XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2016/01/19/valasz-a-kihivasokra/

Témák A-Z

Válasz a kihívásokra

2016. január 19. Lendületben a XIII. Kerület

Dr. Tóth József bevezetőjében hangsúlyozta, hogy mivel az országgyűlés már 2015 nyarán elfogadta a kormány ez évi költségvetését, a kerületi önkormányzat is a megszokottnál egy hónappal korábban döntött a kerület költségvetéséről, amelynek alapgondolatai a kiszámíthatóság és a biztonságra törekvés voltak. A tervezés körülményeit elemezve a polgármester a kedvezőtlen hatások között említette azt a tényt, hogy az állam úgy kezeli az önkormányzatokat, mintha feladatuk az állam szolgálata lenne. – Ezzel szemben mi itt a XIII. kerületben úgy gondoljuk, hogy az önkormányzat feladata a kerület lakosságának szolgálatában jelölhető meg – szögezte le dr. Tóth József.

További problémaként hangzott el, hogy miközben a kormány túlhangsúlyozza az öngondoskodás szükségességét, a szociális támogatásokra nem biztosít forrást, és az alaptörvény védelmében immár nem részesülő önkormányzati vagyon is bármikor elvehető. A csodaszernek kikiáltott feladatalapú finanszírozás csak üres jelszó, ami mögött újabb és újabb elvonások sejlenek fel. Dr. Tóth József elmondta, hogy az elmúlt esztendőben a kormány 8-900 millió forintot vont el a kerülettől, miközben pályázati pénzekre sem számíthattunk. Míg korábban az önkormányzat által benyújtott pályázatok 60-70%-a eredményes volt, újabban pályázatink egyharmada tekinthető sikeresnek. A XIII. kerület az év végén, különböző önkormányzatok között, nagyrészt ismeretlen szempontok alapján kiosztott támogatásból is kimaradt, miközben egyes vidéki városok milliárdos és több tízmilliós ajándékot  kaptak, saját belátásukra bízva annak rendeltetését.

 

– Mi az, ami mégis reményt ad számunkra célkitűzéseink megfogalmazásakor – tette fel a kérdést a polgármester, majd meg is válaszolta azt. Mindenek előtt elért eredményeinkre építhetünk, amelyeknek köszönhetően kerületünknek kimagaslóan erős a tőkevonzó képessége. Városrészünket folyamatosan növekvő gazdasági potenciál és foglalkoztatottság jellemzi. Az önkormányzat gyarapodó vagyona megközelíti a 100 milliárd forintot, kerületünk a főváros negyedik legnépesebb közigazgatási egysége, és az élve születések 1100 feletti számával évek óta a másodikak vagyunk Budapesten. Az új év feladatait az összesen 147 feladatot tartalmazó Lendületben a XIII. kerület című ciklusprogram tartalmazza, amelynek végrehajtása tekintetében az elmúlt esztendőt alapozó évnek tekintettük. Összességében elmondhatjuk, hogy 2016 költségvetése az értékőrzésről és a megújulásról szól – mondta dr. Tóth József. A legfontosabb tervekről szólva a polgármester  elsőként a Kassák Lajos utcai 400 férőhelyes Meséskert Tagóvoda 1,3 milliárd forintból befejeződő passzív épületének szeptemberre tervezett átadásáról szólt. Ezt követően  a Láng Művelődési Központ felújítási munkálatainak megkezdését, a Dagály sétány létrehozását, valamint a Klapka Szolgáltatóház összesen 3 milliárd forintba kerülő beruházásának elindítását említette meg, kiemelve, hogy az utóbbi nem csak a lakossági igényeknek megfelelő új szolgáltató egységek létrejöttét, hanem egyúttal 33 új önkormányzati bérlakás megteremtését jelenti. Megkezdődik a Lehel Csarnok tetőszerkezetének és légcserélő rendszerének felújítása, a Kassák Lajos utcai Karmelita templom előtt pedig összesen 100 millió forintos beruházással létrejön a Papp László tér, a világhírű angyalföldi sportoló szobrával. Más zöldterületek kialakításával párhuzamosan megkezdődik a Rákos patak környezetének felújítása is. A kerület lakosainak egészségügyi ellátásáról szólva dr. Tóth József kijelentette, hogy az önkormányzat az év során dűlőre szeretné vinni az évek óta a tervek között szereplő MR és CT készülékek beszerzésének ügyét.

– Amennyiben az állam nem támogatja a berendezések működtetését, a kerület lakosságának ingyen, mindenki másnak piaci alapon végezzük majd el a gyakran életmentőnek bizonyuló diagnosztikai vizsgálatokat – szögezte le a polgármester. 2016-ban tovább folytatódik a videokamerás térfelügyeleti rendszer fejlesztése is – mondotta végezetül dr. Tóth József, hangsúlyozva, hogy a költségvetésben meghatározott feladatokhoz rendelkezésre állnak a szükséges források. Kérdésekre válaszolva a polgármester maga is aggodalmának adott hangot az építési törvény puccsszerű módosításával kapcsolatban, jelezve, hogy az önkormányzat osztja az Építész Kamara e tárgyban megfogalmazott álláspontját. A magyar építési kultúra színvonala rossz fejleményeket sejtet. A forrásmegosztás megváltoztatásával kapcsolatban dr. Tóth József úgy vélekedett, hogy azzal a jogalkotó letette a voksot a fővárosi kerületek erősítése mellett. Ezzel együtt a forrásmegosztás gyakorlatát korszerűtlennek minősítette, rámutatva, hogy a befolyó pénzt 2012. évi adatok alapján osztja szét a főváros, ami önmagában is elgondolkodtató. A forrásmegosztás alapjául szolgáló iparűzési adó 229 milliárd forintos összegének 10%-át, 26 milliárd forintot  fizet be a XIII. kerület a közös kalapba, ahonnan ennek töredékét kapja vissza. A befektetői érdeklődéssel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy ismeretei szerint új lakások építése várható a Marina parton, a Váci út – Petneházy utca sarkán, a Szabolcs utcában, valamint a Jász utca – Szent László utcák környezetében. Új irodaépületek létesítésének előkészítése van folyamatban a volt Felvonó Gyár, illetve az Árpád híd pesti hídfőjénél lévő üres telkek területén – tudták meg a tájékoztató résztvevői.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj