XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/03/23/bevalt-a-passzivhaz-meseskert-tagovoda/

Témák A-Z

Bevált a passzívház Meséskert Tagóvoda

2017. március 23. Lendületben a XIII. Kerület

Az önkormányzat energiahatékonysági célkitűzéseinek elérése érdekében, a 100 lakásos Passzívház példájára a Meséskert Tagóvoda épületét úgy terveztette meg, hogy az teljesítse a passzív épület kritériumait. Elsődleges szempont volt a kompakt tömegformálás, a hőhídmentes kialakítás, az optimális tájolás és a megfelelő hővisszanyerős szellőzés kialakítása. Az óvodát a “Darmstadt Passivhaus Institut” minősítette. Az egyedülálló műszaki színvonalat képviselő, teljes körűen akadálymentesített óvoda korszerű gépészeti rendszereihez alacsony energiafogyasztás társul. A nyílászárók 3 rétegű hő és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 cm, a tetőn és a padlón 35-40 cm a hőszigetelés. A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó, így a gyermekek közérzetét nem befolyásolja a külső hőmérséklet változása.

Az állandó friss, szűrt levegő az épületben biztosítja a pollen- és allergiamentességet. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódás, a penészesedés veszélyét. A kellemes közérzethez ablak nyitásra nincs szükség, de a huzamos tartózkodású helyiségekben van nyitható nyílászáró, így a természetes szellőzés is elérhető. A gyermekek hiányzása 10 %-kal alacsonyabb a normál működésű óvodákhoz képest. Feltételezhető, hogy a szűrt levegő megakadályozza az allergiát okozó pollenek bejutását és a megbetegedésért felelős, cseppfertőzéssel is terjedő vírusok és baktériumok terjedését. Az EU életminőség javító javaslatait figyelembe véve elektroszmog elleni védőrendszert építettek be a földszinti 4 csoportszobában. Az épületbe nincs bevezetve a gáz, nincs egyedi fűtési rendszer, így a szénmonoxid mérgezés és a robbanásveszély teljesen kizárt. Az épületnek káros anyag kibocsátása a szennyvízen kívül nincs.

Az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik, ahol a biztonságos, pihenés vagy torna végezhető. A terasztető véd a túlzott nyári felmelegedéstől, árnyékol és esős idő esetén is lehetőséget ad kinti tevékenység végzésére, foglalkozások megtartására. A tetőkerten és az udvaron, modern burkolaton nagy játszóterek alakultak ki. A tetőkertben a játéktér és a homokozók mellett egy színpad is helyet kapott, mely a gyermekek szerepjátékának fejlesztése mellett az óvoda és család kapcsolatát segítő közös programok lebonyolításának helyszíne. A belső öltöző és közlekedő tereket játékos kör, háromszög és négyszög felülvilágítók teszik világossá, függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal, melynek áttört tetejét az említett formák faltartóként felnagyított változatai hordozzák. A tetőteraszon újszerű lehetőségeket nyújtanak a tematikus mászó falak, a geometriai alakzatok, az egyensúlyérzéket fejlesztő gerendák, a drótkötélpályák.

A helyiségek világítása külső fény vezérlésével energiatakarékos LED-es lámpákkal történik, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolók óvnak. A gyermekek nagyon élvezik a mozgásérzékelő világítást a mosdó helyiségekben, különösen akkor, ha az ő mozgásukra lesz “fényesség”. Az elmúlt félév üzemeltetési tapasztalatai szerint a nagy terek szabadságot és nyugalmat sugallnak, a fénybeömlő nyílásokon érkező természetes napfény különösen pozitív hatással van a közérzetre. Az óvoda feltöltöttsége bizonyította a férőhelyigények realitását. Az épületben kialakított környezeti és tárgyi feltételek elősegítik a magas szintű nevelőmunkát mind az idejáró gyermekek, mind a dolgozók számára. Az épület sajátosságai felkeltették az építészeti és a pedagógiai szakma figyelmét. Az átadás óta folyamatosak a látogatások, melyeket ütemezetten, a gyermekek érdekeit szem előtt tartva szervez meg az intézmény.

A fejlesztő szobák maximálisan kihasználtak, 9 autista gyermeket nevelnek integrált formában, két fejlesztőpedagógus és az utazó gyógypedagógusok segítségével. A Digitális Okosjáték Óvodásoknak oktatási képességfejlesztő program eszközei még színesebbé teszik a fejlesztési lehetőségeket. A sószobát minden gyermek heti rendszerességgel használja. A felszerelt tornatermek tágasak, jól használhatóak. A becsípődés-gátló rendszer biztonságot nyújt az ajtó nyitásakor és zárásakor. A tetőkertben és az udvaron automata öntözőrendszer működik. A biztonságos üzemelésről, a közlekedőkön és az udvaron történtek felügyeletéről kamerás beléptető rendszer gondoskodik.

A csoportszobai nyílászárók hermetikusan záródnak, zavartalan az ott folyó szakmai munka: utcazaj és a többi helyiségben szervezett tevékenységek zaja nem szűrődik be. Az óvodapedagógusok a gyermekek munkáit, produktumait esztétikusan ki lehet tenni a mágnesezett falfelületre, és a szülők tájékoztatása is ezen keresztül is történik. Az óvodában sikerült a családias jelleget megőrizni a csoportszobák praktikus (2 csoportnak egy öltöző és mosdó) kialakítása, a tágas terek, a jól szervezett és összehangolt napirendek kialakításával. A szülői visszajelzések egyértelműen pozitívak.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj