XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/11/18/magas-rangu-fovarosi-elismeresek-keruleti-szemelyeknek/

Témák A-Z

Magas rangú fővárosi elismerések kerületi személyeknek

2015. november 18. Kulturális hírek

A Budapestért díjat dr. Prehlik Lajos a jogi pályán és a közigazgatásban végzett több évtizedes kimagasló munkájáért, az európai színvonalú, polgárbarát közigazgatási szervezet továbbfejlesztése érdekében végzett tevékenységéért, példaértékű életútjáért vehette át.

Dr. Prehlik Lajos 1967-ben Angyalföldön kezdett el dolgozni. 1992-ben a Pécsi Tudományegyetemen jogi diplomát szerzett.  1990-től a Fővárosi Főügyészség állományában a Budapesti Ügyészségi Nyomozó Hivatalban ügyészségi nyomozó, majd nyomozó ügyész. Lelkiismeretes, fáradtságot nem ismerő nyomozó főügyészi munkájával tiszteletet és elismerést vívott ki magának.

A XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatalban 2008 januárjától 2015 januárjáig látta el a jegyzői feladatokat. Munkáját a konszenzuskeresés, a szakszerűség jellemezte. Fokozott figyelmet fordított a munkatársak szakszerű, minőségi munkavégzésére, szakmai felkészültségük fejlesztésére, az új kihívásoknak, szakmai követelményeknek és az állampolgári elvárásoknak való megfeleltetésükre.  

Ugyancsak Budapestért díjat kapott Rédei Éva, a LÁNG-TÉKA könyvesbolt vezetője és tulajdonosa magas színvonalú kultúraközvetítő munkájáért, a kerületi és a fővárosi lakosság műveltségének gazdagításáért, rendezvények színvonalas megszervezéséért.

Rédei Éva több mint 40 éve tevékenykedik a könyvszakmában, szakmai körökben elismert szaktekintélynek számít. 1984 óta dolgozik a Pozsonyi úti könyvesboltban, melynek 1989 óta tulajdonosa. Tevékenysége messze túlmutat a kereskedelmi tevékenységen. Könyvüzletében magas szintű művészeti-szakmai műhelyt hozott létre. Nagy érdeklődés mellett, neves szerzőkkel zajlanak az író-olvasó találkozóval egybekötött könyvesbolti dedikálások.

 

Könyvesboltja, mely Újlipótváros egyik kulturális színfoltja, 2009-ben megkapta „Az év üzlete” címet. Első megrendezése, 2009 óta a Pozsonyi Piknik jelentős eseménye a kerület és Budapest kulturális életének – az ötlet és a megvalósítás elsősorban Rédei Éva érdeme. Az irodalom és a kultúra terjesztésével, a XIII. kerület kulturális életét gazdagító ötletgazdag, aktív szakmai és közéleti tevékenységével sokat tesz a kerület lakosságáért.

Zalabai Gábor díjat – a Budapestiek esélyegyenlőségért – adományozott Karácsonyi Magdolna aljegyző, szociális osztályvezetőnek, a fővárosban élő hátrányos helyzetűek, romák és fogyatékosok életkörülményeinek javítása, az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében végzett több évtizedes kimagasló munkája elismeréseként.

Karácsonyi Magdolna 1986-tól a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának ügyintézője, majd osztályvezető-helyettese. Szakmai hozzáértésének és szociális érzékenységének köszönhetően 1994-től a Szociális Osztály vezetőjévé nevezték ki. Meghatározó szerepet vállalt a Polgármesteri Hivatal minőségügyi rendszerének a bevezetésében és folyamatos fejlesztésében.

Munkáját kitűnő empátiakészséggel, hivatástudattal végzi. Hozzáállásával, türelmével, szaktudásával az ellátási területen dolgozók és az ellátottak körében egyaránt nagy megbecsülést szerzett. Javaslatára vezették be a XIII. kerületi „Partnerkártyát”, melyet egyre többen használnak. Kezdeményezésére a XIII. Kerületi Polgármesteri Hivatal rendszeresen foglalkoztat rehabilitációs kártyával rendelkező munkavállalókat.

Dr. Barna Sándor emlékérmet – a Főváros közbiztonságáért díjat adományozott Fábián Gyulának a főváros közbiztonságának fenntartása és javítása érdekében évtizedeken át végzett elkötelezett szakmai tevékenységéért és a XIII. Kerületi Közterület-felügyelet példaértékű, színvonalas megszervezéséért.

Fábián Gyula sokoldalú végzettségét és képzettségét egész pályafutása során a vagyon- és közbiztonság szolgálatába állította. 1976-1986 között a Belügyminisztérium munkatársa, majd a BM Könyvkiadó felelős szerkesztője. 1989-1999-ben a Magyar Rendőr, majd a Zsaru rendőrségi magazin főszerkesztő-helyettese.

Részt vett a Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő videokamerás térfelügyeleti rendszer létrehozásában, az üzemeltetés rendszerének, dokumentumainak kidolgozásában, a hatékony és rugalmas rendszer folyamatos fejlesztésében. 2012 júliusától 2015 áprilisáig a Budapest Főváros XIII. Kerületi Közterület-felügyelet vezetője.

Papp László Budapest-sportdíjat adományozott Markovits Lászlónak kimagasló eredményekben gazdag sportolói pályafutásáért, az új sportolói generációk nevelése terén kifejtett sokirányú tevékenységéért és rendkívül sikeres sportszervezői munkásságáért.

Markovits László teniszezőként már 16 évesen magyar bajnok lett és azóta is minden idők legfiatalabb magyar bajnoka. Tenisz pályafutása alatt több mint húsz felnőtt magyar bajnoki címet szerzett a Vasas Sport Club színeiben, háromszoros olimpiai résztvevő.

Egyetemi tanulmányait 2005-ben fejezte be az Egyesült Államokban politológia-közgazdaságtan szakon. 2002 óta a Vasas Sport Club ügyvezető elnöke, létesítményeikben 18 szakosztályt működtetnek. A mai napig ez az egyetlen, kiemelt fővárosi egyesület, amely önerőből működteti, összesen két milliárd forintos beruházás eredményeként fejlődő létesítményeit. 2002 óta a Vasas Sport Club sportolójaként többen lettek olimpiai, világ- és Európa bajnokok, érmesek. Pályafutása során jelentősen hozzájárult a magyar sport eredményeinek nemzetközi elismertetéséhez, s kimagaslóan jó körülményeket teremtett az új sportolói generációk hazai és nemzetközi szerepléseinek eredményességéhez.

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj