XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/09/05/unnepnap-lipociaban/

Témák A-Z

Ünnepnap Lipóciában

2016. szeptember 05. Kulturális hírek

A minden korábbi rendezvénynél több látogatót vonzó kulturális program sikere igazolta a rendezők tavalyi döntésének helyességét: a Jászai Mari tér és a Szent István park között, fő helyszínként az Újpesti rakparton megrendezett „falunap” több tízezer érdeklődőből álló közönsége, és a kitelepülő könyvkiadók, színházak, különböző művészeti egyesületek, vállalkozások és csoportok, az írott és az elektronikus sajtó pavilonjai, az interaktív művelődési és szórakozási lehetőségeket kínáló résztvevők standjai semmiképpen sem fértek volna el a névadó Pozsonyi úton.

 

A Színházak Utcájában szinte az összes fővárosi teátrum képviseltette magát. A tapasztalt piknikezők ez alkalommal kedvezményes áron vásárolhattak jegyeket az őket érdeklő előadásokra, a „Színész simogatóban” közel kerülhettek számos népszerű színésznőhöz és színészhez, és egész nap élvezhették a Radnóti Miklós utca Pozsonyi úti torkolatában felállított színpadon egymást váltó zenés, és prózai produkciókat. A Vígszínház társulata  a nap egyik meglepetéseként ízelítőt adott az idei évben bemutatásra kerülő Pál utcai fiúk című zenés darabból, ami zajos sikert aratott a nagyszínpad előtt álló több ezer emberből.

 

Emlékezetes élményekkel, és értékes dedikációkkal gazdagodhattak a kortárs szerzők műveinek kedvelői. Ungvári Tamás „baráti szívvel” dedikálta idén megjelent Felperzselt ország című művét, Heller Ágnes Olvasónapló című kötetét minden alkalommal „a Pozsonyi Pikniken” megjegyzéssel látta el, és egy percre sem csökkent a sor Bálint György, a népszerű Bálint gazda, Bitó László, dr. Sándor Mária, és …számos más szerző asztalánál sem.

A gyerekek részére  a Szent István park szomszédságában külön színpad, és egy kis vidámpark létesült, közvetlenül az állatvédők standja mellett, ahol főként a legkülönfélébb ebek tulajdonosai adtak egymásnak randevút. Vidám műsorszámok, vetélkedők, légvár, kisvonat, körhinta, a kerületi rendőrkapitányság bűnmegelőzési és információs sátra,  valamint szimultán sakkparti tette teljessé a fiatalabb piknikezők kikapcsolódását.

 

A kulturális csemegéket jól egészítették ki a  kulináris örömforrások, amelyek között a bio táplálékoktól kezdve a legkülönbözőbb kézműves sörökön át  az abált, fokhagymás mangalica tokaszalonnáig a hazai vendéglátás valamennyi regisztere képviseltette magát. Talán csak azok érezhettek csalódást, akik különböző napszakokban vissza-visszatérve keserűen megtapasztalhatták, hogy egyetlen percre sem csökkent a húszméteres sor Ráchel standjánál, ahol eredeti flódnit vásárolhattak a kötél idegzettel rendelkező, a sorban állást jól viselő flódni kedvelők.

Az egész napos, párját ritkítóan gazdag kulturális program Hernádi Judit nagysikerű műsorával zárult – de természetesen csak egy rövid esztendőre. Mert bár nem tudhatjuk pontosan, hogy mit hoz számunkra a következő év, de az biztos, hogy Pozsonyi Piknik lesz jövőre is.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj