XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/10/19/kultikus-hely-szuletett/

Témák A-Z

Kultikus hely született

2015. október 19. Kulturális hírek

Emlékszik még..? Újlipótvárosról szólva egy alkalommal Farkasházy Tivadar, kerületünk díszpolgára azt nyilatkozta, hogy repülőtér és lóversenypálya kivételével minden más megtalálható a városrészben. Fontos, hogy a kijelentés a Radnóti Miklós Művelődési Központ, közkeletű rövidítéssel a RaM átadását követően hangzott el, 2011-ig ugyanis művelődési központja sem volt Újlipóciának. Az Újlipótvárosi Közösségi Ház gondolatának megfogalmazódását követően az önkormányzat kutatást végeztetett az itt élők körében: a megkérdezettek túlnyomó többsége helyeselte az új kulturális létesítmény létrehozását. Az elhatározást tettek követték, és 2010. április 6-án, a volt Kék Iskola 15 ezer négyzetméteres területén, a Pannónia utca 88-90. szám alatt dr. Tóth József polgármester letette a meghívásos tervpályázaton kiválasztott Vadász György Kossuth-, Ybl-, és Príma-díjas építész által tervezett épületkomplexum alapkövét. A létesítmény elnevezésére az önkormányzat 2010-ben kétfordulós pályázatot hirdetett, amelyre csaknem ezer javaslat  érkezett. A bíráló bizottság a második forduló eredményeként a Radnóti Miklós Művelődési Központ elnevezést hirdette ki győztesnek.

A teljes egészében önkormányzati finanszírozásból megvalósult, 3,5 milliárd forintba került új művelődési központ ünnepélyes megnyitására 2011. április 14-én került sor.

A négy „szirmot” formázó épületrészek a 600 néző befogadására alkalmas, 270 négyzetméteres színpaddal és a legkorszerűbb színpadtechnikával felszerelt központi épület, a RaM Colosseum körül helyezkednek el, amelyben Budapest első látványszínháza, a Román Sándor által vezetett ExperiDance társulat talált otthonra. A szirmok egyikében étterem, a másikban jól felszerelt könyv- és médiatár, a harmadikban a 160 tagot számláló idősek klubja, a negyedikben  Európa egyik legnagyobb rock-múzeuma, a Rock Hírességek Csarnoka kapott elhelyezést. Az elmúlt csaknem öt esztendő egyértelműen bebizonyította az újlipótvárosi kulturális központ létjogosultságát. A színházi bemutatók, hangversenyek, kiállítások, tudományos konferenciák, önkormányzati, egyházi,  iskolai és civil szervezetekhez köthető rendezvények látogatóinak száma már a RaM működésének első évében elérte a százezer főt, 2014-ben pedig már meghaladta a 133 ezer látogatót is. 2015 tavaszán adták át a  közönségnek a Radnóti Miklós egykori lakószobáját idéző Radnóti emlékszobát, amely a költő és felesége hagyatékából összeállított bútorokkal, használati tárgyakkal idézi meg a házaspár otthonát.

A művelődési központot övező parkban fitness-liget, és a kerület legkorszerűbb játszótere fogadja a kikapcsolódásra vágyókat. Semmi kétség: az egykori Kék Iskola helyén kultikus, a kerület határain túl is népszerű kulturális központ létesült, amely mind több látogatót vonzva szolgálja a kerület, Újlipótváros, és Budapest művelődését, a szabadidő hasznos eltöltésének ügyét. Képeink a RaM létrejöttének és működésének pillanatait idézik. Tekintse meg galériánkat!

 

 

 

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj