonyítványból 31-et 7 modulosra egészítettek ki az elhivatott kismamák.

A 4 + 3 modulos képzést 90 + 90 óra helyett 90 + 110 órában hirdettük meg, így a teljes, 7 modulos ECDL bizonyítvány megszerzéséhez összesen 200 órát biztosítunk. 2017 tavaszától már a 7 modul megszerzését biztosítjuk minden jelentkezőnek, ha azt igényli. A 7 modul ingyenessége mellett újításként és könnyítésként lehetővé tettük az elektronikus jelentkezést is. A jelentkezők 80%-a élt is ezzel a lehetőséggel, 16 fő kezdte el a március 20-án indult 12. tanfolyamot.

A mostani vizsgázók közül ketten kértek gyermekfelügyeletet, amelyet az önkormányzat biztosított. A tanfolyam nem csak a tanulásról szólt: barátságok születtek, gyermekruhákat cseréltek, programokat ajánlottak egymásnak. Ki számítógépen, ki személyesen továbbra is tartja a kapcsolatot a többiekkel.

A XIII. kerületben 2001 óta ingyenesen juthattak hozzá az ECDL számítógép-kezelői jogosítványhoz az önkormányzati fenntartású gimnáziumok diákjai, erre összesen 47 millió Ft-ot biztosított az önkormányzat. 2013-tól az iskolák államosítása miatt az önkormányzat a programot nem tudta folytatni, de a korábbi színvonal megőrzése érdekében azóta is folyamatosan segít.

A képviselő-testület 2015-ben fogadta el a „Lendületben a XIII. kerület” című, 2019-ig tartó programját, benne a kismama ECDL Start program folytatását. Az önkormányzat egyéb módokon is segíti a kismamákat. Befogadott kérelem esetén a tömegközlekedési bérlet árának 50%-át az önkormányzat állja.  A fiatal párok életkezdését segíti a ma már több mint 80 fecskelakással és a 4 millió forintos kamatmentes lakásvásárlási hitellel.

A gyermeklétszám folyamatosan emelkedik a XIII. kerületben, melyhez igazítja intézményhálózatát az önkormányzat: 9 bölcsődében és 11 telephelyen működő családi napköziben több mint 1000 kisgyermekről gondoskodik, amely a 21 férőhelyes Tátra utcai családi bölcsőde megnyitásával bővült. A kormányzati intézkedések ellenére a kerületben sokáig ingyenesen biztosított volt az ellátás. 2015-től a szociálisan rászorulóknak továbbra is térítésmentes a gyermekek gondozása és a gyermekétkeztetés.

Folyamatosan bővül az óvodai férőhelyek száma, jelenleg 18 tagóvodában összesen 3769 áll rendelkezésre. Elkészült a Kassák Lajos utcai „passzív” technológiával készülő tagóvoda, majd elkezdődött a Tüzér utcai, azt követően folytatódik az Esküvő közi és a Vizafogó lakótelepi óvoda felújítása. A választási ciklus végéig az összes óvodánk megújul. A Pitypang Tagóvodában angol – magyar kétnyelvű óvodai nevelés folyik. 2015. szeptembertől a Meséskert Tagóvodában is elindult egy csoport, 2016 szeptemberétől felmenő rendszerben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj