XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2017/01/09/vitez-gidofalvy-lajos-ezredesre-emlekeztek/

Témák A-Z

Vitéz Gidófalvy Lajos ezredesre emlékeztek

2017. január 09. Egyéb

A szokatlanul nagy hideg ellenére szép számú emlékező jelent meg Gidófalvy Lajos ezredesre emlékezve, születésének 116., hősi halálának 72. évfordulóján a közelmúltban felújított parkban rendezett koszorúzási ünnepségen.

Bősze József alezredes, a Gidófalvy Alapítvány elnökeként ismertette a hős katona életútját.

A XX. század első napján, 1901. január 1-jén született Erdélyben Bögöz községben, elemi- és középiskolai tanulmányait Erdélyben végezte, majd a Budapesti Közgazdasági Egyetemen folytatta tanulmányait. 1938-ban behívták tartalékos tiszti tanfolyamra, amelynek elvégzése után zászlósi rendfokozatba léptették elő. Részt vett a felvidéki és az erdélyi bevonulásban, melyről emlékérmei tanúskodnak. Átvették hivatásos tiszti állományba, majd főhadnagyi rendfokozattal kinevezték Angyalföld leventekiképző parancsnokává.

1944-ben Angyalföld fiataljaiból megalakította a XIII. kerületi Nemzetőr Századot, ami később Kisegítő Honvéd Karhatalmi Zászlóaljjá szerveződött. Az általa szervezett fegyveres csoportok megvédték nemzeti javainkat, megakadályozták egyes angyalföldi gyárak leszerelését, katonái őrizték meg a jövő számára a Ferdinánd-hidat, a Rákosrendező pályaudvart, az Aréna úti – mai Dózsa György úti – vasúti felüljárót.

Gidófalvy Lajos katonái látták el az akkor életet jelentő igazolványokkal a rászorulókat, élelmezték a „csillagos” és „védett” házak lakóit. 1944. december végén már 1200-1300 fő élelmezését látták el az azóta róla elnevezett lakótelep helyén álló Vilmos főherceg laktanyából.

A Díszalakulat tette ünnepélyesebbé a megemlékezést. Gidófalvy Lajos emlékét a volt katonáiból alakult Emlékbizottság ápolja. Tevékenységének köszönhető, hogy 1991-ben posztumusz őrnaggyá léptették elő. Budapesten utca és lakótelep viseli nevét, két helyen emléktábla örökíti meg a hős parancsnok és az általa vezetett zászlóalj tetteit. A Yad Vashem Intézet 1996-ban „Világ Igaza” kitüntető címmel ruházta fel.

A megemlékezésen megjelent és elsőként helyezett el koszorút Hiszékeny Dezső a terület országgyűlési képviselője, majd dr. Tóth József a kerület polgármestere és Karácsonyi Zoltán önkormányzati képviselő.

Koszorúval emlékezett meg a hősről többek között, Magyarország Honvédelmi Minisztériuma, a Budapest Helyőrség Dandár, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, az Angyalföldi Polgárőr Szervezet, a Gidófalvy Emlékbizottság és a Gidófalvy család.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj