XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/02/14/a-xiii-kerulet-a-biztonsagosabb-kozlekedesert/

Témák A-Z

A XIII. kerület a biztonságosabb közlekedésért

2017. február 14. Közlekedési, parkolási hírek

Újlipótvárosban a településszerkezeti adottságok miatt a parkolási igény lényegesen magasabb, mint a rendelkezésre álló helyek száma. A forgalom intenzitását növeli, hogy az autók egy része parkolóhelyet keresve többször is áthalad ugyanazon a csomóponton. Gyakoriak a szabálytalanul parkoló autók, melyek akadályozzák a biztonságos közlekedést. Az Újlipótvárosban ezért forgalomcsillapított övezeteket (Tempo 30) alakítunk ki a probléma átfogó megoldása érdekében a Budapest Közút Zrt-vel közösen. Az egyenrangú csomópontokat úgy alakítjuk át, hogy az épített útburkolati küszöb a gépjárművezetőket a csomóponthoz közeledve lassításra kényszerítse. Az egyenrangú útkereszteződésben a csomópont közepének kiemelése készül, egyéb esetben az alárendelt csomóponti ágon helyezzük el a forgalomlassítás eszközeit. Az első csomóponti küszöböt a Radnóti Miklós utca Tátra utca kereszteződésében 2016. decemberben elkészítettük. Az idei évben valósul meg a Tátra utca környezetének forgalomcsillapítása.

 Példaértékű kezdeményezés a Hegedűs Géza Általános Iskola előtti rövid idejű parkolás lehetőségének kialakítása. Oktatási intézmények környezetében gyakran probléma, hogy az utas kiszállása, illetve bekísérése idejére megálló gépjárművek feltorlódnak. A helyzet kezelésére a K+R azaz „Kiss and Ride” zóna lehet megoldás, egy olyan megállásra kijelölt hely, ahol a járművel csak rövid ideig tartózkodhatnak. Egyéb időszakban a területre történő behajtást tábla tiltja, vagy fizikailag is megakadályozható parkolásgátló oszlop elhelyezésével. A parkoló kialakítása a 2017/2018 tanév kezdetére készül el.

 2016 tavaszától a kerületben teljes munkaidős útfelügyelő dolgozik, akinek elsődleges feladata az úthálózaton található úthibák észlelése. Mivel így a tudomásunkra jutott hibák mennyisége jelentősen megnőtt, az útüzemeltetési költségeket megnöveltük.

2017. évben több mint 320 millió (321.192.000) forintos útfenntartási keretből a gyalogosforgalom segítésére az idei évben 4 gyalogátkelőhelyet építünk ki:

 •  Pannónia utca-Ipoly utca kereszteződésénél;
 • Cserhalom utca-Mura utca kereszteződésénél;
 • Kassák Lajos utca-Dévai utca kereszteződésénél;
 • Kassák Lajos utca-Bulcsú utca kereszteződésénél.

Előkészítés alatt van a Népfürdő utca – Viza utca csomópontjánál a lámpával vezérelt gyalogos és kerékpáros átvezetés tervezése. A Budapest Közút Zrt. szóbeli ígérete alapján a kivitelezést magára vállalja. A Jász utcában a Rokolya utca és Dolmány utca közötti szakaszon két oktatási intézmény is található, ezért erre a szakaszra két forgalomcsillapító küszöb építését tervezzük. A 2017/2018 tanév kezdetére a kivitelezés megvalósul. 

 

2017. során átépítjük az alábbi járdaszakaszokat is:

 • Országbíró utca 2. előtti megsüllyedt aszfaltjárda,
 • Madarász Viktor utca 1. keleti oldali járdaszakasz,
 • Kassák Lajos utca (Huba utca – Csángó utca közötti szakasz) aszfaltjárda átépítése,
 • Hegedűs Gyula utca 45-47. előtti aszfaltjárda átépítése,
 • Tátra utca felmérés szerinti járdaszakasz átépítése.

 A XIII. kerület közigazgatási területén belül található közutak közül az önkormányzat tulajdonában és kezelésében 462 366 m2 szilárd útburkolat, 580 816 m2 burkolt járda és 24.627 m2 kerékpárút, illetve kerékpársáv van.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj