XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/10/26/elultettek-az-idosek-fajat/

Témák A-Z

Elültették az Idősek Fáját

2016. október 26. Lendületben a XIII. Kerület

Az egybegyűlteket Helembai Mihály, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. Közterületi Divíziójának vezetője üdvözölte, emlékeztetve arra, hogy a faültetés a jövő iránt érzett bizalom kifejeződése. Mint elhangzott, ez  év tavaszán 459 faegyedet ültettünk 49 utca fasori sávjában. Ebből egy díszfa az Ifjúság Fája volt. A második ütemben az önkormányzat 410 fa telepítéséhez teremtette meg a feltételeket – mondotta a divízióvezető. 

Ezt követően a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat polgármestere, Fuhrmann Patrik előadásában Juhász Gyula: Fák című költeményét hallgathatták meg a jelenlévők.

A szavalat után dr. Tóth József polgármester adott áttekintést az önkormányzat faültetési koncepciójáról, amely az integrált városfejlesztési stratégia keretében, az AngyalZöld+ program részeként valósul meg. A folytatódó  telepítési program során november második hetében újabb egyedek telepítésére kerül sor, 55 utca fasori sávjában. December végére így csak ezen telepítések eredményeképpen 1869 db útsorfával – közöttük 619 db mezei juharral, 106 db gömbkőrissel, 294 db gömbjuharral és 256 db oszlopos juharral – gazdagodik a kerület. A facsemeték a városi klímát jól tűrő, allergiát nem okozó fajok. A kerület parkjaiban végrehajtott beruházásaink során további fákat ültettünk ez évben. Köztük 30 kínai díszkörtét, 6 oszlopos gyertyánt, 5 keskenylevelű kőrist, 7 lepényfát és 6 platánt. Jövő év tavaszán kerül sor további 713 db útsorfa kiültetésére.

Dr. Tóth József emlékeztetett arra, hogy az önkormányzat nagy gondot fordít a kerület zöldfelületeinek megóvására és fejlesztésére. A kerület faállománya rendszeres ellenőrzés, ápolás és pótlások eredményeképpen a főváros egyik legjobb állapotú zöldhálózati rendszerét képezi. A kerület tervszerű fagazdálkodásának, az AngyalZÖLD+ stratégiában meghatározott feladatok végrehajtásának eredményeképpen, a már meglévő egyedek ápolásán túl, a visszapótlásokat követően a zöldterület és a faállomány jelentős új zöldfolyosókkal, zöldsétányokkal gazdagodik. Jelenleg 25 780 fa található közterületeinken, amelynek 30%-a ifjú egyed. 2010 óta az önkormányzat mintegy 6000 fa elültetéséről gondoskodott, az önkormányzati ciklus végére a kerület fáinak száma eléri a 29.000 egyedet. Az újlipótvárosi kerületrészben az elmúlt két esztendőben az összes üres vagy tuskós fahelyre, kiszáradt egyed helyére összesen 208 db új, fiatal facsemetét ültettünk. Ezzel a városrészben ahol a közművek ezt lehetővé tették mindenhol van fa. További területeken muskátlis kandeláberek teszik szebbé, színesebbé a környezetet. – A fővárosban összesen 1700 fa elültetésére került sor ebben az esztendőben, míg önkormányzatunk 2000 új egyeddel gazdagította a kerület faállományát – mondotta a polgármester. – A telepítésre részben az önkormányzat költségvetése, részben a kötelező fapótlásokra befizetett összegek, részben pedig a Dagály fürdő területén kivágott egyedek fapótlási kötelezettségére szánt forrás biztosít keretet. Ebben az esztendőben a kiültetésre kerülő fák telepítése mintegy 135 millió forintos beruházást jelentett.

A beszéd elhangzását követően dr. Tóth József  Kassa-Délváros polgármesterével, továbbá egy kassai és egy kerületi nyugdíjassal elültette az Idősek Fáját, amely faját tekintve perzsa varázsfa. A faültetési program tovább folytatódik. Jövőre, az úszó világbajnoksághoz kapcsolódó kerületi beruházások keretében kerül majd sor a Sportolók Fájának elültetésére.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj