XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/11/04/mienk-az-ev-faja/

Témák A-Z

Miénk Az Év Fája!

2016. november 04. Környezetvédelmi hírek

A 2010 óta megrendezett versenyen bárki benevezheti kedvenc fáját: feltétel azonban, hogy megfelelő indokolást fűzzön választásához. A szabályok szerint a fa életkora, magassága, megjelenése nem számít különösebben, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története egy környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik. A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben 12-15 döntőst választ. Közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. Fontos, hogy mindenki csak egy szavazatot adhat le a benevezett fákra – a megmérettetés tehát az egyedet támogató közösség környezettudatos magatartását, lokálpatriotizmusát is értékeli. A verseny eredményhirdetésére november 3-án került sor, az elismerő oklevelet Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójának vezetője vette át az Ökotárs Alapítvány igazgatójától Móra Veronikától, és az Év Fája verseny pályázati koordinátorától, Oravecz Ágnestől. Az eseményen megjelent  Szabó Tamás, a Közszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálati vezetője is.

Az első helyezett fa története a következő.

A kb. 80 éves, 250 cm törzskerülettel bíró fa a Jászai Mari tér legnagyobb és legszebb platánja. Karbantartott, jó állapotú, 25 méter magas, gyönyörű lombkoronájával nagy árnyékot adó fa. A Jászai Mari tér legszebb platánját 1936-38 körül ültették el az akkor Rudolf trónörökösről elnevezett téren, több más faegyeddel együtt. A fák többsége a II. világháború áldozatául esett, részben a harci cselekmények következtében, részben tüzelőanyagként segítve az ostromlott város lakosainak túlélését. A teret  eredetileg  1903-ban parkosították, és 1947-1950 között a Rudolf tér nevet viselte. 1950-ben kapta a terület a Jászai Mari tér nevet, az egyik legnagyobb magyar tragika emlékére, a színésznő születésének 100. évfordulója alkalmából. A park rekonstrukciójára a kilencvenes években került sor, a tájépítészeti-kertészeti munka eredményeként a Jászai Mari tér elnyerte „Budapest első számú díszkertje” címét. A parkban ekkor már automata öntözőrendszert használtak, amely sokban hozzájárult az üdébb levegőhöz, és így a növények gyorsabb fejlődéséhez. A téren álló óriás platánfa is ennek köszönhetően növesztette égbenyúló ágait.

A Jászai Mari tér jelenleg a Világörökség részét képezi, az Újlipótváros egyik kedvelt találkozó és pihenőhelye. Innen indul a hangulatos városrész főutcájának számító Pozsonyi út, amely teraszaival, vendéglátóhelyeivel, történelmi emlékeket őrző házaival a főváros egyik legjelentősebb idegenforgalmi központja. A tér egyik színhelye a rendkívül népszerűvé vált Pozsonyi Piknik kulturális programnak, amely évek óta több tízezer látogatót vonz határainkon belülről és külföldről is. Elmondható, hogy a téren álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb faegyede, amelynek képét számtalan családi album őrzi, az alatta megpihenő családtagok képmásaival. Egykor a tér szomszédságában volt a 15-ös villamos végállomása, amely az Újlipótvárost Angyalfölddel kötötte össze. A Pozsonyi út rekonstrukciója során, 1977. november 15-én utoljára csengetett a 15-ös villamos: a síneket felszedték, és ezzel, illetve az elmúlt években végrehajtott forgalmi rend változással a terület teljes mértékben a gyalogosan közlekedőké lett.  Az óriás platánt nevezhetnénk a tér történelmi tanújának is, amely sokat mesélhetne a környék múltjáról, sorsáról és az itt élő, vagy csak alkalmilag megforduló emberekről.

A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, Radnóti Miklós és felesége Fifi néni 1936-ban alig néhány méternyire, a Pozsonyi út 1. szám alatt rendezték be otthonukat, amelynek ablakából belátták az egész teret. Ebben az épületben lakott a világhírű keramikusművész, a Kossuth-díjas Kovács Margit is, aki a Radnóti házaspárhoz hasonlóan maga is  gyakran megpihent a tér fáinak árnyékában. Radnóti Miklós özvegye, Fifi néni, a XIII. kerület díszpolgára évtizedeken keresztül figyelte lakásának ablakából a platánfa sorsát. Biztosan sokszor felidézte magában azoknak a napoknak az emlékét, amikor fiatal házasokként a ma már öreg platán árnyékában sétáltatták kutyájukat Radnóti Miklóssal, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat.

A Jászai Mari téren álló platánfa a rendszeres gondozásnak köszönhetően egészséges, ágszerkezete erős, lombozatának tömege meghatározó a tér aurája, hangulata szempontjából. Bízunk benne, hogy a történelmi emlékeket őrző faegyed még évtizedekig díszíti majd kerületünk és a főváros egyik legszebb közparkját.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj