XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/03/11/a-forradalomra-emlekeztunk/

Témák A-Z

A forradalomra emlékeztünk

2016. március 11. Kulturális hírek

Az elmúlt évektől eltérően az időjárás ezúttal kegyes volt az ünnepségre egybegyűltekhez, akik között ott voltak a kerület országgyűlési képviselői, polgármestere, a képviselő-testület és a nemzetiségi önkormányzatok tagjai,  a díszpolgárok képviselői, az önkormányzati intézmények, a kerületi egyházak, pártok, érdekképviseleti szervezetek, oktatási intézmények, gazdasági vállalkozások és a kerületi lakosság reprezentánsai is.

A koszorúzás a Himnusz elhangzásával vette kezdetét, amit a Fischer Annie Zeneiskola fúvószenekara adott elő, majd az ünneplők Petőfi Sándor: A nép nevében című költeményét hallgathatták meg Juhász István színművész előadásában.

 

A vers elhangzását követően előbb a megjelent személyiségek, majd a kerület lakosságának jelen lévő képviselői helyezték el a nem múló tisztelet és a megemlékezés koszorúit és virágait Petőfi Sándor szobrának talapzatánál. A koszorúzási ünnepséget a Szózat elhangzása zárta.

Ezt követően az ünneplők a Béke téri Kerületi Emlékhelyen találkoztak ismét, ahol 11 órai kezdettel került sor az önkormányzat  megemlékezési ünnepségére. A rendezvény a Himnusz meghallgatásával kezdődött, majd az egybegyűltek Petőfi Sándor: Nemzeti dal című költeményét hallgatták meg Igó Éva színművész előadásában.

Ezt követően került sor dr. Tóth József polgármester ünnepi beszédére, amelyben a polgármester az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékét felidézve egyúttal szólt a dicsőséges események máig érvényes tanulságairól is. Dr. Tóth József  Vörösmarty Mihály Pázmán című költeményének sorait idézve emlékeztetett: “Legszentebb vallás a haza s emberiség.” Vörösmarty, Petőfi, Széchenyi és Kossuth jól tudták, hogy a nép felemelkedéséhez csakis a nemzet egysége adhat keretet és lehetőséget, és felismerésük nélkül ma már nem létezne Magyarország – mondotta dr. Tóth József, majd felhívta a hallgatóság figyelmét arra, hogy a szabadságharc nem a világosi fegyverletétellel ért véget, hanem az 1867-es kiegyezéssel, amit Magyarország megerősödése követett.

– Ma nem az ország legégetőbb problémái, a nyomorgó tömegek, a leszakadó térségek, az oktatás, a szociális ellátórendszer, az egészségügy problémáinak megoldása állnak a hatalom érdeklődésének középpontjában, hanem a kedvezményezettek szűk rétegének kiszolgálása. Ami napjainkban az oktatás területén történik, jól tükrözi az egész társadalom helyzetét, állapotát. A rendszer haszonélvezőin kívül valamennyien vesztesek vagyunk. Felelős politikus nem hirdetheti a jog és az igazság különbözőségét, aminek nap mint nap tanúi vagyunk. Aki az egységet választja, az egyúttal a haladás, a szabadság, az erős Magyarország mellett foglal állást – jelentette ki a polgármester -, aki pedig a társadalom folyamatos megosztásán munkálkodik, az rossz ügyet szolgál. Fogadjuk meg, hogy nem engedjük el egymás kezét – mondotta dr. Tóth József, majd ünnepi beszédét a következő mondatokkal zárta: – Éljen a magyar szabadság! Éljen a haza! Az ünnepi beszédet követően az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes műsora következett, majd a Szózat elhangzásával zárult az ünnepi megemlékezés.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj