XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/11/10/20-eve-mukodik-sikeresen-az-angyalfoldi-szocialis-egyesulet/

Témák A-Z

20 éve működik sikeresen az Angyalföldi Szociális Egyesület

2016. november 10. Szociális hírek

Kezdeti jelentős fejlesztés volt a szociális bolt, majd bolthálózat kialakítása. Az első bolt 1996-ban a Váci út – Fiastyúk utca sarkánál nyitott, majd átköltözött a Tomori közbe. A második és harmadik bolt a Pannónia utcában és a Tahi utcában nyílt 1997-ben, a negyedik 2001-ben a Hegedűs Gyula utcában, így a kerület minden részéről elérhető a szolgáltatás. Az egységek nemcsak vegyesboltként működnek, hanem varrodai átvevő pontként, helyi kisebb közösségi térként. A vásárlók 63%-a nyugdíjas, 30 %-a aktív dolgozó, 4 %-a egyéb ellátásban részesül, 3%-a tartós munkanélküli. Folyamatos szolgáltatásként működik a házhozszállítás. A boltokban ASZE kártyával lehet vásárolni.

 2007. évtől az egyesület alkalmassá vált a Kerületi Szociális Foglalkoztató szerepének átvállalására is. A Szekszárdi utcában lehetőség nyílt önkormányzati és európai uniós forrásból kialakítani egy akadálymentes foglalkoztatót, megfelelő környezetet biztosítva a megváltozott munkaképességű emberek számára. A Kiemelt Akkreditációs Tanúsítvány megszervezésével az egyesület közel 100 fő részére biztosít munkalehetőséget. Nem csupán egy klasszikus értelemben vett munkahelyet teremtett meg a legnehezebb, legkilátástalanabb helyzetűeknek, hanem közösségteremtő módon a dolgozók egymást segítve végezik munkájukat, figyelmet fordítva a dolgozók fizikai, mentális rehabilitációjára, állapot romlásának megakadályozására.

 A Központ az egyesület adminisztratív feladatainak ellátásán túlmenően biztosítja 35 megváltozott munkaképességű ember számára a napi 4-8 órában való foglalkoztatást. Tevékenységüket bérmunka formájában végzik, megrendelőik biztosítják az egészségre nem káros alap és a segédanyagokat. A dolgozók dísztáska összeállítást, füzetborító csomagolást, tollszerelést, bliszterezést, dobozolást, címkézést, mappahajtogatást, könyvcsomagolást, iskolai szerek csomagolását, ajándékcsomag összeállítását, borítékolást, display – plakát összeállítását, CD-DVD zsugorfóliázását végzik.

 A parkgondnokok tevékenységüket folyamatos ellenőrzés mellett, előre meghatározott közterületeken, játszótereken, közparkokban végzik. A dolgozók többsége, évek óta a lakosság megelégedésére dolgozik. A játszótereken, parkokban keletkezett rongálásokat és más eseményeket folyamatosan jelzik az illetékesek felé. Az Egyesület tagjai tevékeny részesei a lakóközösségek életének.

 Az Egyesület szolgáltatási szerződést kötött a XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálattal, akik az egyesületi tagok munka alkalmassági vizsgálatát végzik. Fontos együttműködési megállapodásunk van a Közterületi Divízióval, szoros a kapcsolatunk a KULT13 divízióval. Rendszeresen részt vesznek a Civil Kerekasztal és a Civil szervezetek találkozóin. Kapcsolatot tartanak a XIII. kerületi Mozgáskorlátozottak Egyesületével, a HÍD Családsegítővel, a Prevenciós Központtal, a Soteria Alapítvánnyal, valamint a Vöröskereszt XIII. kerületi szervezetével.

 Kerületünkben a civil szervezetek száma közel 100, mintegy 15 000 fős tagsággal. Szerepvállalásuk, tevékenységkörük sokszínű, aktivitásuk eltérőek. Az önkormányzat partnernek tekinti őket, javaslataikat, véleményeiket meghallgatja, figyelembe veszi.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj