XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/10/21/1956-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

Kihirdették az 1956-os pályázatok eredményét

2016. október 21. - Frissítve Kulturális hírek

A Városház Galériában november 18-ig látogatható tárlat alkotóinak kiállított munkáit  Feledy Balázs művészeti író ajánlotta a megnyitón egybegyűlt érdeklődők figyelmébe.

Az ’56-os események 60. évfordulója alkalmából megrendezett kiállításon, amely más művek mellett az alkotóknak az évforduló alkalmából meghirdetett pályázati felhívásra készült legjobb munkáit mutatja be, nem csak festmények, hanem kisplasztikák is segítenek megidézni a történelmi napok hangulatát, a szabadságért folytatott küzdelem felszabadító, de tragikus véget ért eseményeit.

A megemlékezések sora október 21-én a Tahi u. 18. szám alatt, az ’56-os dombormű megkoszorúzásával, új, kiegészítő emléktábla avatással folytatódott. Mint az ünnepi eseményen elhangzott, a  Kormány a 2016. évet az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévévé nyilvánította. Ez alkalomból a XIII. Kerületi Önkormányzat 1956-os irodalmi, képzőművészeti pályázatokat írt ki, kiállítás nyílt a pályaművekből, megemlékező előadásokat tartunk, újból kiadtuk Eörsi László: 1956 a XIII. kerületben című helytörténeti füzetét, és most került sor  az 1956-os kiegészítő emléktábla leleplezésére. A XIII. kerületi mártírok neveit felsoroló kiegészítő táblát Marosits István Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész készítette, aki az ’56-os tábla alkotója is volt. Az 1956-os angyalföldi forradalmárok és szabadságharcosok: Balázs Ferenc, Csizmadi Ferenc, Szabó Lajos, Törzsök Géza és Viskovics János voltak, akiknek nevét az új emléktábla hirdeti a hatvan évvel ezelőtti eseményekre emlékezőknek.


Az emléktábla avató-, és koszorúzó ünnepséget követően a Béke téri Kerületi Emlékhelyen, 17.00 órai kezdettel, a kerület országgyűlési képviselői, az önkormányzat vezetői, díszpolgáraink, a kerületi társadalmi és civil szervezetek, az egyházak, a gazdasági vállalkozások, és a lakosság reprezentánsainak jelenlétében  került sor az önkormányzat központi ünnepi megemlékezésére, amely Illyés Gyula: „Haza, a magasban” című versének elhangzásával kezdődött, Lukács Sándor Kossuth-díjas színművész előadásában.

A szavalatot követően  dr. Tóth József polgármester mondta el ünnepi gondolatait.

Az ünnepi beszéd elhangzását követően  a Pénzügyőr Zenekarnak az esemény tiszteletére összeállított  műsorát hallgathatták meg az egybegyűltek. A Marc-Antoine Charpentier, Johannes Brahms, Kodály Zoltán, Hubay Jenő és Kálmán Imre műveiből készült válogatás nagy sikert aratott a közönségnél. A zenekart Nyers Alex alezredes, karmester, vezető zenész dirigálta. Az ünnepség végén az egybegyűltek gyertyákat és mécseseket gyújottak azoknak a hősöknek az emlékére és tiszteletére, akik a szabadságukkal és az életükkel fizettek a hazáért vívott küzdelmekben, illetve az azokat követő megtorlások során.

Október 21-én  a Cseppszínház verses, zenés, múltidéző előadását tekinthették meg az érdeklődők  „’56 Másképp” címmel. Október 25-én 14.00 órakor Zenga zének, Öcsi? Színpadi játék az 1956-os forradalom emlékére, a Szerpentin Színház előadására került sor, Vámos Miklós Zenga zének című regénye alapján, az AJAMK-ban. Zana József és vendégei részvételével, október 25-én 15.30-kor emlékező beszélgetésre került sor, Október 27-én 17.00-kor Eörsi László és Szabóné dr. Juhász Katalin egy kötetlen beszélgetés keretében elevenítették fel az 56-os eseményeket, az Angyalföld 1956 c. könyv anyagának gyűjtése, kutatása alapján. November 3-án 14.30-kor „Elpattant láncok” címmel Németh László naplója az ’56-os forradalomról alcímmel láthattunk szerkesztett felolvasó-színpadi előadást zenével és vetítéssel Szalóczy Pál, a Magyar Rádió volt főmunkatársa, vezető bemondója közreműködésével. A programsorozat „A Pesti srácok” című musical  zártkörű előadásával, november 4-én a Radnóti Miklós Művelődési Központban fejeződött be, ahol kihirdették az ünnep alkalmából meghirdetett pályázatok eredményét is. A díjazottak névsorát ide kattintva tekinthetik meg látogatóink.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj