XIII. Kerületi Önkormányzat

Akadálymentes verzió Akadálymentes verzió ikon

https://www.budapest13.hu/2015/10/07/az-orszagban-egyedulallo-program-a-kismamaknak/

Témák A-Z

Az országban egyedülálló program a kismamáknak

2015. október 07. - Frissítve Lendületben a XIII. Kerület

Dr. Tóth József köszöntőjében gratulált szorgalmukért, kitartásukért a sikeres ECDL vizsgát szerzett kismamáknak. Az informatika fontosságáról szólva tájékoztatta a jelenlévőket az önkormányzat önként vállalt feladatairól, a gyermekek és a kismamák tudásának bővítése és fejlődése érdekében tett döntésekről, intézkedésekről. Mint elmondta: a képviselő-testület kiemelt feladatnak tekintette a gyermekek testi és nyelvi képességei mellett az informatikai tudás fejlesztését, amelyeket kiemelten támogatott, egészen az iskolák államosításáig.

2011-ben döntött úgy az önkormányzat, hogy kibővíti az akkor 11 éve folytatott kerületi programot a kismamák részére szervezett ECDL Start tanfolyammal. Az ECDL Start program 4 modulból ír elő vizsgát – a tanfolyamon „Számítógépes alapismeretek”–ből, Online alapismeretek”-ből, „Szövegszerkesztés”-ből és „Táblázatkezelés”-ből vizsgáztak. 2011 ősze óta 126 fő  kezdte el a képzést és 116 fő (92%) bizonyítványt szerzett. Közülük önerőből 7 modulos ECDL tanfolyamot 18-an végeztek.

A mostani 16 sikeres vizsgázó közül 4 fő kért gyermekfelügyeletet, amelyet az önkormányzat biztosított. A tanfolyam nem csak a tanulásról szólt: barátságok születtek, gyermekruhákat cseréltek, programokat ajánlottak egymásnak. Ki számítógépen, ki személyesen továbbra is tartja a kapcsolatot a többiekkel.

A XIII. kerületi Önkormányzat minden korosztály informatikai igényének a minél színvonalasabb kielégítésére törekszik: új, korszerű eszközökkel megújította a közösségi helyeken működő infopontokat. Népszerű a kerület különdíjas honlapja. A kerület online sajtóoldala, a Média13, 24 órás élő adásban közvetíti a helyi televízió műsorát és felületén a TV13 archív anyagai is megtekintethetők. A kerület számos pontján térítésmentes vezeték nélküli internet (WiFi) szolgáltatást vehetnek igénybe a Partner Kártyával rendelkező lakosok. A hozzáférési pontok száma és műszaki színvonala folyamatosan növekszik.

A XIII. kerületben 2001 óta ingyenesen juthattak hozzá az ECDL számítógép-kezelői jogosítványhoz az önkormányzati fenntartású gimnáziumok diákjai. Az eltelt 11 évben 2579 regisztrált tanuló 11 722 sikeres modulvizsgát tett. 1171 tanuló 7 modulos ECDL bizonyítványt szerzett, összesen 47 millió Ft-ot biztosított az önkormányzat az iskolai program költségeire.

2013-tól az iskolák államosítása óta az önkormányzat a programot nem tudta folytatni, de a korábbi színvonal megőrzése érdekében azóta is folyamatosan ad segítséget. 2014-ben 4,5 millió Ft értékben projektorizzókat cseréltetett, 2015-ben jelképes összegért átadta a prokjektorokat a KLIK-nek, jó állapotú számítógépeket ajándékozott az iskoláknak. Folyamatban van a bölcsődei, óvodai és iskolai étkezési díjak elektronikus befizetését lehetővé tevő informatikai rendszer kiépítése.

A képviselőt-testület 2015 januárjában fogadta el „Lendületben a XIII. kerület” című, 2015-2019. közötti programját, benne a kismama ECDL Start program folytatását. Az önkormányzat egyéb módokon is segíti a kismamákat. 2011 tavaszán indult az első kezdő kismama nyelvtanfolyam bölcsődében nyújtott gyermekfelügyeleti lehetőséggel, majd haladó csoportban folytathatták a tanulást. További támogatás, hogy befogadott kérelem esetén a tömegközlekedési bérlet árának 50%-át az önkormányzat állja.  

A gyermeklétszám folyamatosan emelkedik a XIII. kerületben, melyhez igazítja intézményhálózatát az önkormányzat: 9 bölcsődében és 11 telephelyen működő családi napköziben több mint 1000 kisgyermekről gondoskodik. A térítéskötelessé válásra irányuló kormányzati intézkedések ellenére a kerületben sokáig ingyenesen biztosított volt az ellátás. 2015-től a szociálisan rászorultaknak továbbra is térítésmentes a gyermekek gondozása és a gyermekétkeztetés.

Az óvodáztatási igények kielégítése érdekében folyamatosan bővül az óvodai férőhelyek száma. Jelenleg 18 tagóvodában összesen 3573 óvodai férőhely áll rendelkezésre. A Pitypang Tagóvodában angol – magyar kétnyelvű óvodai nevelés folyik, amely folytatódik a Csata Utcai Általános Iskolában. 2015. szeptembertől a Meséskert Tagóvodában is elindult egy csoport, 2016 szeptemberétől felmenő rendszerben fog működni.

2015 januárjában adta át az önkormányzat az ország első 100 (bér)lakásos passzívházát, mely 2,3 milliárdos úttörő-vállalkozás, saját finanszírozásban. Az önkormányzat tulajdonában álló fecskelakások bérleti jogát folyamatosan pályáztatja. Ugyancsak a kismamák és a gyermekek örömére 2015-ben megújult a Kárpát lakótelepen a Duna játszótér, a Bulcsú park, a Gidófalvy játszótér, a RAM kertben a „Bóbita Irodalmi Játszótérre” egyedi fajátékok kerültek kihelyezésre.

Vissza

Díjaink, elismeréseink


                            Idősbarát önkormányzat díj