XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió

https://www.budapest13.hu/2016/11/10/20-eve-mukodik-sikeresen-az-angyalfoldi-szocialis-egyesulet/

Témák A-Z

20 éve működik sikeresen az Angyalföldi Szociális Egyesület

2016. november 10. Szociális hírek

Kezdeti jelentős fejlesztés volt a szociális bolt, majd bolthálózat kialakítása. Az első bolt 1996-ban a Váci út – Fiastyúk utca sarkánál nyitott, majd átköltözött a Tomori közbe. A második és harmadik bolt a Pannónia utcában és a Tahi utcában nyílt 1997-ben, a negyedik 2001-ben a Hegedűs Gyula utcában, így a kerület minden részéről elérhető a szolgáltatás. Az egységek nemcsak vegyesboltként működnek, hanem varrodai átvevő pontként, helyi kisebb közösségi térként. A vásárlók 63%-a nyugdíjas, 30 %-a aktív dolgozó, 4 %-a egyéb ellátásban részesül, 3%-a tartós munkanélküli. Folyamatos szolgáltatásként működik a házhozszállítás. A boltokban ASZE kártyával lehet vásárolni.

 2007. évtől az egyesület alkalmassá vált a Kerületi Szociális Foglalkoztató szerepének átvállalására is. A Szekszárdi utcában lehetőség nyílt önkormányzati és európai uniós forrásból kialakítani egy akadálymentes foglalkoztatót, megfelelő környezetet biztosítva a megváltozott munkaképességű emberek számára. A Kiemelt Akkreditációs Tanúsítvány megszervezésével az egyesület közel 100 fő részére biztosít munkalehetőséget. Nem csupán egy klasszikus értelemben vett munkahelyet teremtett meg a legnehezebb, legkilátástalanabb helyzetűeknek, hanem közösségteremtő módon a dolgozók egymást segítve végezik munkájukat, figyelmet fordítva a dolgozók fizikai, mentális rehabilitációjára, állapot romlásának megakadályozására.

 A Központ az egyesület adminisztratív feladatainak ellátásán túlmenően biztosítja 35 megváltozott munkaképességű ember számára a napi 4-8 órában való foglalkoztatást. Tevékenységüket bérmunka formájában végzik, megrendelőik biztosítják az egészségre nem káros alap és a segédanyagokat. A dolgozók dísztáska összeállítást, füzetborító csomagolást, tollszerelést, bliszterezést, dobozolást, címkézést, mappahajtogatást, könyvcsomagolást, iskolai szerek csomagolását, ajándékcsomag összeállítását, borítékolást, display – plakát összeállítását, CD-DVD zsugorfóliázását végzik.

 A parkgondnokok tevékenységüket folyamatos ellenőrzés mellett, előre meghatározott közterületeken, játszótereken, közparkokban végzik. A dolgozók többsége, évek óta a lakosság megelégedésére dolgozik. A játszótereken, parkokban keletkezett rongálásokat és más eseményeket folyamatosan jelzik az illetékesek felé. Az Egyesület tagjai tevékeny részesei a lakóközösségek életének.

 Az Egyesület szolgáltatási szerződést kötött a XIII. kerületi Egészségügyi Szolgálattal, akik az egyesületi tagok munka alkalmassági vizsgálatát végzik. Fontos együttműködési megállapodásunk van a Közterületi Divízióval, szoros a kapcsolatunk a KULT13 divízióval. Rendszeresen részt vesznek a Civil Kerekasztal és a Civil szervezetek találkozóin. Kapcsolatot tartanak a XIII. kerületi Mozgáskorlátozottak Egyesületével, a HÍD Családsegítővel, a Prevenciós Központtal, a Soteria Alapítvánnyal, valamint a Vöröskereszt XIII. kerületi szervezetével.

 Kerületünkben a civil szervezetek száma közel 100, mintegy 15 000 fős tagsággal. Szerepvállalásuk, tevékenységkörük sokszínű, aktivitásuk eltérőek. Az önkormányzat partnernek tekinti őket, javaslataikat, véleményeiket meghallgatja, figyelembe veszi.

Vissza

Díjaink, elismeréseink