XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/02/29/9-kismama-szerzett-ecdl-bizonyitvanyt-a-xiii-keruletben/

Témák A-Z

9 kismama szerzett ECDL bizonyítványt a kerületben

2016. február 29. - Frissítve Kulturális hírek

Dr. Tóth József köszöntőjében gratulált a vállalkozókedvükért, szorgalmukért, kitartásukért a sikeres ECDL vizsgát szerzett kismamáknak. Az informatika fontosságáról szólva tájékoztatta a jelenlévőket az önkormányzat önként vállalt feladatairól, a gyermekek és a kismamák tudásának bővítése és fejlődése érdekében tett döntésekről, intézkedésekről.

2011-ben döntött úgy az önkormányzat, hogy kibővíti az akkor 11 éve folytatott kerületi programot a kismamák részére szervezett ECDL Start tanfolyammal. Az ECDL Start program 4 modulból ír elő vizsgát – a tanfolyamon „Számítógépes alapismeretek”–ből, Online alapismeretek”-ből, „Szövegszerkesztés”-ből és „Táblázatkezelés”-ből vizsgáztak. Az eltelt idő óta 125-en szereztek bizonyítványt, közülük 18-an önerőből 7 modulos tanfolyamot végeztek. Az évi 1,5 millió forintos költséget az önkormányzat biztosította.

A mostani vizsgázók közül is volt, aki kért gyermekfelügyeletet, amelyet az önkormányzat biztosított. A tanfolyam nem csak a tanulásról szólt: barátságok születtek, gyermekruhákat cseréltek, programokat ajánlottak egymásnak. Ki számítógépen, ki személyesen továbbra is tartja a kapcsolatot a többiekkel.

A XIII. kerületben 2001 óta ingyenesen juthattak hozzá az ECDL számítógép-kezelői jogosítványhoz az önkormányzati fenntartású gimnáziumok diákjai, erre összesen 47 millió Ft-ot biztosított az önkormányzat. 2013-tól az iskolák államosítása miatt az önkormányzat a programot nem tudta folytatni, de a korábbi színvonal megőrzése érdekében azóta is folyamatosan segít.

A képviselőt-testület 2015 januárjában fogadta el „Lendületben a XIII. kerület” című, 2015-2019-ig tartó programját, benne a kismama ECDL Start program folytatását. Az önkormányzat egyéb módokon is segíti a kismamákat. Befogadott kérelem esetén a tömegközlekedési bérlet árának 50%-át az önkormányzat állja.  A fiatal párok életkezdését segíti a ma már több mint 80 fecskelakás és a 4 millió forintos kamatmentes lakásvásárlási hitel.

A gyermeklétszám folyamatosan emelkedik a XIII. kerületben, melyhez igazítja intézményhálózatát az önkormányzat: 9 bölcsődében és 11 telephelyen működő családi napköziben több mint 1000 kisgyermekről gondoskodik. A térítéskötelessé válásra irányuló kormányzati intézkedések ellenére a kerületben sokáig ingyenesen biztosított volt az ellátás. 2015-től a szociálisan rászorulóknak továbbra is térítésmentes a gyermekek gondozása és a gyermekétkeztetés.

Az óvodáztatási igények kielégítése érdekében folyamatosan bővül az óvodai férőhelyek száma. Jelenleg 18 tagóvodában összesen 3573 óvodai férőhely áll rendelkezésre. Folytatódik az óvodák felújítása összesen 4,1 milliárd forint értékben. Építés alatt van a Kassák Lajos utcai „passzív” technológiával készülő tagóvoda, majd elkezdődik sorban a Tüzér utcai, az Esküvő közi és a Vizafogó lakótelepi óvoda felújítása. A Pitypang Tagóvodában angol – magyar kétnyelvű óvodai nevelés folyik, amely folytatódik a Csata Utcai Általános Iskolában. 2015. szeptembertől a Meséskert Tagóvodában is elindult egy csoport, mely 2016 szeptemberétől felmenő rendszerben működik.

2015 januárjában adta át az önkormányzat az ország első 100 (bér)lakásos passzívházát, mely 2,3 milliárdos úttörő-vállalkozás, saját finanszírozásban. Ugyancsak a kismamák és a gyermekek örömére 2015-ben megújult a Kárpát lakótelepen a Duna játszótér, a Bulcsú park, a Gidófalvy játszótér, a RAM kertben a „Bóbita Irodalmi Játszótérre” egyedi fajátékok kerültek kihelyezésre, ez év tavaszán adjuk át a Nővér utcai gyermekorvosi rendelőt. A 30 ezer forintos életkezdési támogatás mellett új ellátást vezettünk be ez évtől, a baba-köszöntő ajándékcsomag tartalma gyermekruházat és információs füzet, összesen 7 000 Ft értékben.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj