XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/09/13/11-kismama-szerzett-ecdl-bizonyitvanyt/

Témák A-Z

11 kismama szerzett ECDL bizonyítványt

2016. szeptember 13. Egyéb

Dr. Tóth József köszöntőjében gratulált a vállalkozókedvükért, szorgalmukért, kitartásukért a sikeres ECDL vizsgát szerzett kismamáknak. Az informatika fontosságáról szólva tájékoztatta a jelenlévőket az önkormányzat önként vállalt feladatairól, a gyermekek és a kismamák tudásának bővítése és fejlődése érdekében tett döntésekről, intézkedésekről.

2011-ben döntött úgy az önkormányzat, hogy kibővíti az akkor 11 éve folytatott kerületi programot a kismamák részére szervezett ECDL Start tanfolyammal. Az ECDL Start program 4 modulból ír elő vizsgát – a tanfolyamon „Számítógépes alapismeretek”–ből, Online alapismeretek”-ből, „Szövegszerkesztés”-ből és „Táblázatkezelés”-ből vizsgáztak. Az eltelt idő óta 136-an szereztek bizonyítványt, közülük 18-an önerőből 7 modulos tanfolyamot végeztek. Az évi 1,5 millió forintos költséget az önkormányzat biztosította.

Szeptember 19-én 15 fővel kezdődik a 11. tanfolyamunk, melynek újdonsága, hogy a kismamák kérésére lehetőséget adunk a + 3 modul (prezentáció, adatbáziskezelés, képszerkesztés) elsajátítására újabb 90 órában. Hamarosan meghirdetjük a tavaszi kezdő tanfolyamot is, melyen már a 7 modul megszerzését biztosítjuk minden jelentkezőnek, ha azt igényli. Természetesen megmarad a 4 modul megszerzésének lehetősége is, ha valaki nem szeretné folytatni – az Önkormányzat rugalmasan alkalmazkodik a felmerülő igényekhez. A 2 év feletti gyermekek Tücsöktanyai elhelyezése mellett 1 év feletti gyermekek bölcsődei gyermekfelügyeletét is tudjuk biztosítani a tanfolyam idejére.

A mostani vizsgázók közül is volt, aki kért gyermekfelügyeletet, amelyet az önkormányzat biztosított. A tanfolyam nem csak a tanulásról szólt: barátságok születtek, gyermekruhákat cseréltek, programokat ajánlottak egymásnak. Ki számítógépen, ki személyesen továbbra is tartja a kapcsolatot a többiekkel.

A XIII. kerületben 2001 óta ingyenesen juthattak hozzá az ECDL számítógép-kezelői jogosítványhoz az önkormányzati fenntartású gimnáziumok diákjai, erre összesen 47 millió Ft-ot biztosított az önkormányzat. 2013-tól az iskolák államosítása miatt az önkormányzat a programot nem tudta folytatni, de a korábbi színvonal megőrzése érdekében azóta is folyamatosan segít.

A képviselő-testület 2015 januárjában fogadta el a „Lendületben a XIII. kerület” című, 2015-2019-ig tartó programját, benne a kismama ECDL Start program folytatását. Az önkormányzat egyéb módokon is segíti a kismamákat. Befogadott kérelem esetén a tömegközlekedési bérlet árának 50%-át az önkormányzat állja.  A fiatal párok életkezdését segíti a ma már több mint 80 fecskelakás és a 4 millió forintos kamatmentes lakásvásárlási hitel.

A gyermeklétszám folyamatosan emelkedik a XIII. kerületben, melyhez igazítja intézményhálózatát az önkormányzat: 9 bölcsődében és 11 telephelyen működő családi napköziben több mint 1000 kisgyermekről gondoskodik. A térítéskötelessé válásra irányuló kormányzati intézkedések ellenére a kerületben sokáig ingyenesen biztosított volt az ellátás. 2015-től a szociálisan rászorulóknak továbbra is térítésmentes a gyermekek gondozása és a gyermekétkeztetés.

Az óvodáztatási igények kielégítése érdekében folyamatosan bővül az óvodai férőhelyek száma. Jelenleg 18 tagóvodában összesen 3769 óvodai férőhely áll rendelkezésre. Folytatódik az óvodák felújítása összesen 4,1 milliárd forint értékben. Elkészült a Kassák Lajos utcai „passzív” technológiával készülő tagóvoda, majd elkezdődik sorban a Tüzér utcai, az Esküvő közi és a Vizafogó lakótelepi óvoda felújítása. A választási ciklus végéig az összes óvodánk megújul. A Pitypang Tagóvodában angol – magyar kétnyelvű óvodai nevelés folyik, amely folytatódik a Csata Utcai Általános Iskolában. 2015. szeptembertől a Meséskert Tagóvodában is elindult egy csoport, mely 2016 szeptemberétől felmenő rendszerben működik.

2015 januárjában adta át az önkormányzat az ország első 100 (bér)lakásos passzívházát, mely 2,3 milliárdos úttörő-vállalkozás, saját finanszírozásban. Ugyancsak a kismamák és a gyermekek örömére újultak meg játszótereink, parkjaink. Ez év tavaszán adtuk át a Nővér utcai gyermekorvosi rendelőt. A 30 ezer forintos életkezdési támogatás mellett új ellátást vezettünk be ez évtől, a baba-köszöntő ajándékcsomag tartalma gyermekruházat és információs füzet, összesen 7 000 Ft értékben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


              Idősbarát önkormányzat díj