XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/01/10/megujult-az-ugri-bugri-bolcsode/

Témák A-Z

Megújult az Ugri-bugri bölcsőde

2017. január 10. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

A megjelenteket Karácsonyi Magdolna aljegyző, a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztályának vezetője üdvözölte, majd dr. Tóth József polgármester mondott avató beszédet. –Köztudomású, hogy kerületünk a fővárosi ingatlanfejlesztések egyik legjelentősebb bázisa – mondotta a polgármester. – Nem csak az infrastukturális fejlesztések, az irodaépületek és a lakásépítések területén, hanem az egészségügyi, szociális, közművelődési, rekreációs célokat szolgáló beruházások tekintetében is.

Az elmúlt esztendőben tervtanácsunk mintegy 7000 lakás építésével kapcsolatos tervdokumentációt véleményezett, jelenleg közel 3000 épülő új lakás fölött áll daru kerületünkben. Tavaly decemberben ismertté vált adat szerint a kerületi lakásingatlanok négyzetméterenkénti ára átlagosan 608 ezer forint, ami kifejezi a városrész értékét, elismertségét is. Önkormányzatunk évenként három milliárd forintot fordít szociális intézményeink működtetésére, a segélyezésre fordított összeg mintegy félmilliárd forintot tesz ki.

2016-ban több mint 20.000 ember fordult meg a Szociális és Köznevelési osztályon, a szociális és segélyezési ügyekben keletkezett iratok száma elérte a százezer darabot. Annak ellenére, hogy az államtól egyetlen forintot sem kapunk ilyen célra, minden lehetőséget megragadunk a szükséget szenvedők, a nélkülözők segítésére, támogatására. Örömünkre szolgál, hogy miközben országszerte a gyermekvállalás visszaesése okoz gondot, nálunk évek óta átlagosan 1000-1200 gyermek születik.

A szülők korszerű, jól felszerelt intézményhálózatra számíthatnak, amelynek egységeit folyamatosan fejlesztjük.  A tervszerű gondoskodásra jó példa a most átadásra kerülő  panelos, öt gondozási egységből álló bölcsődeépület, amely 1984-ben épült, a lakótelepen élő családok kisgyermekeinek napközbeni ellátására. A kezdeti 80 férőhelyes bölcsődét az önkormányzat előbb 110 férőhelyessé fejlesztette, a most befejeződött beruházás során pedig  140 fő befogadására alkalmas intézményre növelte.

A felújítás során az épületgépészeti és elektromos rendszereket korszerűsítették, a helyiségek mesterséges szellőzést kaptak. Kialakítottak egy sószobát, valamint egy új mozgássérült WC-t, amelyet a szülők is használhatnak. Minden padló és falburkolatot kicseréltek, a foglalkoztatókban tapéta és 1,3 méter magasságig mosható, fertőtleníthető festés készült.

Mint elhangzott, a  gyermekmosdókban az eddigi 2 WC és kézmosó helyett 3-3 lett beépítve. A bejáratokat rámpákkal és az ajtók cseréjével akadálymentesítették. Kicserélték a homlokzati nyílászárókat, a homlokzat új szigetelést kapott. A játszóudvar tereprendezése mellett megoldódott a csapadékvíz elvezetése, a homokozók teljes felújítása és árnyékolása, a játszószerek cseréje, pótlása, a meglévő zuhanyzók átalakítása kerti tocsogóvá. Újra füvesítették és sövényekkel telepítették a területet, kiépült az automata öntözőhálózat. A kivágott csörgőfa helyett 2 új amerikai ámbrafát ültettek.

Végezetül dr. Tóth József említést tett arról, hogy a fogyatékkal élő kerületi  kisgyermekek fogadására az Ugri-bugri az egyik kijelölt bölcsőde. Az elmúlt 10 évben ebből a bölcsődéből 48 sajátos nevelési igényű (SNI) kisgyermek lépett tovább óvodába, vagy más oktatási intézménybe a megfelelő gondoskodás és tárgyi feltételek eredményeként. Több kisgyermeknevelő gyógypedagógiai asszisztensi végzettséggel is rendelkezik, így a gyermekek szakszerű nevelése és gondozása biztosított. Ezzel az intézménnyel együtt a kerületi gyermekintézmények 980 bölcsődei és 98 családi napközis férőhelyet biztosítanak a kerületben élő 3200-3500 három év alatti gyermek elhelyezéséhez, ami európai viszonylatban is kimagaslónak számít.

 A polgármester avató beszédét követően a kék cipővédőbe bújtatott vendégek megtekintették a felújított létesítmény foglalkoztató és kiszolgáló helyiségeit. Azokba a szobákba, ahol a gyermekek tartózkodtak, a meghűléses-influenzás időszakra való tekintettel mindenki csak az ablakon át pillanthatott be.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj