XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/01/26/sokucko-nyilt-a-derus-szivek-klubjaban/

Témák A-Z

Sókuckó nyílt a Derűs Szívek Klubjában

2016. január 26. Egészségügyi hírek

Az eseményt, amelyen a nagyszámú érdeklődő mellett ott voltak az önkormányzat alpolgármesterei, számos képviselő, valamint több önkormányzati intézmény és civil szervezet reprezentánsai is, a kerületi idősek kórusának előadása nyitotta meg, majd dr. Tóth József polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

 

˗Egy kerület rangját, az önkormányzat teljesítményét nem csak számszerű adatokkal lehet meghatározni – mondotta a polgármester  –, hanem az is nagyon fontos, hogy az ott élő emberek mennyire érzik magukénak, mennyire szeretik a kerületüket. A felmérések szerint a XIII. kerület lakosai szeretik és megbecsülik városrészünket, ami visszaigazolja az értük végzett munkát. A lakosság szociális ellátásának rendszere két fő területre osztható. A jogszabályokban előírt, kötelező feladatokra, és az önkormányzat által önként, szabadon vállalt szociális intézkedésekre. Véleményem szerint ez az utóbbi fejezi ki leginkább a lakosság  biztonságáért és jólétéért vállalt felelősséget. A napokban megjelent Statisztikai Zsebkönyv oldalait lapozgatva elmondható, hogy önkormányzatunk jól teljesít a szociális ellátások területén.

-A fővárosi kerületek között nálunk a legnagyobb a bölcsődei férőhelyek száma, ami eléri az 1000 főt. A házi segítségnyújtás területén is mi vezetjük a rangsort, 450 rendszeres ellátásban részesített lakossal. Elsők vagyunk a jelzőrendszeres segítségnyújtás vonatkozásában, és a rendszeres szociális segély összegét tekintve is az első harmadhoz tartozunk. A csaknem húsz éve működő szociális bolthálózatunk, amelynek egységeiben 20%-os kedvezménnyel vásárolhatnak a rászorulók, mintegy 600 millió forint megtakarítását tette lehetővé működésének évei alatt. Az önkormányzat szociális intézményei, a mentálisan és fizikailag sérült emberek ellátását szolgáló Frim Jakab Napközi Otthon, a Gondozó Ház, a Gondozási Központok, a Prevenciós Központ és a Idősek Klubjai mind azt a célt szolgálják, hogy a kerületünkben élő emberek valódi otthonuknak tekintsék városrészünket, amelynek önkormányzata lehetőségeihez mérten mindent megtesz azért, hogy gondoskodjon róluk.

–A XIII. kerületben közel 30.000 nyugdíjas korú ember él – mondotta dr. Tóth József. –A róluk való gondoskodás újabb eleme a most átadásra kerülő, összesen 4.650.000 forintos beruházással létesült sószoba. Használják egészséggel! –zárta ünnepi beszédét a polgármester.

A továbbiakban dr. Barkóczy Judit fül-orr-gégész főorvos vetítettképes előadásában részletes tájékoztatást adott az egybegyűlteknek a sószoba élettani hatásairól, működési mechanizmusáról, és használatának szabályairól, majd Karácsonyi Magdolna aljegyző, a polgármesteri hivatal Szociális és Köznevelési osztályának vezetője ismertette az új létesítmény igénybevételére vonatkozó tudnivalókat.

Mint elmondta, a sószoba vasárnap kivételével a hét minden napján nyitva áll a nyugdíjasok előtt, akik kerületi kártya felmutatásával, előzetes bejelentkezés alapján, díjmentesen vehetik igénybe ezt a szolgáltatást. Mint az aljegyző asszony elmondta, a most megrendezett átadó ünnepség egyúttal névadónak is tekinthető, mivel a kivitelezés során a létesítmény a Sókuckó nevet kapta. Az ünnepi esemény az idősek kórusának előadásával zárult, majd a jelenlévők megtekinthették a színes fényben fürdő, kényelmesen berendezett, hangulatos Sókuckót, amely ettől a naptól fogva várja a nyugdíjasokat.

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj