XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/08/30/nem-mese-valosag/

Témák A-Z

Nem mese – valóság!

2016. augusztus 30. - Frissítve Városfejlesztési hírek

Az önkormányzat képviselő-testülete 2014-ben határozott a nyolc csoportszobás Meséskert Tagóvoda földszintes épülete helyén 16 csoportos passzívház óvoda létesítéséről, a kivitelezési munka 2015. szeptember 21-én kezdődött meg. A férőhelybővítést a 2014 szeptemberében hatályba lépett törvény indokolta, amely 3 éves kortól kötelező óvodába járást ír elő. A beruházást az önkormányzat megbízásából a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. végezte, a terveket az Archikon Építésziroda készítette, az építő az FK Raszter Építő Zrt. volt.

Az óvodáról készült filmet ide kattintva nézheti meg.

Az épület átadó ünnepségén Hiszékeny Dezső országgyűlési képviselő mellett megjelentek az önkormányzat vezetői, a képviselő-testület, a beruházó, a tervező és a kivitelező képviselői, a kerület szociális és pedagógiai intézményeinek reprezentánsai, az intézménybe járó gyermekek szülei, valamint a média munkatársai is. Dr. Tóth József polgármester avató beszédében emlékeztetett arra, hogy a XIII. kerület önkormányzata integrált városfejlesztési stratégiájának keretében adott megbízást a saját beruházásában létesült épület tervezésére és megvalósítására, éppen úgy, mint a közelmúltban rangos nemzetközi szakmai építészeti díjban részesült 100 lakásos passzívház esetében.

– Színvonalas várospolitikáról nem beszélhetünk színvonalas egészségpolitika, oktatáspolitika, szociálpolitika, lakáspolitika, foglalkoztatáspolitika  nélkül – mondotta dr. Tóth József, leszögezve, hogy a kerület önkormányzata 2033-ig szóló városfejlesztési tervvel rendelkezik. – Jelen pillanatban is több, mint 1000 lakás építése folyik a XIII. kerületben, és folytatódik az irodaházak építése is. A polgármester örömmel beszélt arról, hogy az elmúlt években átlagosan 1000-1200 gyermekkel gazdagodott a városrész, ami felkészülten érte az önkormányzatot.

– 2007 óta 7,5 milliárd forintot költöttünk csak óvodai felújításokra és fejlesztésekre. A 18 tagóvoda között egy sincs, amely ne részesült volna legalább 180 millió forint fejlesztési támogatásban, és két új óvoda létesítésére is lehetőség nyílt. Jelenleg 142 csoportban összesen 3800 férőhelyen biztosítunk gyermekellátást, és intézményeink állják a versenyt a magán, az alapítványi és az egyházi fenntartású óvodákkal. A most átadott intézményről szólva dr. Tóth József polgármester elmondta, hogy ezen a helyen 62 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt a Meséskert óvoda jogelődje. A polgármester biztosította a jelenlévőket arról, hogy a kerületi óvoda korszerűsítési program tovább folytatódik,  végezetül köszönetet mondott a tervezőknek és a kivitelezőnek a magas színvonalú munkájukért, az óvodába járó gyermekek szüleinek a beruházással kapcsolatos megértésükért és türelmükért, majd az új épületben a régi szeretettel átadta az épület kulcsát a XIII. Kerületi Önkormányzat Egyesített Óvodák vezetőjének, Molnár Miklósnénak.

Az egyedülálló műszaki színvonalat képviselő óvoda korszerű gépészeti rendszereihez alacsony energiafogyasztás társul. A nyílászárók 3 rétegű hő és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteség. Az épületen körben 25 cm, a tetőn, a padlón 35-40 cm a hőszigetelés. A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó lesz, így a gyermekek közérzetét nem fogja befolyásolni a külső hőmérséklet változása. Az állandó friss, szűrt levegő utánpótlása az épületben biztosítja a pollen és allergiamentes levegőt. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, csökkenti a párakicsapódás, a penészesedés veszélyét. A kellemes közérzethez ablak nyitásra nincs szükség, de a huzamos tartózkodású helyiségekben van nyitható nyílászáró, így a természetes szellőzés is elérhető.

 

A csoportszobák felülvilágított öltöző-mosdó-közlekedő térből nyílnak. A bejárat tágas előtere az épület közepén van, itt kapott helyet a központi lépcsőház és az akadálymentes mosdó és felvonó. Csoportszobánként áll rendelkezésre egy öltöző és vizesblokk. A folyosókon mágneses festékkel készült a falfestés. A szintek közötti játékos födémáttörések helyén járható az üvegfelület.  A tervezők az EU életminőség javító javaslatait figyelembe véve elektroszmog elleni védőrendszert építettek ki a termek egy részében. A tetőkert részben fedett kültéri játszóteraszként segíti az óvoda működését, lehetővé téve a kiscsoportosok védett helyen való szabadlevegős foglalkoztatását. Akadálymentesen megközelíthető a beltérből, valamint külső lépcső köti össze a kerttel. Ezen a szinten kaptak helyet a játszó-foglalkoztatók, fejlesztő helyiségek (logopédia, autista) és a Sószoba.

 

Az egyedi kialakítású tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik a városias beépítésű közegben, ahol a biztonságos, árnyékolt játék, pihenés vagy torna végezhető. A terasztető véd a túlzott nyári felmelegedéstől, árnyékol és esős idő esetén is lehetőséget ad kinti tevékenység megtartására. A tetőkerten és az udvaron, modern burkolaton nagy játszóterek alakultak ki. A játszóterek és homokozók mellett a tetőkertben színpad is helyet kapott. A belső öltöző és közlekedő tereket játékos kör, háromszög és négyszög felülvilágítók teszik világossá, függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal, melynek áttört tetejét az említett formák faltartóként felnagyított változatai hordozzák.

Ezek az egyedi formai megoldások, belső különbségek segítenek abban is a gyermekeknek, hogy otthonosan érezzék magukat, és könnyen tájékozódjanak a térben. A faldekorációt az egész épületben grafikus tervezte. A helyiségek világítása a külső fény vezérlésével energiatakarékos LED-es lámpákkal történik, a túlzott napfénytől elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet csillapítani a nap fényét. Az épületbe nincs bevezetve a gáz, így a szénmonoxid mérgezés és a robbanásveszély teljesen elkerülhető. További érdekesség, hogy az épületnek káros anyag kibocsátása a szennyvízen kívül nincs. A tetőkertben és az udvaron automata öntözőrendszer lett kialakítva, és teljes körűen akadálymentesített az egész épület. Az épület biztonságos üzemeléséről, a közlekedőkön és az udvaron történtek felügyeletéről kamerás beléptető rendszer gondoskodik.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj