XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/11/06/jelentos-kedvezmenyek-a-xiii-keruleti-csaladoknak/

Témák A-Z

Jelentős kedvezmények a XIII. kerületi családoknak

2015. november 06. Szociális hírek

Jelentősen bővült az otthonról, munkahelyről végezhető ügyintézés (telefon, e-mail, internet) köre. A Közszolgáltató Zrt. ügyfélablakán az állampolgárok könnyen, gyorsan, egyszerűen intézhetik az ügyeiket. A szociális ágazat pályázatai elektronikusan is benyújthatók. Tovább bővült a vezeték nélküli internet-elérhetősége, az egészségügyi intézményekben, a Pozsonyi út környékén és a Futár utcai lakótelepen. Jelenleg a kerület 1/3-án, mintegy 30 000 ember részese WIFI szolgáltatásnak, melyet a partner (kerületi) kártyával rendelkezők díjtalanul használhatnak. Az „Írjon nekünk!” rovat közkedvelt, a havi 100-130 kérdésre adott válaszadási idő tovább rövidült.

Biztosítjuk a bölcsődés és óvodáskorú gyermekek napközbeni ellátását igényeknek megfelelően. A bővülő kapacitással várólista nélkül minden jogos igényt kielégítenek a bölcsődék, 1029 férőhelyen. Az angol – magyar kétnyelvű óvodai nevelés programjával a Pitypang Tagóvoda elnyerte az „Európai Nyelvi Díj 2014” elismerést, a Napraforgó Tagóvoda teljes körű felújítása több mint 400 millió Ft-ba, a Pöttyös Tagóvoda újjáépítése 286 millió Ft-ba került. Nevelési évre szóló gyermekszállítási parkolási kedvezményt biztosítunk bölcsődés, óvodás és általános iskolás gyermekekre.

Az általános iskolákban és a gimnáziumokban végzett szűrőprogram a sikerélményt biztosító sportágválasztásra, pályaorientációra, továbbtanulásra, életmód változtatásra orientál. Közművelődési intézményeink rendezvényei a családok egészéhez szólnak, programot kínált az AJAMK „Vakáció-akció”-ja a nyári szünet idejére. Megsokszorozódott a mozgási lehetőség a sportpályákon, tornatermekben, játszótereken, tanmedencékben, az új rekreációs közterületeken (Duna-terasz, Pozsonyi úti gyalogos felületek, Országbíró és Vizafogó és a lakótelep).

A védőnők 5651 családot gondoznak. Évente 4 alkalommal babamasszázs tanfolyamot tartanak, kismama tornát szerveznek. A családi napon a gyermekek, testi, lelki fejlődésükkel összefüggő szolgáltatásokkal nyújtanak segítséget a szülők számára. A 13. életévet betöltött fiúgyermekek HPV ellenes oltás költségeihez járul hozzá az önkormányzat, a rota vírus elleni oltássorozat költségének részben átvállalásával a kisgyermekes szülőket támogatjuk (397 fő). Nagy gondot fordítanak a szoptatás szorgalmazására.

A Kerületi Kártyát 9012 gyermeket nevelő család kapott, mellyel a játszóház, a kismamák részére szervezett angol nyelvtanfolyam és a gyermekfelügyelet ingyenesen vehető igénybe csakúgy, mint a kismamák részére a 90 órás ECDL START tanfolyam.

Az önkormányzat helyi támogatást nyújt azoknak, akik a kerületben lakást vásárolnak, építenek vagy korszerűsítik. Fecskelakással segítjük a 35 év alattiak önálló életkezdését. A fiatal házaspárok részére, a megszületett gyermekek számától függően, vissza nem térítendő támogatás állapítható meg. Az önkormányzati intézmények nagy része akadálymentesített, az új épületek, önkormányzati kezelésű utak, járdák és felújítások esetében az akadálymentesítésre sor kerül.

Az állampolgárok szociális támogatása állami szinten megszűnt, ezért a költségvetésében a Képviselő-testület 40%-kal megemelte a 2014-ről 2015-re az eredeti előirányzat összegét. Az önkormányzati szociális ellátások iránti igény emelkedett, a kieső támogatások hiányát a családok megérzik, mely pótlását az önkormányzattól várják. A lakhatási támogatások és a rendszeres gyógyszertámogatás összege a támogatottak nagy részénél nem jelenti a közgyógyellátás elvesztésével járt kiesést, mely újabb segélykérést indukál.

A „Lendületben a XIII. kerület” program szerint (2015-2019) bővítjük a családok eltérő életszakaszaihoz igazodó sokszínű és igényes szolgáltatások körét. Újlipótvárosban elindul a családi napközi hálózat. A Prevenciós Központban, pelenkázó szoba és gyermeketető helyiséget alakítunk ki. Folytatjuk a közparkok és közkertek fejlesztését, a játszótér, a szökőkút, a sétányfejlesztés és a kerékpárút-programjainkat.

A fiatalok önálló életkezdését bérlakással is támogatjuk. A fiatalok lakásvásárlásához támogatást nyújtunk, részükre évente 4-5 fecskelakást jelölünk ki, a lakáspályázatok 10%-át fiatal párok nyerhetik el. Legalább 50 bérlakással gyarapítjuk az új építésű önkormányzati lakások számát. Évente 40-50 pályázatot írunk ki, olyan kerületi családok számára, akiknek nincs önálló lakásuk.

A GYES-en lévő szülő részére pályázati úton hozzájárulást nyújtunk a fővárosi közösségi közlekedés költségeihez. Szociális mosoda, élelmiszerbank szolgáltatásokkal enyhítjük a szociálisan rászorultak veszélyeztetettségét. A rászorulóknak továbbra is biztosítjuk az ingyenes bölcsődei és családi napközi ellátást, az óvodai, általános és középiskolai étkeztetési költséget átvállaljuk.

Folytatjuk az egészségügyi szűrőprogramokat. Megteremtjük a csecsemők és kisdedek számára a rotavírus védőoltás költségeit, vállaljuk 6 hetestől 6 hónapos életkorig a kerületben élő kisdedek oltásának megszervezését.

Elősegítjük a szociálisan rászorultak számára a hétvégi sportolási lehetőségeket. Megvizsgáljuk a hátrányos helyzetű fiatalok, kisgyerekes családok részére a kedvezményes uszodahasználatának lehetőségét. A halmozottan hátrányos helyzetű csoportok megsegítése érdekében a pozitív diszkriminációt alkalmazzuk. Iskolai és óvodai szociális munka bevezetését kezdjük meg.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj