XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/09/19/soszoba-a-xiii-keruleti-idoseknek/

Témák A-Z

Sószoba a XIII. kerületi időseknek

2016. szeptember 19. Szociális hírek

Dr. Tóth József polgármester a kerületi idősügyi ellátásról szólva említette, hogy az önkormányzat a kötelező feladatait maximálisan és jó színvonalon látja el. A mintegy 30 ezer kerületi nyugdíjas, akik száma évek óta stabilizálódott, életminőségét javítja az a plusz szolgáltatás is, amelyet az idősek ma vehettek birtokba. Az önkormányzat erőfeszítéseinek eredményességét mutatja, hogy az elmúlt év alatt öt díjat kapott a kerület, országos civil és szakmai szervezetektől.

Az első sószobát a Derűs Szívek Idősek Klubjában (Gyermek tér) 2015. decemberében alakították ki. Költsége: 4.650.000.- Ft volt. A tapasztalatok kedvezőek. A Sókuckót elsősorban a 60 és 85 év közötti kerületben élő nyugdíjasok veszik igénybe, akik asztmával, allergiával és felső légúti problémákkal küzdenek. Légzésük könnyebbé vált, allergiájuk kevésbé kínozta őket ebben a szezonban. Naponta átlagosan 20 fő vette igénybe, 60%-uk klubtag.

A most átadott második sószobát Visegrádi u. 96/b Napfény Idősek klubjában építették. 11 m2-es, egyidőben 7 fő kezelésére ad lehetőséget, költsége 7.820.000 Ft volt.

Miks Csaba a Vakok és Gyengénlátók Közép- Magyarországi Regionális Egyesület képviselője bemutatta a futár-távirányító eszköz lényegét. A közlekedési lámpák beszélő és sípoló jelzései mellett a négyes metró mozgólépcsőjén is segíti a vakokat és gyengénlátókat. Bemutatója során köszönte azt a lehetőséget is, hogy rendszeresen megjelenhetnek a kerületi rendezvényeken, ahol megmutathatják magukat és hasznos, izgalmas kulturális programokat szerveznek számukra.

A polgármester Herman Tibor részére nyújtaja át a készüléket

Az önkormányzat korábban döntött a látássérültek részére 50 darab futár távkapcsoló beszerzéséről a kerületi lakcímmel rendelkező állampolgárok részére. Jelenleg 20 fő gyengén látó kapta meg a mozgásukat segítő eszközt. A hangjelző készüléket vakok és gyengén látók számára fejlesztették ki az önálló közlekedés, valamint a közúti csomóponton való áthaladásuk elősegítése céljából. A távirányító automatikusan megszólaltatja BKK Futár-projekt táblákat és a hangos jelzőlámpákat.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj