XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/12/22/a-hetedik-kassak-lajos-irodalmi-palayzat-dijai/

Témák A-Z

A hetedik Kassák Lajos Irodalmi pályázat díjai

2015. december 22. - Frissítve Kulturális hírek

Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat három kategóriában (vers, próza és amatőr vers/próza) hirdetett meg irodalmi pályázatot. 29 szerzőtől közel 40 pályamű érkezett. A pályázók közül húszan az irodalommal hivatásszerűen foglalkozók, kilencen az amatőr kategóriába jelentkeztek. A bíráló bizottság megállapítása szerint a verseket és a prózai írásokat is a korábbi évekhez képest is magasabb színvonal jellemezte.

A zsűri (Sumonyi-Papp Zoltán József Attila-díjas költő a bíráló bizottság elnöke, Balla Zsófia Babérkoszorús, József Attila-díjas költő, dr. Báthori Csaba József Attila-díjas költő, író, műfordító kritikus, a bíráló bizottság tagjai) döntése a szerzők személyének ismerete nélkül történt. A nyertes pályamunkák megtekinthetők az alábbi linken: https://www.budapest13.hu/onkormanyzat/palyazatok/20150527/kassak-lajos-xiii-keruleti-irodalmi-dij-2015.

A díjakat Grecsó Krisztián helyett felesége, Szabó Sándor helyett pedig lánya vette át

Díjazottak: Vers:  Térey János „Szűcs Attila-triptichon”

Próza: Grecsó Krisztián „Találkozások”

Amatőr kategória megosztva:   Vers: Szabó Sándor „Ölembe macskát gondolok”

Próza: Balla Ferenc „Jégcsengők”

Dr. Tóth József a kerület polgármestere a megjelenteken keresztül köszönte meg valamennyi résztvevőnek a kerületi pályázaton való részvételt. A Kassák Lajos díjért folyó versenyt is az életminőség javításának egyik összetevőjeként, az önkormányzat közművelődési tevékenységének jelentős területeként említette. A költészet napján meghirdetett pályázatokra az elmúlt hét év alatt összesen 492 pályázat érkezett. Az írókkal, költőkkel, művészekkel való évenkénti találkozóra emlékezve jelentette be, hogy az önkormányzat keresi annak lehetőségét, hogy a beérkezett pályaműveket időközönként kötet formájában is megjelentesse.

A kerület díszpolgárai közül többen kötődnek az irodalomhoz. Baranyi Ferenc, Békés Pál író, drámaíró, műfordító, Gergely Ágnes, Hegedüs Géza, Nádas Péter, Nemeskürty István, Rába György, Sánta Ferenc, Spiró György, Vámos Miklós író, Bächer Iván író, újságíró, publicista, 2015-ben Réz Pál Széchenyi-díjas irodalomtörténész, műfordító, szerkesztő, műkritikus lett kerületünk díszpolgára.

28 kerületi kötődésű írónak, költőnek állítottunk emléktáblát: Berda József, Bródy Sándor, Déry Tibor, Dimitriosz Hadzisz (görög), Dobozy Imre, Faludy György, Gellért Oszkár, Hatvany Lajos, Hegedüs Géza, Heltai Jenő, Illyés Gyula, Kaffka Margit, Karczag György, Kassák Lajos, Kertész Erzsébet, Krúdy Gyula, Obersovszky Gyula, Papp Ferenc, Radnóti Miklós, Sarkadi István, Sánta Ferenc, Simon István, Szekeres György, Szép Ernő, Szomory Dezső, Tatay Sándor, Vas István. 2014-ben: dr. Popper Péter és Györe Imre költő, drámaíró, publicista, 2015-ben Bächer Iván egykori lakóhelyén a Pannónia utca 21. sz. alatt helyezett el önkormányzatunk emléktáblát. Radnóti Miklós is 2015-ben kapott szobrot a Pozsonyi úton.

Az önkormányzat pályázaton és egyedi kérelmek alapján támogatja az írókat, költőket, a könyvek megjelentetését, a kerületi könyvtárfiókokat. Évente mintegy 3 millió Ft támogatást nyújtunk ilyen formában.

2015-ben támogatott könyvek:

  • Szenczi Tóth Károly: Doktor az Angyalok Földjén c. könyve
  • Reményi József: A Doni Fotós könyv kiadása
  • Léner Péter: Tragikus pálya c. könyve, Corvina kiadó
Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj